Over Tiny Food Forest

Een Tiny Food Forest is een dichtbegroeid voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De meer dan 40 verschillende soorten bomen, struiken, klimmers en kruiden in dit minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. Een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.

Kinderen van een school of kinderopvang in de buurt leren in het Tiny Food Forest spelenderwijs waar voedsel vandaan komt. Elk Tiny Food Forest bevat een buitenlokaal en een buitenkeuken waar kinderen kookles krijgen midden in het voedselbosje.

Daarnaast kunnen buurtbewoners gebruikmaken van het buitenlokaal en de buitenkeuken, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Zo vormt het Tiny Food Forest een ontmoetingsplek voor bewoners en versterkte de sociale cohesie in de buurt.  

Tiny Food Forest - IVN

Concept Tiny Food Forest 

Het Tiny Food Forest is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Tiny Food Forest staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken.

Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.

Pilot in Ede

Het eerste Tiny Food Forest van Nederland is in november 2018 geplant op het schoolplein van basisschool Panta Rhei in Ede. De komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt.

Tiny Food Forest is een project van IVN Natuureducatie. IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Samen met Basischool Panta Rhei, gemeente Ede, IVN Het Groene Wiel en FoodForestry Development is eerste pilot in Ede gerealiseerd. De pilot is mogelijk gemaakt door het Otterfonds.