Win een minibos!

Heb jij het minibos op station Amsterdam Centraal al gezien? Dit pop-up Tiny Forest staat vol bomen en planten die je ook tegenkomt in nationaal park Zuid-Kennemerland. Na 12 april heeft het bos een nieuw baasje nodig! Wil jij dit minibos (12 m2) in jouw achtertuin? Doe mee en laat ons in maximaal 50 woorden weten waarom jij de ultieme bosbaas bent. Wie weet staan wij dan binnenkort bij jou voor de deur om samen Tiny Forest Zuid-Kennemerland in jouw tuin te planten.

Doe mee!


Wat is een Tiny Forest?

IVN Natuureducatie werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur weer vanzelfsprekend is. De natuur in Nederland is vaak dichterbij dan je denkt, toch trekken we steeds minder vaak de stad uit. Met het project Tiny Forest brengt IVN de natuur dichtbij. We planten deze minibossen midden in de stad, samen met kinderen en buurtbewoners. Tiny Forest Zuid-Kennemerland staat deze week op Amsterdam Centraal. Dit minibos staat vol bomen en planten die je ook tegenkomt in Zuid-Kennemerland. Zo kunnen alle treinreizigers een glimp opvangen van de prachtige natuur van Zuid-Kennemerland.

Welke bomen staan er in dit minibos?

Nationaal park Zuid-Kennemerland is een afwisselend gebied, variërend van open duinen tot gemengde bossen. Hierdoor blijf je je als bezoeker verwonderen over het landschap en kun je tijdens een bezoek veel verschillende dier- en plantsoorten tegenkomen.

Vanaf de kust gaat het strand over in stuivende duinen, duingraslanden en struweel, met bijvoorbeeld duindoorns, meidoorns en duinrozen. De struiksoorten hebben lange stekels om zich te beschermen tegen de grote grazers die in het gebied lopen. In dit open duingebied voelen nachtegalen, konijnen en reeën zich thuis. Wanneer je meer landinwaarts gaat kom je steeds hogere begroeiing tegen, wat uiteindelijk over gaat in dicht bos, met berken en lijsterbessen, beuken en eiken. Daar vind je typische bosdieren, zoals spechten, eekhoorns en vleermuizen die hoog in de bomen holtes en nesten maken om in te wonen.

In het Tiny Forest op Amsterdam Centraal zie je veel verschillende soorten uit nationaal park Zuid-Kennemerland. Als jij dit bos wint, dan ben je de eerste inwoner van Nederland met een stukje Nationaal Park in je achtertuin. Op 12 vierkante meter planten we maar liefst 33 bomen en struiken: duindoorn, meidoorn, duinroos, berk, lijsterbes, beuk en eik.