Terugkoppeling toekomstsessie Fête & IVN

Wat zien jullie als de kracht van Fête de la Nature?

De kracht van Fête de la Nature is het laagdrempelige karakter ervan. Tijdens de activiteiten is er ruimte voor iedereen: jong en oud. Fête de la Nature is een positieve, feestelijke en speelse manier om verbinding met de natuur te voelen en over de natuur te leren. Het is een landelijk festival dat wordt ingevuld met lokale evenementen. Het initiatief komt vanuit mensen zelf; uit bevlogenheid en daadkracht.

Wat zien jullie als de kracht van IVN?

IVN heeft door het lange bestaan een landelijke bekendheid en een groot netwerk. Het is een organisatie die voor iedereen toegankelijk is en op een laagdrempelige manier natuurbeleving en natuureducatie verzorgt. IVN heeft een landelijke dekking met landelijke campagnes die lokaal worden ingevuld en hierdoor aansluiten op de lokale realiteit. IVN is goed georganiseerd door de combinatie van werken met vrijwilligers en betaalde krachten met een professionele en toegankelijke website.

De verschillen zorgen ervoor dat IVN en Fête de la Nature elkaar kunnen versterken. Waar IVN degelijk en professioneel is, brengt Fete de la Nature dynamiek. De samenwerking biedt ruimte om nieuwe doelgroepen aan te spreken en op een laagdrempelige manier bij de natuur te betrekken.

Wat hebben jullie als organisatoren van Fête de la Nature nodig om zo’n geslaagd mogelijk feestje te organiseren?

De organisatoren hebben behoefte aan heldere communicatie. Er moet duidelijk zijn wie wat doet, wat het doel en de boodschap is, wie de doelgroepen zijn en hoe de opzet eruit ziet. Er is behoefte aan een landelijke campagne met daarin een uitnodiging om mensen zelf (lokaal) iets te laten organiseren (groot of klein). Er is behoefte aan een vernieuwing van het programma en het betrekken van kinderen hierin. Eventueel budget om (opnieuw) Natuurpodia te programmeren. En ondersteuning in het verkrijgen van medewerking van de gemeente.

Wat zijn de positieve ervaringen die jullie hebben opgedaan? Wat zo niet mogen veranderen van jullie?

Persoonlijke natuurbeleving staat voorop. Het gaat niet om het scoren van bezoekersaantallen, maar over de natuur ervaren. Het samenkomen van allerlei soorten mensen en de ‘vaste’ bezoekers. Er is elk jaar een variëteit aan activiteiten en bezoekers, wat het erg toegankelijk maakt. De doe-activiteiten zijn erg succesvol en leuk.

Wat hebben jullie de afgelopen jaren gemist, wat zou beter kunnen?

Een betere campagne en communicatie. Suggestie is om jaarlijks een landelijk natuurthema te introduceren met bijpassend en deelbaar promotiemateriaal. Ook wordt een verbeterde website en misschien zelfs een app als voorstel gedaan. Meer nadruk op een perspectief vanuit de natuur en meer uitwisselingen van ideeën, zodat een variatie in activiteiten makkelijker te verzorgen is.

Nu er een nieuwe samenwerking is, wat zou je dan als kans zien om verder door te ontwikkelen?

IVN biedt een bruggetje tussen natuur en educatie voor Fête de la Nature. De campagnes kunnen breder worden uitgedragen met landelijke thema’s (zoals Groene Vlinderlint Route). In samenwerking spraakmakende doe-activiteiten (voor jeugd) opzetten en natuurgidsen inschakelen die over het gebied kunnen vertellen.