Teken ontwaken met stevige trek

Wandelen met het mooie weer? Bescherm jezelf en wees alert op teken en tekenbeten. Het aantal meldingen van tekenbeten loopt op. De warme dagen zorgen er voor dat teken vroeg actief zijn. Lees hier wat jij kan doen om tekenbeten te voorkomen:

We worden verwend met de prachtige lentedagen. Veel mensen gaan erop uit richting de natuur. Nu er nog weinig blad aan bomen zit, denk je niet aan tekenbeten. Toch is het verstandig dit wel te doen. Er wordt vanuit gegaan dat teken zich laten vallen uit bomen, dit is niet het geval. Ze zitten graag in hoog gras en dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. 

4 handige tips om tekenbeten te voorkomen:

-    Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek
-    Smeer de onbedekte huid in met DEET
-    Blijf op de paden
-    Draag tekenwerende sokken 

Ondanks de bovenbeschreven tips kan een teek toch met je meeliften. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten. Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

week van de teek

Ik heb een teek! Wat moet ik doen?

1.    Verwijder de teek zo snel mogelijk, zo is de kans op ziektes het kleinst.

2.    Gebruik de IVN-tekenkaart. Hij past makkelijk in je portemonnee. Onmisbaar als je vaak naar buiten gaat! Pak het kopje vast met de tekenkaart. Trek de teek er zo voorzichtig mogelijk uit. Nu voor €2,75 in onze webwinkel. 

Bestel de IVN-tekenkaart

3.    Ontsmet het wondje na het eruit halen (nooit ervoor!). Doe dit met jodium of 70% alcohol.

4.    Maak een afspraak met de huisarts als de teek niet binnen 24 uur is verwijderd. Heb je ‘m op tijd weggehaald? Schrijf de datum op en houd goed in de gaten of je geen rode kring of andere klachten krijgt. 

Bron: Nature Today
           Wageningen University
           Tekenradar