Stuifmail mei 2017

Nog enkele weken en de Slootjesdagen spetteren ons om de oren. Met ModderDag op de 29ste is juni dé maand voor Kind & Natuur. Ook handig: de nieuwe handleiding met tips & trucs voor IVN-scholengroepen. Vol Kind & Natuur dus!

Inhoud

 

Amfibievriendelijke Slootjesdagen

De IVN Slootjesdagen komen steeds dichterbij. De waterdiertjes mogen hun borst weer nat maken. Voordat het zo ver is, willen we graag nog een aantal belangrijke zaken met jullie delen.

Nu bekend is dat enkele ziekten - die mensen kunnen verspreiden – een steeds grotere bedreiging voor amfibieën vormen is er, na vragen van enkele afdelingen over hoe je amfibievriendelijke slootjesdagen organiseert, contact gezocht met RAVON.

Het advies is vrij simpel: Blijf met de slootjesdagen op één locatie. Zo voorkom je dat je onbedoeld ziektes verspreid waar amfibieën gevoelig voor zijn. Als je per dag op één locatie (water of groep wateren die dicht bij elkaar liggen) gaat scheppen en/of in het water gaat, is het voldoende om na afloop alle materialen die in contact zijn geweest met het water (laarzen, schepnet, emmers e.d.) te laten drogen. Op deze manier hebben ziekteverwekkers geen kans meer.
Als je meerdere locaties bezoekt op één dag, dan kun je het beste veldmateriaal en schoenen/laarzen desinfecteren.

Het hygiëneprotocol van RAVON is de officiële leidraad voor het werken met amfibieën. Ook voor publiek hebben we op de campagnesite wat informatie erover staan. Neem dit graag mee in de voorbereiding.

Verdere handige informatie, persberichten, foto's etc. zijn allemaal te vinden in de groep op Ons IVN (intranet) waar de coördinatoren van de slootjesactiviteiten al toegang toe hebben.

Terug naar boven

Vies worden mag op ModderDag!

Tijdens ModderDag op 29 juni 2017 ontdekken kinderen én volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. IVN verzorgt sinds 2016 de campagne en de PR.

ModderDag wordt georganiseerd door scholen, gastouders, kinderdagverblijven, BSO’s, bezoekerscentra: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten. Dus ook IVN’ers en IVN-afdelingen.

ModderEvent Arnhem

Dit jaar organiseert IVN met een aantal partners voor het eerst een publiek-event in Arnhem om meer publiciteit te generen voor ModderDag en de achterliggende gedachte. Op 29 juni van 13.00-18.00 uur kunnen kinderen daar Moddertaartjes bakken, Moddersliden, een Muddrun lopen en nog veel meer. Lijkt het je leuk om te helpen? Mail dan naar Ilse Suijkerbuijk (i.suijkerbuijk@ivn.nl)

Terug naar boven

Scholenwerk Tips & Trucs

Hoe organiseer ik leuke educatieve natuuractiviteiten op scholen? Veel IVN-afdelingen worstelen met die vraag. Nu is er een mooie handleiding om de stap te helpen zetten.

IVN ziet de natuur als het beste leslokaal voor kinderen. Natuuronderwijs op school is lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarnaast wordt met de hele klas naar buiten gaan tijdens de les nog al eens als een grote uitdaging gezien. Veel lokale IVN-afdelingen bieden scholen daarom ondersteuning met diverse mogelijkheden voor natuureducatie.

Er is veel inspiratie voor leuke educatieve natuuractiviteiten te vinden. Maar het organiseren van zo’n activiteit is een heel ander verhaal. We vroegen tien coördinatoren van IVN scholenwerkgroepen om hun ervaring te delen. Het resultaat is een mooie handreiking met tips en trucs voor en door IVN vrijwilligers. Je vindt hem hier.

Terug naar boven

Nieuw Ons IVN (intranet) beschikbaar voor afdelingen en actieve leden

De beroepsorganisatie maakt sinds anderhalf jaar gebruik van een nieuw sociaal intranet (Ons IVN) waarbij in een aantal pilotgroepen beroepskrachten en vrijwilligers al samenwerken aan bepaalde projecten of campagnes. Daarnaast maken al een tiental afdelingen er, met succes, gebruik van voor de Natuurgidsenopleiding of voor werkgroepen.

Ons IVN (intranet) maakt het mogelijk om:

  • documenten op een centrale online plek te beheren (soort Dropbox);
    NB: Ons IVN is niet bedoeld als een statisch archief of fotoboek.
  • documenten eventueel af te schermen voor extern publiek;
  • in groepen (bv: werkgroep, afdeling, regio of provincie) samen te werken;
  • onderling te communiceren en informatie/kennis te delen;
  • te zien waar andere IVN’ers zich mee bezig houden;
  • beschikbare informatie, handleidingen en materialen voor de vereniging te vinden.

Wil je gebruikmaken van het nieuwe Ons IVN (intranet)? Vul dan het formulier in op ivn.nl/onsivn Je krijgt dan vanaf maandag 29 mei toegang. Hier staan ook de handleidingen voor het gebruik van Ons IVN.

Ons IVN - Intranet beheerders gezocht!

Om Ons IVN voor de afdeling te beheren zijn tenminste 2 beheerders nodig. Zij voeren enkele eenvoudige beheerfuncties uit, zoals (werk)groepen aanmaken, leden en/of niet-leden (externen) uitnodigen voor de groepen en bestaande leden activeren. Zij krijgen daartoe speciale rechten in Ons IVN.

Met een ‘gewoon’ account van Ons IVN (intranet) kun je geen groepen aanmaken of mensen uitnodigen. Het is in principe allemaal erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Daarnaast biedt het Websupport-team ondersteuning in de opstartfase en is er een groep op Ons IVN (Help voor Ons IVN) waar vragen gesteld kunnen worden.

Geef je nu op via ivn.nl/onsivn en we activeren je account. Hier vind je ook de simpele handleidingen en instructies.

NB: omdat het systeem voor vrijwilligers en Ons IVN beheerders nog redelijk nieuw is, kunnen er nog kleine foutjes in zitten of zijn zaken nog wat onduidelijk en onwennig. Stel je vraag dan in de groep ‘Help voor OnsIVN’ of stuur een mail naar websupport@ivn.nl

Terug naar boven

Breng jij de natuur naar je buurt?

Groen in de buurt brengt mensen samen en maakt iedereen vrolijk. Natuur is goed voor de leefbaarheid, biodiversiteit én de gezondheid van mensen en dieren. Heb jij een goed idee voor vergroening van jouw buurt? Doe mee aan Duurzame Dinsdag.

Overal in Nederland slaan buurtbewoners, groene ondernemers en gemeenten de handen ineen om buurten te vergroenen. Heb je ook zo’n gezamenlijk idee of initiatief waarmee je natuur naar je buurt brengt? Dien dan jouw idee voor 15 juni in op www.duurzamedinsdag.nl en maak kans op de VHG Groenprijs: €1000,- plus ondersteuning van VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen.

Duurzame Dinsdag verzamelt al voor de 19e keer inspirerende en innovatieve ideeën. Die worden op de eerste dinsdag van september aangeboden aan het kabinet. De Staatssecretaris neemt een koffer vol ideeën in ontvangst. De beste ideeën krijgen een publiek en politiek podium, en één van de prijzen is dit jaar de VHG Groenprijs.

Meer weten over duurzame dinsdag? Kijk op www.duurzamedinsdag.nl en dien je idee voor 15 juni in.

Terug naar boven

Laat je inspireren door IVN2021

De meerjarenvisie IVN 2021 staat op de website. In maart keurde de Landelijke Raad van de vereniging de visie goed, in april volgde de stichting. En nu aan de slag!

IVN2021 kan komende jaren voor alle IVN’ers en toekomstige IVN’ers een bron van inspiratie zijn. Zeker op onze centrale thema’s: Kind & Natuur, Natuur & Gezondheid, Natuur in de buurt en Natuur & Recreatie. En natuurlijk: Natuur en duurzaamheid! Zo’n 3000 IVN’ers waren betrokken bij de totstandkoming. Voor het eerst sinds jaren beschikt IVN - vereniging en stichting - weer over een gezamenlijk programma voor de toekomst.

Bij de vaststelling riepen de regiovertegenwoordigers afdelingen op de visie te benutten als inspiratie voor het maken van hun eigen activiteitenprogramma’s. We kunnen aan de bak!

Terug naar boven