Stuifmail juni 2019

Een voorjaar met weersextremen, codes geel en oranje. Van een late sneeuwbui en vorst aan de grond tot en met de eerste tropische dag en daartussen veel regen en storm. Maar voor buitenmensen geldt het spreekwoord: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”.

O, ja! Wist je dat 'Ons IVN' het intranet is van IVN en dat je daar volop informatie én mensen kunt vinden die je kunnen helpen bij je IVN-activiteiten? Meld je aan via: www.ivn.nl/onsivn

Inhoud

 

De Eindeloze Heuvelentocht

Liefhebbers van meerdaagse wandeltochten in de natuur kunnen in augustus hun hart ophalen op de Sallandse Heuvelrug. Tijdens de themaweken De Paarse Loper kun je drie dagen wandelen en struinen door gebieden waar je normaal niet zo snel zal komen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren natuurgids. Een boswachter en een schaapsherder sluiten zich af en toe bij de groep aan om informatie te geven over de natuur ter plaatse.

De Eindeloze Heuvelentocht is gepland van 28 t/m 30 augustus 2019.

Aanmelden kan via l.m.de.haan@ivn.nl, telefoon: 06-29538640.

Meer informatie: http://www.sallandseheuvelrug.nl/doen/excursies-groepsactiviteiten

Terug naar boven

Maakdag Gastheer van het Landschap

Met het programma Gastheer van het Landschap ontdekken recreatieondernemers alles over natuur, landschap en cultuurhistorie in hun omgeving en leren ze om die beleving over te brengen naar hun gasten. Het programma is een succes en het programmateam wil graag de afdelingen en vrijwilligers van IVN meer betrekken bij de ontwikkeling van het programma.

Gezocht: vrijwilligers die graag willen meedenken over hoe afdelingen en het programma Gastheer van het Landschap elkaar kunnen versterken.

Het zou mooi zijn als je al ervaring hebt met natuur en recreatie en/of het programma. Of als je aansluiting zoekt.

Op 11 juli vindt er een maakdag plaats in Utrecht waar vrijwilligers en projectleiders samen kijken hoe we onze krachten kunnen bundelen om uiteindelijk de recreant een mooie ervaring in de natuur te kunnen bieden. Graag wil ik je uitnodigen voor die dag. Je kunt een mailtje sturen naar s.boomsma@ivn.nl bij interesse.

Terug naar boven

Route kaart voor nieuwe leden – Wil jij meedenken hierover?

Het gaat goed met IVN, het aantal leden stijgt nog steeds. Maar het is soms ook een uitdaging om die aanwas van nieuwe leden goed te laten landen binnen de vereniging. Hoe bind je nieuwe leden aan jouw vereniging en hoe kan jouw vereniging mee veranderen met de behoeften en interesses van die nieuwe leden? Met deze vragen in het achterhoofd wil IVN graag een routekaart voor nieuwe leden maken, waarin alle tips en trucs van IVN-afdelingen uit het hele land rond dit thema gebundeld worden. Wil jij hierover meedenken of heb je goede tips voor deze route kaart in wording? Neem dan contact op met Tonja van Gorp: t.van.gorp@ivn.nl/06-29730170

Terug naar boven

Visueel werken bij IVN

Hoe kun je tekeningen inzetten om jouw (IVN-)verhaal te versterken? Tijdens de workshop Visueel werken maak je kennis met de kracht van beelden. Hoe kan je creativiteit aanwakkeren - in je eentje of met een groep IVN'ers? Hoe maak je een 'praatplaat', om jouw verhaal kracht bij te zetten? In het najaar organiseren we drie introductieworkshops, in Utrecht, Zwolle en Dordrecht. Voor alle IVN'ers die het leuk vinden om creatief bezig te zijn - goed kunnen tekenen is niet nodig! Aanmelden en meer info via www.ivn.nl/workshop-visueel-werken.

Terug naar boven

Primeur: Tuiny Forest!

Zes vierkante meter inheems microbos aanleggen in je eigen tuin? IVN introduceert in samenwerking met Sprinklr het ‘Tuiny Forest’. Een compleet pakket van biologisch gekweekte inheemse bomen, struiken en kruiden voor in de tuin. Goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou. Wees er snel bij want de oplage is beperkt!
 
Maarten Bruns, projectleider IVN: “Afgelopen jaar werden we verrast door aanhoudende droogte waar mensen, dieren en planten veel last van hadden. Experts voorspellen ook voor 2019 een droge en hete zomer. Steeds meer Nederlanders hebben een betegelde tuin en zitten daardoor in een soort oventje. Het planten van een Tuiny Forest geeft direct verkoeling én meer leven in je tuin.”

Terug naar boven

IVN lanceert haar Duurzaamheidskalender -een duurzaam jaar-

Het doel van de kalender is om IVN afdelingen tips en ideeën te geven hoe ze duurzaamheid kunnen meenemen in hun activiteiten. Iedere maand staat in het teken van een thema: klimaatontwrichting, energie, voedsel, vergroening, biodiversiteit, consumptie,  mobiliteiten. Alle thema's hebben een link met de relatie tussen natuur en duurzaamheid. In veel gevallen sluiten de thema's ook aan bij onze landelijke campagnes of andere belangrijke themadagen zoals de warme truiendag of de "niet-winkel-dag".  Zo komt bijvoorbeeld in juni het thema waterkwaliteit aan bod  (Slootjesdagen) of staat in oktober het thema bodem centraal (bodemdierendagen).

Fotoactie en de winnende foto's

Afgelopen jaar liep de fotoactie, waarbij we IVN-fotografen hebben gevraagd om natuurfoto's op te sturen waarop een duidelijke link met duurzaamheid en menselijk gedrag te zien is, echter zonder erbij ook daadwerkelijke mensen af te beelden. Een uitdaging die leidde tot een collectie van meer dan 60 schitterende foto's. Dank voor alle inzendingen. De winnares van de fotowedstrijd ontvangen de kalender in september thuis.

Samen ontwikkelen en elkaar inspireren

In maart kwamen twintig IVNers uit alle hoeken van het land een weekend lang samen om de kalender te ontwikkelen. De kalender werd op die manier met achtergrondteksten, inspirerende voorbeelden en duurzame uitdagingen gevuld. Deze uitdagingen maken de kalender tot een  zeer geschikt middel om daadwerkelijk met duurzaamheid en de ecologische voetafdruk aan de slag te gaan. Je kunt iedere maand kiezen uit drie uitdagingen. 1) thuis, 2) binnen IVN of 3) in de wereld, denk aan school, werk of vrije tijd. Op dit moment wordt de kalender en de uitdagingen door IVNers in alle regio's getest. Vanaf de zomer ontvang je hem ná bestelling per post direct naar huis.

Bestellen IVN Duurzaamheidskalender

Zie jij het wel zitten om zo'n schitterende kalender in huis te hebben? Hij zit vol met mooie foto's, achtergrondinformatie en duurzame uitdagingen. En omdat je er nu al enthousiast over bent, kun je hem bestellen met vroegboekkorting. De kalender is nu maar €7,50 per stuk. Tot Duurzame Dinsdag kun je de kalender met korting hier bestellen.  

Terug naar boven

NatuurOntdekkers

Zomerkampen van NatuurOntdekkers zijn ontzettend leuk en leerzaam. Kinderen tussen 8 en 12 jaar  kunnen een weekend of midweek lang op een prachtige plek de natuur in om van alles te ontdekken. De natuur wordt bestudeerd op allerlei fascinerende en originele manieren. We lokken nachtvlinders, doen onderzoek naar muizen door levend te vangen, we houden natuurfotografie-workshops en zoeken 's nachts of 's ochtends wild. Natuurlijk doen we ook altijd superleuke spellen en andere gezellige activiteiten.

Programma
Bij het programma staat natuur altijd centraal. Het bestuderen en beleven van natuur wordt op allerlei verschillende manieren in het programma vormgegeven, waardoor kampen altijd leuk blijven. Uiteraard zijn sport en spel en sociale activiteiten ook een belangrijk uitgangspunt.

Begeleiding
De begeleiding bestaat vooral uit jonge mensen, hoewel iedereen welkom is om een steentje bij te dragen. Vrijwel alle begeleiders hebben een achtergrond in onderwijs of pedagogiek, volgen een groene studie, of zijn veel betrokken bij natuur-educatie.

De begeleiders zijn allemaal vrijwilligers. Zij komen dus mee op kamp omdat ze dit zelf ontzettend leuk vinden om te doen. Dat merk je bij NatuurOntdekkers direct aan de sfeer op kamp.

Alle begeleiders bij NatuurOntdekkers hebben een VOG aangeleverd en ondertekenen een gedragscode. Er zijn daarnaast evaluatie-momenten tijdens het kamp, waarbij goed nagedacht wordt over eventuele verbeterpunten.

Locatie
(Zomer)kampen van NatuurOntdekkers vinden plaats centraal in Nederland en altijd midden in de natuur. In de accommodatie is altijd goed sanitair en douchegelegenheid aanwezig en gescheiden slaapzalen voor jongens, meiden en uiteraard leiding.

Kosten
De kosten van (zomer)kampen worden door stichting NatuurOntdekkers zo laag mogelijk gehouden, doordat er uitsluitend vrijwilligers ingezet worden. Een indicatie van de prijzen is 75,- voor een weekend, 125,- voor 3 dagen en 200,- voor een zomerkamp van een midweek. Dit is minder dan de helft van de commerciële prijzen. https://www.natuurontdekkers.nl/

Terug naar boven