Stuifmail juni 2018

Aan de slag met Tiny Forest. Een minibos voor mensen, planten en dieren. Een buitenlokaal voor kinderen. Een ontmoetingsplek voor de buurt. Met nu al veel belangstelling vanuit de gemeenten. Dat en nog veel meer nieuws in deze zomerse Stuifmail!

Inhoud

 

Tiny Forests binnen jouw afdeling

IVN gaat de komende jaren 100 Tiny Forests aanleggen in samenwerking met gemeenten, IVN-afdelingen, buurtbewoners en basisschoolleerlingen, dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij. Daarnaast is budget gereserveerd om 50 particulieren die een Tiny Forest willen realiseren financieel te ondersteunen.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. Meer informatie en impressies over de Tiny Forests vind je hier terug https://www.ivn.nl/tiny-forest-nl/achtergrondinformatie.

IVN’ers kunnen op verschillende manieren meedoen aan het project Tiny Forest

1.    Jouw gemeente enthousiast maken om zich op te geven als partnergemeente.
2.    De expertise van de IVN-afdeling inzetten bij aanplant, beheer, onderzoek en educatieve activiteiten in de Tiny Forests.
3.    Als particulier zelf een Tiny Forest aanleggen (selectie en voorwaarden beschikbaar vanaf september 2018).

Hier kun je meer informatie vinden over de verschillende manieren om mee te werken aan Tiny Forests. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen? Laat het ons weten.

Terug naar boven

Meld je nu aan voor de landelijke IVN Ledendag!

Het prachtige Nijmegen is in 2018 Europe's Green Capital. De perfecte plek om de landelijke IVN ledendag (zaterdag 6 oktober) te organiseren. In de ochtend word je getrakteerd op boeiende lezingen van Matthijs Schouten, Joszi Smeets en een bijzonder, grappig en interactief intermezzo. Met bezienswaardigheden als het iconische Kronenburgerpark, de Ooijpolder en de Bastei, het spiksplinternieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie, is ook het middagprogramma zeer de moeite waard. De hele dag staat in het teken van Natuur en Cultuurhistorie.

Aanmelden is vanaf nu mogelijk en kan tot uiterlijk donderdag 20 september 2018. Meer info is te vinden op ivn.nl/ledendag. Bekijk het programma of meld je direct aan!

Terug naar boven

Win een vrijwilligersprijs op de IVN Ledendag 2018

Organiseer jij de beste kinderactiviteit in de natuur, of heb je een wervelend idee? Of is jouw afdeling vernieuwend op het gebied van natuureducatie? Nomineer ze voor de IVN-vrijwilligersprijzen die worden uitgereikt op de IVN Ledendag op 6 oktober.

Welke twee prijzen zijn er deze keer? Allereest een prijs voor het leukste initiatief van IVN-afdelingen om kind en natuur dichter bij elkaar te brengen: de IVN Scharrelkidsprijs. En de IVN Innovatieprijs voor de meest vernieuwende activiteit op het gebied van natuureducatie. Voor beide prijzen kun je tussen 1 mei tot 24 augustus initiatieven nomineren. Een jury beslist over de winnaars.

Meer weten kijk dan op deze pagina. Je vindt daar de reglementen voor beide prijzen. Bovendien staat er een formulier waarmee je jouw favoriete initiatief kunt nomineren.

Terug naar boven

Nieuw! Zoekkaart bodemdiertjes

Binnen IVN bestond al lang de wens om aandacht te besteden aan de bodem. In samenwerking met NIOO-KNAW is nu een zoekkaart bodemdiertjes ontwikkeld. Begin oktober zijn de bodemdierendagen.

In juli ontvangen alle IVN-afdelingen vijf zoekkaarten gratis. Deze worden verstuurd naar alle secretarissen. Wil je meer zoekkaarten? Ze zijn vanaf juli in de webwinkel te bestellen.
 
Daarnaast wordt een digitaal boekje met voorbeeldactiviteiten ontwikkeld. Dit boekje geeft je handvaten om het thema bodem mee te nemen in activiteiten. Bodem(dier)activiteiten kun je tijdens de Bodemdierendagen van 27 september t/m 4 oktober doen, maar ook als je als afdeling bezig bent met moestuintjes of Tiny Forests. De voorbeeldactiviteiten zijn vanaf augustus online beschikbaar als gratis download. Afdelingen krijgen hierover bericht.

Terug naar boven

Laat jouw gemeente zoemen!

IVN organiseert cursussen 'bijvriendelijk groenonderhoud' voor gemeenten in alle provincies binnen het landelijke project Nederland Zoemt.
Ken je iemand die bij een gemeente werkt of werk je zelf bij een gemeente?
Kom dan in actie voor de wilde bijen in Nederland en schrijf je in of breng de cursus verder onder de aandacht!

Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag in tuin of buurtgroen om de wilde  bijen te helpen? Hoe je dat aanpakt leer je in de korte cursus voor vrijwilligers ‘Laat jouw buurt zoemen’, die dit najaar eveneens in elke  provincie wordt aangeboden. De cursus bestaat uit twee avonden en een excursie. Je leert over alle aspecten van bijvriendelijk groen in tuin en buurt: van het kiezen van de juiste beplanting, het creëren van nestelgelegenheid en de aandachtspunten bij maaien en snoeien, tot het samenwerken met de gemeente en het creëren van draagvlak bij omwonenden.

Deelname aan de cursus kost € 35,- per persoon. Inschrijven kan via Laat jouw buurt zoemen. IVN organiseert de cursussen in het kader van het landelijke project Nederland Zoemt.

Terug naar boven

Kinderen betrekken bij landgoed in de buurt

Met het IVN-educatieprogramma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht (VLTD) ontdekken kinderen de natuur en cultuurhistorie op een landgoed in de buurt. Enthousiaste vrijwilligers begeleiden het bezoek aan het landgoed.

Basisschoolkinderen van groep 1 t/m 8 maken met het vernieuwde lesmateriaal kennis met alle facetten van een landgoed: van de bijzondere natuur tot de functie van een landgoed in het verleden en het heden. Kennis over de natuur en het verleden zorgt ervoor dat kinderen met een kritische blik betekenis geven aan en waardering hebben voor verleden, heden en toekomst.

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht biedt ook voor een IVN-afdeling/scholenwerkgroep veel mogelijkheden. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en wil je weten welke stappen je kunt zetten om een bijdrage te leveren? Lees dan het stappenplan door. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met IVN Gelderland via 026 351 2927 of info@vltd.nl.

Terug naar boven

Cursus Special Gids

Voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is het ook geweldig om de natuur in te gaan! IVN Roermond e.o. heeft de korte cursus Special Gids ontwikkeld waarin gidsen leren omgaan met speciale doelgroepen. De cursusmaterialen zijn nu beschikbaar voor alle IVN-afdelingen.

De nascholingscursus Special Gids is ontwikkeld door Sjoerd van der Schuit van IVN Roermond e.o. De cursus bestaat uit vier lessen en is al tweemaal succesvol in Limburg georganiseerd. Sjoerd van der Schuit heeft in samenwerking met het IVN Cursushuis de cursusmaterialen geschikt gemaakt voor gebruik door andere afdelingen. De materialen zijn kosteloos te downloaden van ONSIVN, zodat je ze als afdeling kunt gebruiken om je eigen cursus Special Gids mee te organiseren.

De cursus kan ingezet worden als nascholingsmodule voor natuur- en landschapsgidsen, maar hij is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die al werken met speciale doelgroepen of daarmee willen gaan werken. De cursus kan ook als extra module worden ingepast binnen de Natuurgidsenopleiding.

Je vindt alle cursusmaterialen inclusief docentenhandleiding op OnsIVN in het menu Vereniging > Cursussen > Cursus Special Gids (directe link: https://ons.ivn.nl/#/vereniging/cursussen/cursus-special-gids)”

Terug naar boven

De kracht van de groene vrijwilliger

Al honderd jaar zetten groene vrijwilligers zich in voor de natuur in Nederland. Dat vraagt om robuuste ondersteuning die past in deze tijd.

De groene organisaties startten in 2017 het programma De kracht van de groene vrijwilliger. Samen met de provincies en het Ministerie van LNV willen zij een impuls geven aan de ondersteuning van groene vrijwilligers. In de eerste fase is veel onderzoek gedaan. Onder andere twee onderzoeken over huidige en toekomstige groene vrijwilligers:

  • Motieven en drijfveren van groene vrijwilligers, door de Radboud Universiteit.
  • Groene vrijwilliger van de toekomst, door onderzoeksbureau Motivaction.

Aan het onderzoek over de huidige groene vrijwilligers deden veel IVN’ers mee. De andere onderzoeken richten zich op een inhoudelijke onderbouwing van het belang van groen vrijwilligerswerk (door Instituut Publieke Waarden), de mogelijkheden voor het bouwen van een landelijke database (RAVON) en de samenwerking op provinciaal niveau (Bureau Zet).

Wil je de rapporten bekijken, ga naar: www.degroenevrijwilliger.nl.

Terug naar boven

Treed in de voetsporen van Jac. P. Thijsse

Nog een dag vrij deze zomer? Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een nieuw arrangement voor echte natuurliefhebbers: de Thijsse tour. Een natuurhistorische fiets- en wandeltocht langs herkenbare plekken uit leven en werk van Jac P. Thijsse.

Jac. P. Thijsse, grondlegger van natuurbescherming en natuureducatie in Nederland, heeft veel invloed gehad op het duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In de Thijsse Tour treed je in de voetsporen van Thijsse en ga je al fietsend en wandelend terug in de tijd. Het arrangement is een samenwerking tussen Nationaal Park Zuid-Kennemerland, IVN Zuid-Kennemerland, Thijsse’s Hof en De Natuurmakelaar. Een deskundige IVN-gids neemt je mee in een unieke natuurhistorische beleving, langs oude woningen van Thijsse, de heemtuin Thijsse’s Hof en de Thijsse bosjes in het Nationaal Park. Tussendoor geniet je van een heerlijke biologische lunch.

Kijk op de website van het Nationaal Park voor meer informatie en opgeven.

Terug naar boven