Stuifmail Juli 2019

De zomer is weer begonnen! De eerste zwarte zaterdagen op de Route Soleil zijn al geweest, maar het wordt nog veel drukker. Liever niet in de file? In Nederland zijn natuurlijk ook genoeg mogelijkheden om de natuur in te trekken! Dat het maar mooie zomermaanden mogen worden, voor zowel mens als natuur. 

Inhoud

Discussies over mogelijke fusie tijdens Landelijke Raad

Op 22 juni was de Landelijke Raad van IVN bijeen in Utrecht. De landelijke raad is het hoogste orgaan van de vereniging IVN en alle IVN afdelingen zijn daarin, via hun regio, vertegenwoordigd. Er is stevig gediscussieerd over de mogelijke fusie van de stichting en vereniging IVN. Ook de uniformering van het ledenbeleid stond op de agenda. Allebei onderwerpen die de bestuurlijke gemoederen flink bezig houden.  Wil je meer weten over deze en andere onderwerpen die in de landelijke raad worden besproken? Alle stukken en verslagen zijn hier te lezen voor IVN-leden. En ben je IVN-lid, maar heb je nog geen account voor OnsIVN? Meld je dan hier aan

Terug naar boven

Thema-ambassadeurs gezocht voor IVN kalender over duurzaamheid

In juli lanceerde IVN de kalender ‘een duurzaam jaar’ die te bestellen is in de webwinkel. Een kalender boordevol inspiratie die prikkelt tot duurzaam handelen op allerlei gebieden. Voor deze kalender zijn twaalf thema’s gekozen, denk bijvoorbeeld aan thema’s als Biodiversiteit, Zwerfafval, Bodemdieren of Consumptie. Voor die thema’s zoeken wij nog ambassadeurs! Dus wil jij iets doen om de ecologische voetafdruk van IVN’ers nog meer te verlagen? Meld je dan aan als ambassadeur!

In jouw themamaand werk je vervolgens zo’n drie uur per week op OnsIVN als communitymanager samen met de IVN projectleider natuur & duurzaamheid. Voorafgaande aan jouw maand werk je aan een online inspiratiebibliotheek over jouw thema. Ook volg je op 20 november 2019 een korte training om als thema-ambassadeur de online kalendercommunity in 2020 één maand lang  te faciliteren. De training vindt plaats in Utrecht en reiskosten kun je declareren. Voor je inzet als ontvang je een vrijwilligersvergoeding van 100 euro. Heb je interesse om thema-ambassadeur te worden of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar Alina Salomon via a.salamon@ivn.nl.

Terug naar boven

Een paddenstoelencursus geven doe je zo

Geef jij deze herfst een korte Paddenstoelencursus? Of wil je er eentje geven maar weet je nog niet hoe? Maak dan gebruik het cursusboekje Cursus Paddenstoelen voor de cursisten en het bijbehorende pakket aan docentmaterialen! Het cursusboekje en de docentmaterialen zijn perfecte leidraden voor een korte cursus Paddenstoelen van twee bijeenkomsten voor volwassen cursisten die graag meer willen leren over paddestoelen. Het cursusboekje Cursus Paddenstoelen is met hulp van IVN-docenten is gemaakt. Onderwerpen als bouw, groei, voortplanting en indeling van paddenstoelen, de rol van de paddenstoel in de natuur en de veelzijdige toepassingen van paddenstoelen komen aan bod.

Wil je het cursusboekje eerst even inkijken? Op Ons IVN staat een inkijkexemplaar. Op dezelfde plek vind je ook alle docentmaterialen die je als docent ter voorbereiding en tijdens de lessen kunt gebruiken. Deze materialen zijn kosteloos te downloaden.

Terug naar boven

Nieuwe e-learning module In Veilige Handen

Op ons e-learning  platform Leer je Groen is een nieuwe module “in veilige handen” geplaatst. De module gaat vooral over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar een omgeving kan op meer manieren onveilig zijn, bijvoorbeeld door pesten of discriminatie. Je leert:

  • hoe je grensoverschrijdend gedrag herkent;
  • wat je doet als je denkt dat er iets niet klopt;
  • wat je kunt doen aan een onveilig gevoel;
  • hoe je het ongewenste gedrag bespreekt.

De module past heel goed bij de invoering van “in veilige handen” beleid en is geschikt voor iedereen.

Terug naar boven

Doe mee met het online ledenpanel van  IVN

Steeds vaker willen geïnteresseerde leden al in een vroeg stadium betrokken worden bij campagnes en projecten. Daarom is IVN dit voorjaar gestart met een ledenpanel. Met het online ledenpanel kunnen we in de toekomst direct toetsen of plannen aansluiten bij wat leden belangrijk en wenselijk vinden. Doe mee en geef je mening! We zijn van plan vier tot zes keer per jaar een enquête uit te zetten, die je online kunt invullen. Je antwoorden helpen ons om jouw wensen nog beter in te vullen, om onze dienstverlening te verbeteren en om meer te weten te komen over wat je vindt van IVN. Deelnemers aan het panel houden wij op de hoogte van de uitkomsten en vertellen wij wat we ermee gaan doen.

Het ledenpanel wordt ontwikkeld door een team van vrijwilligers en medewerkers van IVN. Het is een mooie samenwerking waarin de kennis en expertise van iedereen een plek krijgt. Janhendrik Ramaker (IVN Groningen) , Fred van Andel (IVN Ronde Venen en Uithoorn), Willeke Nederlof (IVN Texel) en Jitske Wagner (IVN Delft) versterken het team met hun verschillende achtergrond en expertise. 

Terug naar boven

Woldhuis zoekt scholen: help mee en steek jouw afdeling in het nieuw!

Het Woldhuis in Apeldoorn is vernieuwd! Vanaf september verwelkomt het vernieuwde pand weer basisscholen voor een natuurweek van 3, 4 of 5 dagen. Een natuurweek is er al vanaf 80 euro per leerling/begeleider incl. ontbijt, lunch en diner, aangevuld met natuureducatie modules van werken in de natuur tot koken boven kampvuur. Sinds jaar en dag komen er jaarlijks zo’n 20 tot 25 scholen langs voor zo’n week voor hun leerlingen. Het Woldhuis wil dat aantal graag uitbreiden met tien scholen zodat meer kinderen de natuur kunnen beleven. 

We vragen jullie hulp bij het in contact komen met schoolbesturen, werkweek coördinatoren en docenten die werkweken voor groep 6 t/m 8 van basisscholen organiseren. Geef bijvoorbeeld de brochure aan jouw contacten in het basisonderwijs. Heb je een school nieuwsgierig gemaakt en willen ze meer proeven van het Woldhuis? Geef dan de contactgegevens door aan Monique via m.smit@ivn.nl of 055-3684010. Je kunt via deze weg ook de fysieke brochure van het Woldhuis aanvragen, alle office managers ontvangen er ook een aantal.

Natuurlijk is er ook een wederdienst: als jouw contact leidt tot een boeking ontvang je 250 euro aan kleding voor jou en je collega’s of 100 tegoed in de webwinkel. En nog belangrijker: je hebt een hele school kinderen weer dichterbij de natuur gebracht!

Terug naar boven

Workshop visueel werken bij IVN

Hoe kun je tekeningen inzetten om jouw (IVN-)verhaal te versterken? Tijdens de workshop Visueel werken maak je kennis met de kracht van beelden. Hoe kan je creativiteit aanwakkeren - in je eentje of met een groep IVN'ers? Hoe maak je een 'praatplaat', om jouw verhaal kracht bij te zetten? Dit najaar organiseren we drie introductieworkshops, in Utrecht, Zwolle en Dordrecht. Voor alle IVN'ers die het leuk vinden om creatief bezig te zijn - goed kunnen tekenen is niet nodig! Aanmelden voor deze workshop en meer informatie

Terug naar boven

Limburg zet in op klimaateducatie

De Limburgse IVN vrijwilligers en beroepskrachten zetten stevig in op klimaateducatie. Sinds eind 2018 volgen zo’n twintig IVN vrijwilligers de opleiding tot IVN klimaatgids. Na de theorie avonden en werkvormendag zijn ze nu in de praktijk hun vaardigheden aan het oefenen en hopen zij op 5 oktober 2019 hun certificaat IVN klimaatgids te ontvangen tijdens de afsluitende klimaat-inspiratiedag. Deze pilot cursus vormt de basis voor een landelijk draaiboek waarmee andere IVN regio’s een soortgelijke cursus op kunnen gaan zetten. Dit draaiboek zal samen met Groene klimaattrainees in de omgeving van Nijmegen in het najaar worden uitgetest door een groep jongeren én IVN vrijwilligers. Vervolgens hopen wij dat de cursus dan vanaf 2020 beschikbaar is voor alle regio’s om zelf te organiseren. Ook werken we in Limburg over de grens samen met onze collega’s van Belgisch Limburg.

Op 7 decemberis er een contactdag klimaateducatie ‘paraat voor het kLIMaat’. Voor meer informatie kun je terecht bij vrijwilligersconsulent Sylvia Spierts door te mailen naar s.spierts-brouwer@ivn.nl.

Terug naar boven

Heemtuin krijgt gift van Rabobank

De Heemtuin in Wijhe, onderdeel van IVN Wijhe-Olst, heeft een donatie van 2000 euro gekregen uit het Coöperatiefonds Rabobank Salland. Dit geld kwam als geroepen, want de brug in de Heemtuin is aan vervanging toe. Het houten brugdek is zo verrot, dat het niet veilig was om de brug nog te gebruiken voor bezoekers. Met de bijdrage wordt de brug vervangen door een kunststof brug. Deze zomer en herfst wil de werkgroep Heemtuin met eigen vrijwilligers de brug gaan bouwen.

De Heemtuin “Veermans Hof IJsselflora” is in 1971 opgezet door Jan Veerman, oud onderwijzer in Wijhe. Hij verzamelde op een stukje grond van de gemeente en het bejaardencentrum Het Weijtendaal zo’n driehonderd verschillende soorten wilde planten. Veerman wilde in deze tuin de flora van de IJsselstreek laten zien en beschermen. Veermans Hof is sinds 1991 in beheer bij de IVN-afdeling De Grutto Wijhe-Olst.

Het onderhoud van de Heemtuin is in handen van een aparte werkgroep, bestaande uit zeven personen die wekelijks een avond aan het werk zijn om de Heemtuin mooi en aantrekkelijk te houden. Naast dat er regelmatig rondleidingen worden georganiseerd door de werkgroep wordt de Heemtuin jaarlijks bezocht door scholen en inwoners van Olst-Wijhenaren en bezoekers van Wijhe. De Heemtuin vervult een belangrijke rol om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen en is één van de parels van de omgeving.

Terug naar boven