Stuifmail januari 2020

2020 is alweer begonnen! En er is weer genoeg te doen dit jaar. De gesprekken over het samenvoegen van Vereniging en Stichting gaan door, er is een nieuwe voorzitter en er zijn genoeg projecten om mee aan de slag te gaan. Denk aan Slootjesdagen, de Nationale Bijentelling en Operatie Steenbreek. Zet hem op dit jaar!

Wil je echt een goede start van het nieuwe jaar? Kijk dan eens op OnsIVN, het intranet van IVN waar je volop informatie én mensen kunt vinden die je kunnen helpen bij je IVN-activiteiten!

Nog geen account? Meld je dan aan via: www.ivn.nl/onsivn

Inhoud

Meerderheid voor 1IVN
Nieuwe voorzitter
Groen Traineeship
Visueel werken 
Gezonder door IVN-vrijwilligers
Groene tuinen, levende tuinen
Nationale Bijentelling 2020
Slootjesdagen 2020
Excursieloket Limburg
Aanmelden Servicemodel
Tip voor boekhouding

Meerderheid voor 1IVN    

De vergadering van de Landelijke Raad 14 december 2019 stond bijna helemaal in het teken van de vraag: Gaan we de Stichting en de Vereniging IVN weer in één organisatie samen brengen? Dat levert al een jaar lang veel discussie op en zaterdag was dit niet anders. Eerder had de Raad van Toezicht van de Stichting IVN al ingestemd met de fusie en tijdens de vergadering gaf de Ondernemingsraad aan dat zij er ook mee instemmen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Ook de Landelijke Raad stemde met een ruime meerderheid in. Daarbij werden wel een aantal randvoorwaarden vastgesteld: (1) de afdelingen behouden hun autonomie, zoals ze die nu ook al hebben en (2) de rechten van de medewerkers mogen niet worden aangetast. Ook werd aandacht gevraagd voor een goede communicatie naar alle betrokken partijen én werd aangegeven dat het over méér moet gaan dan alleen een juridische fusie; de samenwerking tussen de beroepsorganisatie en de afdelingen moet op een hoger plan komen.

In 2020 wordt een implementatieplan uitgevoerd, waarbij de verwachting is dat in september éénIVN daadwerkelijk is gerealiseerd.

Terug naar boven

Nieuwe voorzitter

Hans Gilissen is de nieuwe voorzitter van het Landelijke Bestuur van de vereniging IVN en van de Raad van Toezicht van de Stichting IVN. Dit werd bekrachtigd op de vergadering van 14 december 2019. Hans Gilissen was tot eind 2019 burgemeester van Venray en in die functie heeft hij veel bijgedragen aan het behoud van natuur en groen in zijn gemeente. 

Terug naar boven

Groen Traineeship

Samen met zes groene partners organiseert IVN het Groen Traineeship voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Dus ben of ken jij een jongere me groene voornemens? Meld je dan aan voor één van de negen projecten! Denk aan een Klimaatcursus, Tiny Forest of de  Groene Airco Estafette. Met het Groen Traineeship bouw je een netwerk op, ontplooi je jezelf en ga je met een welverdiend certificaat naar huis. Dus heb jij zin om je vijf maanden in te zetten voor een groenere wereld?  Meer informatie of aanmelden.

Het Groen Traineeship-programma is een samenwerking tussen de groene organisaties Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL. Het traineeship maakt onderdeel uit van de maatschappelijke diensttijd dat vanuit de overheid gestimuleerd wordt.

Terug naar boven

Visueel werken bij IVN

Hoe kun je tekeningen inzetten om jouw (IVN-)verhaal te versterken? Tijdens de workshop Visueel werken maak je kennis met de kracht van beelden. Hoe kan je creativiteit aanwakkeren - in je eentje of met een groep IVN'ers? Hoe maak je een 'praatplaat', om jouw verhaal kracht bij te zetten? In het voor organiseren we enkele introductieworkshops, verspreid over het land. Voor alle IVN'ers die het leuk vinden om creatief bezig te zijn - goed kunnen tekenen is niet nodig! Aanmelden en meer informatie.

Terug naar boven

Gezonder door IVN-vrijwilligers

Natuur doet je goed, voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met chronische gezondheidsklachten. In Brabant werd een enquête gehouden onder IVN-vrijwilligers die de afgelopen 2,5 jaar één of meerdere cursussen op het gebied van Natuur en Gezondheid hebben gevolgd om de effecten te onderzoeken. Bekijk de resultaten hier:Enquête Natuur en Gezondheid 2019

Terug naar boven


Groene tuinen, levende tuinen

In het voorjaar 2020 geven vrijwillige docenten van IVN en KNNV in 13 gemeenten workshops: Een levende tuin maak jezelf. Deze 13 gemeenten hebben de primeur omdat zij zijn aangesloten bij Operatie Steenbreek. In de laagdrempelige workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’ leren bewoners in 2,5 uur op een praktijkgerichte en inspirerende manier hoe zij hun tuin groener, natuurlijker en diervriendelijker maken.

Ben je actief rondom natuurlijk tuinieren, Operatie Steenbreek of zou je dat willen zijn? Meld je aan voor de groep "Operatie Steenbreek" op Ons IVN. Blijf op de hoogte van de campagne, deel ervaringen met  andere leden van IVN, KNNV, beroepskrachten en vind mooie voorbeelden van tuinactiviteiten in de mediabibliotheek. Vragen? E-mail ze naar Linda IJmker.

Terug naar boven

Nationale Bijentelling 2020 

De Nationale Bijentelling van 2020 komt er weer aan! We roepen iedereen op om in het weekend van 18 en 19 april weer een half uurtje bijen te tellen in achtertuin of park. Wil je met jouw IVN-afdeling of initiatief een activiteit organiseren rond de Bijentelling? Meer informatie vind je in dit document:Nationale Bijentelling 2020 DEF

Terug naar boven

Slootjesdagen 2020 

Op zoek naar waterdiertjes en hard aan de slag voor schone slootjes tijdens de IVN Slootjesdagen! Van 12 tot 14 juni gaan we weer op avontuur langs de waterkant. Doe jouw afdeling al mee? Blijf op de hoogte van alle informatie rondom de Slootjesdagen door je aan te melden voor de Slootjesdagen vrijwilligersgroep op Ons IVN. Hier worden tips, materialen en het laatste nieuws over de campagne gedeeld. 

Terug naar boven

Excursieloket Limburg    

IVN Limburg is de afgelopen twee jaar aan de slag gegaan met het excursieloket, een middel om een IVN excursies in Limburg digitaal te kunnen boeken via natuurexcursieslimburg.nl. De resultaten mogen er zijn: van 7 excursies in 2017, naar 22 excursies in de eerste 7 maanden van 2019. Dit project is deel gefinancierd door het regiofonds van IVN. Benieuwd? Neem een kijkje op de website!

Terug naar boven

Aanmelden voor Servicemodel

Afgelopen jaar zijn weer 20 afdelingen toegetreden tot het Servicemodel, een constructie die de werkdruk van het bestuur behoorlijk kan verlichten. Zo wordt de financiële afhandeling geheel uit handen genomen. Wil jouw afdeling meedoen of wil je meer informatie? E-mail naar Servicedesk@ivn.nl

Terug naar boven

Tip voor boekhoudprogramma

Bij uitwisselingen tussen penningmeesters in Utrecht bleek er bij meerdere afdelingen behoefte aan een goed en simpel boekhoudprogramma. Afdelingen hebben dit uitgezocht en zijn heel enthousiast over e-boekhouden.nl. Dus is jouw afdeling nog op zoek? Probeer dit programma dan eens!

Terug naar boven