Stuifmail februari 2019

Het voorjaar staat te trappelen. De krokussen zijn de grond uitgeschoten, de kieviten baltsen zich een ongeluk en op 'Beleef de Lente' wordt weer druk gebouwd aan nestjes en nesten. Ook bij IVN kriebelt het. We willen naar buiten! Lees verder (er is veel te lezen) en laat je inspireren.

Inhoud

 

Project Groen Traineeship krijgt subsidie

IVN  heeft als trekker subsidie gekregen voor het project Groen Traineeship; een samenwerkingsproject met 6 groene partners om meer jongeren kennis te laten maken met de groene wereld en te werken aan hun persoonlijke skills.

Bomen zagen, een campagne bedenken om plasticgebruik te verminderen of op een festival vertellen hoe belangrijk natuur en milieu zijn. Zes groene organisaties (Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL) hebben de handen ineengeslagen om te starten met een Groen Traineeship. Het traineeship maakt onderdeel uit van maatschappelijke diensttijd dat vanuit de overheid wordt gestimuleerd. Eind januari is de subsidieaanvraag voor een Groen Traineeship goedgekeurd. Het doel is nu om in anderhalf jaar 200 jongeren een plek te geven binnen een groene organisatie.

Tijdens het traineeship krijgen deelnemers tussen de 16 en 30 jaar de ruimte om zich te ontplooien, een netwerk op te bouwen en bij te dragen aan een betere wereld. De jongeren zijn hands-on bezig en eindigen met een concreet resultaat: ze dragen op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. Na afronding van het Groen Traineeship ontvangen deelnemers een certificaat en een aanbevelingsbrief. Maar het is een wisselwerking, de organisaties kunnen op hun beurt juist leren van de frisse blik van jongeren.

Zie je kansen om vanuit één van de betrokken organisaties een project te ontwikkelen? Houd de berichtgeving in de gaten, we gaan binnenkort van start!

Terug naar boven

Schone Rivieren ontvangt bijna twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij

Het project Schone Rivieren heeft een donatie van 1.950.000 euro gekregen dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Daarmee komt het doel om de Nederlandse rivierdelta in 2030 plasticvrij te maken steeds dichterbij! Schone Rivieren is een samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation (PSF) en Stichting De Noordzee (SDN) om de toevoer van plastic via rivieren aan de bron te stoppen.

Zie hier hoe Postcode Loterij-ambassadeur Martijn Krabbé collega's van IVN, PSF en SDN verraste terwijl ze bezig waren met rivierafvalonderzoek langs de Waal.

Met de extra bijdrage wordt Schone Rivieren nu fors uitgebreid. Het aantal rivieren in Nederland waar opruimacties en onderzoeken plaatsvinden wordt aanzienlijk groter. De komende jaren worden honderden extra onderzoekers opgeleid. Meer info over het project: www.schonerivieren.org

Terug naar boven

Meld je aan voor het IVN Ledenpanel!

Heb jij een mening over wat IVN doet en ontwikkelt? Wil je meedenken over campagnes, projecten en het ledenbeleid? Met het online ledenpanel werken we samen aan de verbetering van IVN. Zo wordt duidelijk wat er speelt en of plannen aansluiten bij wat leden/afdelingen belangrijk vinden. Laat je stem horen en meld je aan voor het IVN Ledenpanel.  

Terug naar boven

Tiny Forest in jouw achtertuin?

Wil jij een Tiny Forest in jouw achtertuin aanleggen? Of samen met de afdeling op een stuk beschikbare grond? IVN zoekt 40 particulieren (of stichtingen of verenigingen) die zelf een Tiny Forest willen aanleggen in de tuin (of op eigen grond), om zo ruimte voor biodiversiteit te creëren. Deze 40 particulieren laten zien hoe leuk én gemakkelijk het is om zelf iets te doen voor de biodiversiteit en klimaatverandering.

Diverse particulieren, waaronder Karin van Toor van IVN-afdeling Rijk van Nijmegen, zijn in eigen achtertuinen aan de slag gegaan. Zo zijn op eigen initiatief inmiddels vier particuliere Tiny Forests aangeplant. Dit soort initiatieven juichen we toe en gaan we de komende twee jaar actief ondersteunen.

Dit is het ultieme do-it-yourself (DIY) project. IVN stelt een handboek, online instructievideo’s en een bedrag van € 750,- beschikbaar voor 40 particulieren. Hiernaast volgen zij een cursus Tiny Forest aanleg. De cursus kost 250 Euro en is voor IVN leden gratis.  Met dit DIY-pakket en de cursus als onderbouwing leggen 40 particulieren een Tiny Forest aan in hun eigen achtertuin. We nodigen hen vervolgens uit om mee te doen aan (IVN-)publiekscampagnes en om de biodiversiteit van hun Tiny Forest te monitoren.

Dit voorjaar selecteren we de eerste 20 particulieren die in het najaar van 2019 gaan planten. In het voorjaar van 2020 selecteren we opnieuw 20 particulieren. Kijk voor meer informatie, de selectiecriteria en om je aan te melden (tussen 15 april en 16 juni) op: www.ivn.nl/tinyforest/achtertuin
 Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten via tinyforest@ivn.nl

Terug naar boven

Organiseer een activiteit tijdens de Nationale Bijentelling

De eerste Nationale Bijentelling van 2018 krijgt dit jaar een vervolg. Nederland Zoemt roept op om in het weekend van 13 en 14 april weer een half uurtje bijen te tellen in achtertuin of park. Wil je met jouw (IVN-)afdeling of initiatief een activiteit organiseren rond de Bijentelling? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Terug naar boven

Training In veilige handen

Ongewenst gedrag komt ook voor in het vrijwilligerswerk. De training ‘In veilige handen’ helpt organisaties bij het voorkomen van ongewenst gedrag en seksueel misbruik. In de cursus krijgen deelnemers instrumenten waarmee ze in of met vrijwilligersorganisaties aan de slag kunnen.
Movisie geeft deze training voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties en lokale steunpunten vrijwilligerswerk.
In deze training van twee dagdelen krijg je antwoorden op de volgende vragen:

 • Waarom is dit een moeilijk onderwerp is om te bespreken en hoe je er toch over kan praten?
 • Hoe geef je voorlichting over In veilige handen?
 • Welke werkvormen kun je gebruiken om de organisatie te motiveren aan de slag te gaan?
 • Hoe doe je een risico-inventarisatie?
 • Hoe help je een organisatie om tot omgangsregels en een gedragscode te komen?
 • Wat is een meldprotocol en hoe zorg je dat er meldingen gedaan kunnen worden binnen organisaties?
 • Waarom is een aannamegesprek belangrijk en hoe voer je ongemakkelijk gesprek?
 • Wat zijn bekende valkuilen en hoe kun je organisaties ondersteunen om die te ontwijken?
 • Hoe bouw je een lokaal netwerk op van hulpinstanties?

Na afloop kun je de instrumenten, methoden en voorbeelden gebruiken om ongewenst gedrag en seksueel misbruik te voorkomen. Ook kun je een actieplan opmaat voor de organisatie maken en kun je andere hierover informeren. Tevens ben je in staat vragen over dit onderwerp voor jouw organisatie te beantwoorden.

De training wordt gegeven op 14 mei in Utrecht en kost 150,-.

Aanmelden kan op: https://www.movisie.nl/training/veilige-handen

Terug naar boven

IVN Slootjesdagen 2019 - meld je aan!

Ga weer mee op onderzoek langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen!  Op 14 – 16 juni gaan we verder met het vorig jaar opgestarte Slootjesonderzoek. Doet jouw afdeling mee? Je kan nu al jouw slootjesactiviteit aanmaken op de website. Hierbij is het van belang dat je bij onderwerp kiest voor 'SLOOTJESDAGEN' en bij thema 'KIND & NATUUR'.

Vanaf eind maart kan je je als afdeling aanmelden om een pakket met ondersteunende materialen te bestellen. Ook proberen we naast gezinnen meer scholen te betrekken. Ziet jouw afdeling hier ook mogelijkheden toe? Geef het aan in het formulier. Dan ondersteunen we jullie graag. Kijk hier voor meer informatie over het aanmelden en de campagne.

Terug naar boven

De Nationale Buitenlesdag 2019

Dinsdag 2 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Inmiddels geven ongeveer 1375 scholen in heel Nederland deze dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van de kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk!

Wil jij - bijvoorbeeld als schoolgids - ook op een school bij jou in de buurt een buitenles verzorgen? Meld je hier aan en ontvang de gratis digitale buitenlesbundel. Deze is ook hard copy te krijgen in de webwinkel.
Wil je de buitenlesdag onder de aandacht brengen bij leerkrachten en scholen, stuur dan dit filmpje door of de link www.buitenlesdag.nl.

Terug naar boven

Doe mee aan de Nationale Tuinweek

Dit jaar is ‘De levende tuin’ het thema van de Nationale Tuinweek. Een levende tuin is een mooie natuurlijke tuin, met veel ruimte voor planten en dieren. Bij dit thema sluit IVN zich graag aan en daarom werken we samen met Groei & Bloei en een aantal andere groene partners om zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden tijdens de Nationale Tuinweek, die plaatsvindt van 8 t/m 16 juni 2019.

Wil jij daar als IVN-afdeling ook aan meedoen? Organiseer dan zelf ook een tuinactiviteit tijdens de Nationale Tuinweek en profiteer van de landelijke en regionale pr-campagne rond Tuinweek. Je kunt bijvoorbeeld een lezing geven, de heemtuin openstellen of een cursus geven over de levende tuin, zoals de cursus Laat jouw tuin zoemen of Tuinreservaten.

Hoe profiteer je van de extra pr rond de Tuinweek? Dat werkt simpel: heb je een tuinactiviteit die plaatsvindt of begint tussen 8 en 16 juni, mail hem dan naar tuinweek@ivn.nl. Vermeld daarbij:

 • Datum
 • Korte omschrijving van de activiteit
 • Locatie (adres) en tijdstip
 • Aanmelden (en zo ja, waar)
 • Eventuele kosten
 • Eventuele webpagina met meer informatie

Dan zorgen wij ervoor dat je activiteit in de Tuinweek-agenda komt!

Terug naar boven

Houvast bij het geven en organiseren van cursussen

Geef of organiseer je weleens een cursus, of heb je plannen om daarmee te beginnen? Er zijn nu drie korte handleidingen om je daarbij te helpen:

1.    Wat maakt een cursus een IVN-cursus
In deze checklist staan de 12 kenmerken van een IVN-cursus. Vink af of jouw cursus er al aan voldoet!

2.    Hoe organiseer ik een IVN-cursus
In dit stappenplan lees je hoe je stap-voor-stap hoe je een cursus organiseert.

3.    Hoe geef ik een IVN-cursus
In deze handreiking staan didactische tips voor docenten.
De handleidingen geven vooral beginnende cursusdocenten en –organisatoren houvast, maar ook ervaren krachten kunnen er handige tips uit halen.

Je vindt de handleidingen op Ons IVN in het menu Vereniging > Cursussen. Nog niet actief op Ons IVN? Meld je hier aan.

Terug naar boven

Help de bijen, geef een cursus!

Wilde bijen en andere insecten hebben het moeilijk, hun aantal is sterk gedaald. Het goede nieuws is dat we ze kunnen helpen. Vorig jaar organiseerde IVN in het kader van Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling en gaven we overal in het land cursussen over bijvriendelijk groenonderhoud. Dit jaar organiseren we de Bijentelling opnieuw en zijn alle cursusmaterialen beschikbaar gemaakt voor iedereen die zelf een cursus over dit onderwerp wil geven.

Er zijn twee cursussen beschikbaar voor twee verschillende doelgroepen:

1. Cursus Laat jouw tuin zoemen
In deze cursus van twee bijeenkomsten leer je tuineigenaren hoe zij hun tuin bijvriendelijk inrichten en onderhouden.

Meer informatie en materialen downloaden

2. Cursus Laat jouw buurt zoemen

In deze korte cursus van drie bijeenkomsten leer je aan mede-vrijwilligers hoe ze hun buurt bijvriendelijk maken, in samenwerking met de gemeente.

Meer informatie en materialen downloaden

Alle cursusmaterialen zijn in digitale vorm kosteloos beschikbaar, zowel de cursusreaders, de lesplannen als de presentaties. Hiermee kun je eenvoudig zelf een cursus aanbieden. Heb je geen docent in huis die de cursus kan geven? Geen nood, je kunt ook een ervaren trainer inhuren. Neem hiervoor contact op met Sjoerd Luiten: s.luiten@ivn.nl.

Help de bijen en geef een cursus!

Terug naar boven