Stuifmail corona special #3

We hebben de derde week van de “intelligente lockdown” achter de rug. Thuiswerken is de norm, videovergaderen wordt al gewoontjes en voorzichtig kijken we al vooruit: hoe gaat straks de opstart? De natuur heeft daar allemaal geen last van, sterker nog, ze profiteert van de lockdown. De relatieve rust in de natuurgebieden en parken (geen evenementen), laat de natuur bloeien. Let dit weekend dus op: kuikentjes, kikkerdril en vliegende insecten zijn al overal te zien.

Geniet van het mooie weer in week vier! Houd hierbij altijd rekening met de geldende overheidsmaatregelen.

Inhoud

Campagne #groenomtedoen gaat goed!
Nieuwe module Leer je Groen
Slootjesdagen: denk mee!
Al 60 jaar trots op IVN
Schone Rivieren training 17 april
ZOOM-BIJles terugkijken
Deel je natuurherinneringen!
Voor besturen: De digitale afdeling
Voor besturen: Zoom voor afdelingen
Voor besturen: De hybride ALV

Campagne #groenomtedoen gaat goed!

Allereerst iedereen bedankt voor het aanleveren van de leuke tips via Ons IVN, blijf dit vooral doen! We zien dat de campagne al de nodige belangstelling trekt. Topscoorder is de tip van het broeikasje: ruim 10.000 mensen bezochten de webpagina en het Facebookbericht bereikte meer dan 84.000 mensen! Deel ook vooral jullie leuke groene momenten onder vermelding van #groenomtedoen op Instagram en/of Facebook, zo maken we deze groene beweging samen nog groter.

Terug naar boven

Nieuwe module Leer je Groen

De afgelopen maanden is er door onze groene trainees ontzettend hard gewerkt om de nieuwe module 'aan de slag met klimaatverandering' te ontwikkelen. Deze is vanaf nu beschikbaar via het e-learning platform Leer je Groen! Log in via Ons IVN en leer, ontdek en ontwikkel jezelf verder.

Terug naar boven

Slootjesdagen: denk mee!

Vanwege de huidige omstandigheden is het onzeker of de Slootjesdagen op 12, 13 en 14 juni door kunnen gaan in de huidige vorm. We zien drie scenario’s en zijn benieuwd naar jouw mening. Lees hier meer over de verschillende scenario's en geef aan welke jouw voorkeur heeft.

Terug naar boven

Al 60 jaar trots op IVN

Ons jubileum is de kans om de natuur te vieren en elkaar (digitaal) te ontmoeten. In deze groep vind je alles over het jubileumjaar van IVN, waaronder de wekelijkse rubriek 'Vieren op Vrijdag', waarin beroepskrachten en vrijwilligers afwisselend hun (IVN) verhalen delen! 

Terug naar boven

Schone Rivieren training 17 april

Wil jouw IVN-afdeling meehelpen om plasticvrije rivieren te realiseren? Plan dan een Schone Rivieren Expeditie met jouw afdeling in september 2020 en laat de deelnemers ontdekken hoe mooi én vervuild onze Nederlandse wateren zijn. Volg op 17 april de online training ter voorbereiding!

Online training Organiseer een Schone Riveren Expeditie

ZOOM-BIJles terugkijken

Afgelopen woensdag gaf Mathijs ter Bork ruim 60 IVN'ers tips and tricks om zelf via Zoom een natuurles op te zetten. Deel jouw ideeën over het geven van een natuurles via deze groep. Hier kun je ook de Zoom-sessie terugkijken. 

Terug naar boven

Deel je natuurherinneringen!

Als IVN'er heb jij vast mooie natuurherinneringen aan vroeger. Wat vond jij als kind leuk om in de natuur te doen? Klom je het liefst in bomen, zocht je waterdiertjes in de sloot of kwam je van top tot teen onder de modder thuis?

Omdat IVN dit jaar 60 jaar bestaat, verzamelen we de leukste jeugdfoto's van IVN'ers. Die plaatsen we in komend nummer van ons ledenblad Mens en Natuur Magazine.

Heb jij een leuke jeugdfoto? Mail 'm naar de redactie via mensennatuur@ivn.nl en geef antwoord op de volgende vragen:

- Wie ben je? 
- Bij welke IVN-afdeling zit je?
- Op welke locatie is de foto genomen?
- In welk jaartal is de foto gemaakt / hoe oud was je toen?
- Waarom is deze herinnering je bijgebleven?
- evt. met wie sta je op de foto?

Wie weet zie je jouw foto terug in Mens en Natuur Magazine!

Terug naar boven

Voor besturen: De digitale afdeling

In een eerdere Stuifmail deelden we een overzicht met de mogelijkheden om digitaal activiteiten, zoals vergaderingen, trainingen en cursussen, te organiseren. Wij zijn benieuwd op welke manier je afdeling hier al gebruik van maakt. Deel je goede voorbeelden, ook als inspiratie voor andere afdelingen via deze groep.

Terug naar boven

Voor besturen: Zoom voor afdelingen

Binnen de beroepsorganisatie van IVN wordt op dit moment veel met Zoom gewerkt als platform voor overleg en samenwerken. Zoom heeft een laagdrempelig startniveau, maar biedt ook mogelijkheden voor een goede digitale samenwerking zoals het delen van documenten en het uit elkaar gaan in werkgroepen.

We zijn tevreden over de manier waarop dit werkt en willen ook afdelingen de mogelijkheid geven om hiermee te werken. Daarom aan jullie de vraag of je behoefte hebt aan ondersteuning bij het gebruik van dit platform. Je kunt dan denken aan een training over het gebruik als “host” of het beschikbaar stellen van een zoom account voor vergaderingen met een grotere groep die langer duurt dan 40 minuten (tot 40 minuten is Zoom gratis te gebruiken). Laat het r.meijers@ivn.nl weten als je hier behoefte aan hebt. 

Zoom en veiligheid

We weten dat Zoom problemen heeft met het bieden van een goed beveiligde omgeving. In de VS zijn ze daar door Justitie op aangesproken. De problemen beperken zich meestal tot illegale inmenging in digitale overleggen. Er zijn geen berichten over het inbreken in pc’s of laptops via Zoom en we hebben er zelf geen negatieve ervaringen mee. Vooralsnog denken we dat Zoom een geschikt platform is voor digitale samenwerking.

Terug naar boven


Voor besturen: De hybride ALV

In de vorige stuifmail stond een artikel met vragen over ALV’s. De antwoorden daarin, blijven nog steeds geldig, maar na de persconferentie van de regering van 31 maart zijn de bakens wel iets verschoven. Het lijkt voor een langere tijd niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen; iets wat voor een ALV wel verplicht is. In overleg met onze notaris hebben we een tussenoplossing gevonden: de hybride ALV.

Een hybride ALV is een vergadering met een fysieke locatie, waarbij de deelnemers (bijna) allemaal digitaal deelnemen, bijvoorbeeld via Zoom of Skype.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het is een voorwaarde dat “digitaal stemmen” is opgenomen in de statuten van de afdeling. Alle afdelingen die recent hun statuten hebben vernieuwd met behulp van het IVN modelstatuut, hebben zo’n passage in de statuten.

Stap één is dat je een ALV organiseert zoals je dat altijd al doet. Een agenda met bijbehorende stukken, beslis- en bespreekpunten en je stuurt deze naar alle leden. In de uitnodiging noem je de plek waar de vergadering plaatsvindt, bijvoorbeeld het verenigingsgebouw, maar het kan ook de huiskamer van de voorzitter zijn.

Stap twee is dat je je leden sterk ontmoedigt om fysiek naar de vergadering te komen en sterk stimuleert om digitaal aan de vergadering deel te nemen. Je moet dus wel de mogelijkheid bieden, maar wilt bereiken dat er niemand fysiek komt. Je doel is dat er niemand fysiek komt. Uiteraard moet je voor degenen die wel komen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen, zoals de anderhalve meter afstand en ontsmettingsmiddelen.

Stap drie is dat je de vergadering voert zoals je gewend bent. Registreer goed alle leden die deelnemen en maak het verslag zoals je dat altijd doet. Neem de tijd voor de besluiten en zorg dat iedereen zijn stem kan laten horen. Een platform als Zoom kan hierbij een goede hulp zijn, waarbij je de vergadering ook op kunt nemen.

Kortom, het is een omslachtige manier, maar ook grote bedrijven houden in deze tijd hun  aandeelhoudersvergadering op deze wijze. Aarzel niet om het ons te laten weten als je hierbij ondersteuning nodig hebt.

Terug naar boven