Stuifmail april 2019

Door het frisse begin in april werd de Nationale Bijentelling met een week verlengd. Wat heerlijk om een hele week in je tuin op speurtocht te mogen gaan. Inmiddels laat de zon zich veelvuldig zien in Nederland. Dus deze stuifmail (!) zit weer boordevol inspiratie om buiten aan de slag te gaan.

Inhoud

 

28 juni is het weer ModderDag!

ModderDag is al jaren een groot succes, in Nederland doen zo’n 130.000 kinderen mee. Iedereen die spelen in de natuur belangrijk vindt, kan zelf ModderDag organiseren. Als school, kinderdagverblijf, bezoekerscentrum, particulier of afdeling.

Organiseer je als afdeling een openbare (publieks)activiteit? Meld je dan aan als particuliere locatie. Dan ontvang je alle materialen en kom je op de verzamelkaart te staan. Je kan bij het aanmelden zelf de exacte datum bepalen en linken naar een activiteit op de afdelingswebsite. Help je mee op een school of kinderopvanglocatie en wil je ondersteunde materialen ontvangen? Mail dan naar b.otten@ivn.nl.

Terug naar boven

Nieuwe e-learning: Met kinderen de stadsnatuur in


Volg op leerplatform Leerjegroen de nieuwe module 'Stadsnatuur ontdekken met kinderen'. IVN-vrijwilligers tonen in korte filmpjes hoe je rietbootjes maakt, galappels doorsnijdt en hommels aait. Voor elk seizoen krijg je tips hoe je kinderen betrekt bij de natuur in de stad. Lees verder!

Terug naar boven

Ga je mee naar de groenste gemeente van Europa?

Laarbeek is toonaangevend op het gebied van groen en duurzaamheid en de manier waarop inwoners hierbij betrokken zijn. Dit bleek in september 2016 tijdens de Nationale Groencompetitie. De vakjury kende het hoogste cijfer ooit toe (een 8,6) en een speciale prijs op het gebied van biodiversiteit. In 2017 kwam daar ook nog eens een internationale erkenning met de Europese gouden award bij. Maar het meest tastbare ‘gouden’ project is toch wel de GroenStrijd 2.0: een gezamenlijk initiatief waarbij inwoners samen met lokale groenondernemers aan de slag gingen met het vergroenen van hun woonomgeving. De zorg voor de eigen omgeving en de wil tot samenwerken zitten verankerd in het DNA van de inwoners van Laarbeek. De sociale cohesie binnen de gemeente is toegenomen. En daarmee heeft Laarbeek ook nog eens de Steenbreek Trofee in 2018 gewonnen!

Het winnen van al deze prijzen betekent niet dat Laarbeek nu ‘klaar’ is. Integendeel, Laarbeek gaat verder met vergroenen zodat toekomstige generaties ook kunnen blijven genieten van al het moois dat de gemeente te bieden heeft. Dit alles onder het motto “Laarbeek schittert in het groen”.
 
Benieuwd naar dit succesverhaal? Ga dan woensdag 22 mei met ons mee op excursie naar Laarbeek!

Terug naar boven

Projecten indienen Groen Traineeship

Zes groene organisaties (Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL) hebben de handen ineengeslagen om te starten met een Groen Traineeship.
Tijdens het traineeship krijgen deelnemers tussen de 16 en 30 jaar de ruimte om zich te ontplooien, een netwerk op te bouwen en bij te dragen aan een betere wereld.

Tot 20 mei het mogelijk om projecten in te dienen om met een groep van 10 jongeren 2-5 maanden aan de slag te gaan in jouw organisatie, een mooie kans om jongeren IVN te laten versterken.
Een aanvraag indienen kan als afdeling, als regio of in samenwerking met IVN of een van de bovengenoemde organisaties. Wil je hulp bij het schrijven van een voorstel: op 8 mei kun je deelnemen aan een werksessie in Amsterdam of online aanwezig zijn.

Alle info kan je vinden in de groep op OnsIVN. Contact en vragen: n.dunnewind@ivn.nl

Terug naar boven

Als lid altijd korting in IVN webwinkel

De meeste leden en afdelingen weten hiervan, maar toch nog niet iedereen binnen IVN. Wist je dat je als afdeling of lid van IVN altijd 10% korting krijgt in de IVN webwinkel (winkel.ivn.nl). In de winkel vind je alle materialen voor natuureducatie voor binnen en vooral buiten. Naast natuurboeken, veldwerk (onderzoek)materiaal, natuurpakketten en IVN campagnematerialen vind je hier ook IVN kleding, zoekkaarten en cursusmaterialen.
De kortingscode voor afdelingen is: IVN-AFD-1201 en voor IVN leden: IVN-LID-1202 deze is in te vullen tijdens de bestelling . Plak hem op je prikbord en deel hem met je afdeling en of de leden van je afdeling.

Terug naar boven

Pas op bij gebruik van foto’s en teksten

Het gebeurt helaas veel te vaak: een afdeling krijgt onverwacht een forse rekening van een fotograaf  omdat er zonder toestemming gebruik is gemaakt van zijn foto’s. Bijvoorbeeld voor de afdelingswebsite of in sociale media. Altijd een onverwacht en onaangenaam cadeau.

De afgelopen maanden is IVN meerdere keren aangesproken op onrechtmatig gebruik van foto’s. Ook schending van auteursrechten in teksten komt voor. Voor het gebruik van foto’s dien je altijd toestemming te vragen aan de fotograaf, ook als je de foto op Internet vindt. Een fotograaf – professional of amateur! - heeft automatisch auteursrecht op zijn foto, ook als hij dat er niet expliciet bij heeft gezet. Bij ongevraagd gebruik van teksten is er sprake van plagiaat: ook dat kan vervelende gevolgen hebben!

Het Landelijk Bureau heeft hier een mail over gestuurd aan alle afdelingen en webmasters. Kern van de boodschap is niet leuk: met deze mail vragen we iedereen goed op te letten bij het gebruiken en plaatsen van foto's in documenten, op sociale media, website en andere middelen. De aanspraken door schending van auteursrecht worden niet meer door IVN landelijk gedragen. Deze kosten worden in het vervolg doorberekend aan de betrokken afdelingen.
In de mail aan de afdelingen staan ook tips hoe je schending van auteursrechten kunt voorkomen. Lees deze mail s.v.p. goed voor je gebruik maakt van andermans foto’s of teksten. Met vragen kun je contact opnemen met Rogier Jacobse (communicatieadviseur IVN), 020-5308788, r.jacobse@ivn.nl.

Terug naar boven

Laat de Tweede Kamer horen over jouw groene idee tijdens Duurzame Dinsdag

De Duurzame Dinsdag-koffer is geopend en ook dit jaar zoeken we weer ideeën, startups en innovaties die écht bijdragen aan een duurzame wereld. De bomvolle initiatieven zullen tijdens Duurzame Dinsdag, de eerste dinsdag van september, aangeboden worden aan het kabinet.

Natuurgebieden op daken in grote steden, planten in plaats van stenen en het ondersteunen van de biodiversiteit: Heb jij hét vernieuwende idee om de natuur dichterbij te brengen? Een idee waardoor de leefbaarheid voor mens én dier toeneemt? Stop je idee dan nu in de Duurzame Dinsdag koffer en maak kans op de VHG Groenprijs van €1000,-. Bovendien schuif jij misschien wel aan bij het netwerk ontbijt met Tweede Kamerleden. Waar wacht je nog op? Ga naar www.DuurzameDinsdag.nl voor meer informatie en om je idee in te dienen.

Terug naar boven

Een Tiny Forest in jouw achtertuin?

IVN zoekt 20 particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest plantmethode (twv. € 250,-), een financiële bijdrage van € 750,- voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest. Je kan je ook aanmelden als afdeling. Voorwaarde is wel dat je eigen grond ter beschikking hebt óf zwart-op-wit toestemming van de grondeigenaar. Aanmelden kan vanaf 15 april tot en met 16 juni 2019. Kijk voor de voorwaarden en om je aan te melden op www.ivn.nl/tinyforest/achtertuin

Terug naar boven

Nieuw: Trainingen voor werkgroepen Kind & Natuur

Kan jouw jeugd- of scholenwerkgroep wel een impuls gebruiken? Het IVN Cursushuis heeft met input van vrijwilligers vier trainingen ontwikkeld waarin plezier hebben met elkaar, opdoen van nieuwe kennis en prettig samenwerken als team centraal staan. Elke training heeft een andere focus: begeleiden, aanbod, samenwerken of werven. De eerste ronde trainingen is in augustus en september. Meer info & aanmelden.

Terug naar boven

Jouw (klein) kind deze zomer de natuur in?

Dan kunnen ze mee met WoesteLand! De jongeren van IVN organiseren elke zomer gezellige en actieve weken weg de natuur in. Deze zomer hebben we voor 12 tot 15-jarigen een week Schiermonnikoog. En voor iedereen tussen de 16 en 30 jaar hebben we keus uit Engeland, Zwitserland en een paar heel mooie plekjes in Nederland. Wil je meer weten? Kijk op https://www.ivn.nl/woesteland/ivn

Terug naar boven

Nationale biodiversiteitsdag op 22 mei

Op 22 mei vindt de Nationale Biodiversiteitsdag plaats. Tijdens deze dag worden de kansen voor behoud en herstel van biodiversiteit concreet en praktische toepasbaar gemaakt!
 
IPC Groene Ruimte organiseert in Arnhem een dag met 12 praktische workshops. Alle workshops belichten diverse aspecten van biodiversiteit. Het gaat om kansen! Kansen geredeneerd vanuit beleidsmedewerkers, ontwerpers, beheerders, vogels, vanuit gebouwen, vanuit recreatieterreinen (oa NP De Hoge Veluwe), vanuit burgers, vanuit waterschappen, vanuit praktische maatregelen in beheer, vanuit vlinders, vanuit natuurlijke bloemrijke vegetaties, vanuit meetbaarheid en allemaal passend binnen de wet natuurbescherming.

Bekijk het volledige programma en meld u aan.
Deelname: €95,- pp incl lunch en borrel.

Terug naar boven