Steenbreek
(Moes)tuinen
donderdag08apr2021

Terugblik 'Kennismaken met een levende tuin' 6 april 2021

Op 6 april namen ca. 200 tuin- en balkonbezitters verspreid over 2 sessies deel aan de webinar  “Kennismaken met een levende tuin” van IVN Natuureducatie en KNNV.  Zij leerden wat een levende tuin is en hoe je aan de hand van 5V's (voedsel, veiligheid, voortplanting, variatie en vocht) je een tuin natuurlijker en diervriendelijker kunt maken.

Tuinexperts Yvonne en Sylvia beantwoorden vragen van deelnemers over de levende tuin tijdens het webinar op 6 april 2021 De webinar werd georganiseerd in het kader van Operatie Steenbreek in samenwerking met gemeenten Dordrecht, Gooise meren, Hardenberg, Laarbeek, Moerdijk, Smallingerland en Weesp en lokale tuinambassadeurs; vrijwilligers van o.a KNNV, IVN, Groei&Bloei, Vogelbescherming en Velt. 

Dank voor je deelname en je actieve bijdrage in de chat en de mooie schetsen voor diervriendelijke stadstuinen!

We delen graag de volgende handige websites met tips en interessante boeken. Zo kun je gericht aan de slag gaan met 1 of 2 elementen in jouw tuin. Of kies 1 diersoort waar jij jouw tuin aantrekkelijk voor wilt maken. Welke diersoort je ook kiest, veel maatregelen hangen met elkaar samen en zijn ook goed voor andere diersoorten. Voor lokale tips uit jouw gemeente scroll naar beneden. 

Websites

Boekentips:

IVN Boek - Een levende tuin maak je zelf 

Dit boek leert je hoe je van jouw tuin een plek kunt maken dat een feest is voor mens en dier. Of je tuin nou groot is of klein, je veel wilt veranderen of alleen iets kleins wilt toevoegen. Daarvoor hoef je geen gevorderd tuinier te zijn.

KNNV Uitgeverij – Maak je eigen jungle

Hoe krijg je meer dierenleven in je tuin? Dit inspiratieboek toont je de mogelijkheden in jouw tuin. Het boek behandelt 50 nuttige en leuke tuindieren (van pissebed tot wesp en van egel tot citroentje) met veel tips, projecten en plantenlijstjes. Deze planten zijn specifiek uitgekozen op hun zeer hoge ‘dierwaarde’.

KNNV Uitgeverij - Avontuurlijk tuinieren & tuindagboek

Hoe breng je meer leven in je tuin? Dit praktische inspiratieboek laat je zien wat er mogelijk is. Met het veelzijdige tuindagboek erbij beleef je je tuin in alle 12 maanden.

Onderdelen: 

 • Ideale opbouw van een levendige tuin
 • Stappenplan voor je eigen tuin
 • Tuinkalender en toolbox
 • Plantenlijstjes voor inspiratie
 • Extra editie met tuinschrift om vast te leggen wat er in je eigen tuin gebeurt.

Lokale Tips:

Dordrecht

 • tip1van de gemeente
  Op zoek naar subsidiemogelijkheden? Kijk op de website van groenblauwdordrecht.nl. Je kunt gebruik maken van een tuincoach en een tegelophaalservice. Je vindt er ook meer info over een subsidie van het waterschap, zie website https://www.wshd.nl/subsidieregeling-waterinitiatieven.
 • tip 2 van de tuinexpert
  Groei&Bloei Dordrecht organiseert op 8 mei van 10.00 -12.00 uur een stekjes, zaden en plantenruilbeurs vanuit de kofferbak houdt op de parkeerplaats van de Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5 in Dordrecht.
 • tip 3 van de tuinexpert

  Planten zoeken: Plantzoeker van Velt https://beweegt.velt.be/plantenzoeker
  https://beweegt.velt.be/hollandrijnland/4313/eetbaresiertuinlijstmeteetbarebomen,struikenenplanten
  http://www.bijenhelpdesk.nl/pld/Index.htm
  https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/plantenencyclopedie/

 • Tip 4 van de tuincoach
  Koop je een nieuwbouw woning, zorg dan dat je tuinstart goed is. Meestal is de bodem dichtgereden met zware machines.  Onderzoek met een grondboor hoe erg het is en laat eventueel wat dieper woelen (doe het samen met de nieuwe buren!)

   Laat zeker wat groencompost komen en doorfrezen. Je perceel is nu “ontgonnen” en de nieuwe planten krijgen de beste kans. Ook zou ik graag enkele organisaties ook vermelden die vaak wat onderbelicht zijn naast IVN, AVVN en Groei en Bloei, namelijk Velt, Vereniging ecologisch leven en tuinieren, groeit hard in NL en heeft verspreid afdelingen en een fantastisch informatieve website. www.velt.nu. Wilde Weelde, Vakgroep natuurrijke omgeving (voor ecologisch ontwerp, aanleg en onderhoud). www.wildeweelde.nl en de lokale NME-centra met tuin natuurlijk.

Gooise meren en Weesp

 • tip1van de tuinexpert
  van de tuinexpert: IVN-afdelingen in de buurt, Velt-afdelingen in de buurt (Voor Weesp en Gooise Meren: Velt afdeling Gooi en Eemland, zie www.velt.nu). Kwekerijen: een Bijenkans in Groenekan voor bijenplanten. Van Houtum in Doorn voor biologisch gekweekte vaste planten en biocultura potgrond/organische bemesting. Voor bijeninformatie: de Bijenhelpdesk en de Vlinderstichting. Voor egelinformatie: www.egelbescherming.nl
 • tip 2 van de tuinexpert

  In Hilversum is de Costerustuin en Pinetum Blijdestein. In Blaricum is een heemtuin van Stichting Wilde Planten Blaricum die wordt beheerd door IVN'ers. Inheemse planten te koop bij Martin Stevens van Kas&Co, Kromme Rade 5, Kortenhoef.

Hardenberg

 • tip1van de gemeente
  kijk op de nieuwe website biodiversiteit https://www.biodiversiteit-hardenberg.nl/home.html.
 • tip 2 vande gemeente
  In het najaar kun je mee doe aan de fysieke workshop ‘een levende tuin’. Meld je aan via bob.boer@Hardenberg.nl

  Laarbeek
 • tip1 van de gemeente
  Informatie over de afkoppelsubsidie in Laarbeek staat op: https://www.laarbeek.nl/bijdrage-voor-opvangen-regenwater.
 • tip 2 van de gemeente
  Ook het waterschap Aa en Maas verleent subsidies op diverse vergroeningsprojecten. Meer info op https://www.aaenmaas.nl/regelen/subsidie-klimaatbestendige-maatregelen/ Beide subsidies zijn stapelbaar.
 • tip 3 van de gemeente
  In Laarbeek stellen we  jaarlijks gratis bloemzaad beschikbaar via de stichting Laarbeeks Landschap. Helaas is de afhaalronde van dit jaar enkele weken geleden al geweest, waardoor dit pas vanaf voorjaar 2022 weer kan. Info hierover staat op http://www.laarbeekslandschap.nl/nieuws/8/bloemrijke_akkerranden_verkrijgbaar_voor_iedereen
 • tip 4 van de tuinexpert

  Wat kun je doen tegen wildvraat door reeën aan de knopen van fruitboompjes?

  Vroeger had je een soort witkalk AA-protect. Hier smeerde je stammetjes mee in waardoor er kennelijk een geur ontstond die reeën en konijnen afschrikt. Dit middel is niet meer verkrijgbaar.

  Bij Ecostyle zijn mogelijk gelijksoortige middelen te krijgen. Ga daar een zoeken

  Stammetjes zijn nog te beschermen met gaas en ander hulpmiddelen. De knoppen van bomen echter niet. Mogelijk helpt het om in het voorjaar wilgentakken rond de bomen te leggen. De bast is bij veel dieren in trek.  Met dit als obstakel blijven ze mogelijk van de knoppen af. Zodra er meer gewassen groeien neem te belangstelling voor de knoppen overigens af

Smallingerland
tips van de tuinexpert

 • Enkele kwekerijen en activiteiten in de buurt van Drachten
  Ninabel: https://evocat.work/

  Specialist in dracht- en waardplanten. Drachtplanten zijn planten die stuifmeel en nectar leveren aan insecten. Waardplanten zijn planten waar de vlinder haar eitjes oplegt en waar de rupsen van eten voordat ze verpoppen tot vlinder.
  De Groene Gast: https://www.degroenegast.nl
  Kwekerij van natuurlijk ogende sierplanten die van toegevoegde waarde zijn voor het dierlijk leven (biodiversiteit).
  Arborealis: https://www.voedselbos.eu/ Kweekt en verkoopt een breed assortiment eetbare planten voor in de tuin, met name bomen en heesters.
  De Cruydt-Hoeck: https://www.cruydthoeck.nl Cruydt-Hoeck is kweker en leverancier van inheemse wildeplantenzaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels.
  Permacultuur Roeach: https://roeach.com/
  Tuinadvies, Curcussen, Zadenbibliotheek.

  Bramenpluk festival ‘Brommels’: https://www.brommelsfestijn.nl/
  De oude traditie van het bramen plukken in de Noardlike Fryske Wâlden. Open tuinen .

Op de hoogte blijven?

Wil je graag meer tips en inspiratie om de natuur te beleven? Meld je dan aan voor de maandelijkse Mens en Natuur nieuwsbrief. Je ontvangt updates met eenvoudige doe-het-zelf tips, winacties, de leukste natuuractiviteiten en -excursies bij jou in de buurt en veel meer. Zo mis je niets!

Veel succes!