Zuid-Holland
Kind & Natuur
Op
donderdag23mrt201712:00

Groen doet goed Festival - Spring in 't veld

Met Groen doet goed maken alle kinderen in Zuid-Holland kennis met de natuur in hun omgeving. Een flinke klus, waar heel veel mensen aan meewerken en meedenken. Voor al deze mensen - bestuurders, vrijwilligers, ambtenaren, ondernemers, noem maar op - organiseren we op donderdag 23 maart het Groen doet goed festival ‘Spring in ’t veld’!

Kom ook, en laat je inspireren door workshops, sprekers, muziek, een festivalmarkt en door alle andere mensen die zich inzetten voor de missie van Groen doet goed.

Het blokkenschema met alle activiteiten volgt na aanmelding! 

Aanmelden

Programma

12.00 Inloop met lunch
12.45 Kick-off met Jan Terlouw en Han Weber
13.15 Start activiteitenprogramma
14.30 Lezing Lia Karsten: De nieuwe generatie stadskinderen
15.00 Vervolg activiteitenprogramma
15.45 Afsluiting
16.15 Borrel

Inhoud programma-onderdelen


Activiteitenprogramma: 

 • 13.15 - 14.00: Workshop natuursprong
  Natuursprong is een speel- en beweegprogramma voor kinderen, in en met de natuur. Kinderen komen op een actieve manier in contact met de natuur. In de workshop leer je als natuurbegeleider een koppeling met bewegen te maken.

 • 13.15 - 14.00: Vlogworkshop – de kracht van natuurbeelden
  Mooie en bijzondere natuur alleen ver weg te vinden? Welnee! Natuur is overal. Vaak zelfs dichterbij dan je denkt. In deze sessie vertellen filmmaker Ignas van Schaick (EMS FILMS – De Wilde Stad) en bioloog/educator Lotte van den Berg (Wildlife Film Festival Rotterdam) hoe je Nederlandse natuurbeelden effectief inzet om mensen te verwonderen en te betrekken bij natuur(behoud).

 • 13.30 - 14.15: Workshop voorleven van natuurbeleving in onderwijs, opvang en opvoeding - Gezinspedagoog Dorien van Goozen neemt in een interactieve workshop situaties uit onderwijs, kinderopvang en opvoeding onder de loep. Ouders en opvoeders die natuurbeleving voorleven maken het verschil voor kinderen. Hoe creëren we een attitude waarin natuur en natuurbeleving een verankerd onderdeel vormen binnen onderwijs, kinderopvang en opvoeding?

 • 13.30 - 14.15: Excursie gezonde natuur - Struin mee met IVN door de heemtuin en ga op zoek naar de gezonde natuur. We verzamelen bij de IVN stand naast de brug!

 • 15.00 - 15.45: Workshop Jong leren eten is hip en lekker! – Tijdens deze sessie maak je kennis met het Jong Leren Eten programma. Waarom is het thema voedsel en voeding zo belangrijk en wat willen we ermee bereiken? Hoe zorgen we met elkaar voor een samenhangend aanbod richting het onderwijs en de kinderopvang? In deze interactieve workshop krijg je een korte introductie en impressie van het programma en nemen we je mee in de wereld van voedsel.

 • 15.00 - 15.45: Workshop 'Alle kinderen naar buiten' - Tijdens de workshop ontdek je waarom het zo belangrijk is dat kinderen buiten in de natuur spelen. Je leert de natuur bekijken door de ogen van een kind en ervaart hoe kinderen de natuur ontdekken. Samen bedenk je activiteiten die je met kinderen buiten kunt doen. Het boek 'Alle kinderen naar buiten' wordt gebruikt als inspiratiebron.

 • 15.00 - 15.45: Workshop Hulpboswachters – In vier Zuid-Hollandse gebieden leidt Staatsbosbeheer kinderen op tot Hulpboswachters. Honderden kinderen hebben vorig jaar van het Hulpboswachters programma kunnen genieten! Hoe dit in de praktijk gaat, daar kom je deze middag zelf ook achter! Hoe organiseer je een soortgelijke activiteit, van subsidie-aanvraag tot opleiden van vrijwilligers en hoe breng je kinderen daarmee de taken van Staatsbosbeheer bij: onderhoud en beheer, bescherming en educatie.

 • 15.00 - 15.45: Workshop van het Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind - Na een introductie over de betekenis en het belang van natuur voor kinderen, gaan we in de workshop aan de slag met het observeren van spelende kinderen. Welke pedagogische vondsten liggen in de observaties besloten en hoe geeft de omgeving daar vorm aan? Ook gaan we naar buiten om te ontdekken welke mogelijkheden de omgeving biedt

Praktische gegevens:

 • Datum: 23 maart 2017
 • Tijd: 12.00 - 17.00
 • Locatie: Brasserie Park, Van Diepeningenlaan 2, Leiderdorp
 • Kosten: gratis

Algemene informatie

donderdag 23 maart 2017 - 12:00 tot 17:00
Locatie: 
Brasserie Park
Van Diepeningenlaan 2
Leiderdorp
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image