Download het lespakket Slootjesonderzoek

In vijf lessen ontdek je samen met de hele klas het leven in de sloot. De lessen vinden in de klas plaats én bij de sloot. De lessen hoeven niet elkaar op te volgen, maar kunnen door elkaar of los van elkaar gegeven worden. Precies wat goed bij jouw klas en andere lessen past. Veel plezier!

Lesbrief 1: Leven in en bij de sloot

Wat vliegt, schaatst of zwemt daar in de sloot? In deze les ga je met de leerlingen naar buiten en maken ze kennis met het leven op, rond en in de sloot. Ze gaan aan de slag met schepnetten en bekijken het leven onder water, op de kant. 

Download lesbrief 1 Download de quiz

Lesbrief 2: De voedselketen

In de sloot is het eten of gegeten worden! De leerlingen leren in deze les wie, wie eet en hoe ze dit in een voedselketen kunnen noteren. En, wat gebeurt er als de sloot vervuild wordt? Bekijk samen hoeveel kaartjes en dus hoeveel dieren hierdoor beïnvloed worden. 

Download lesbrief 2 Download de stratego kaartjes

Lesbrief 3: Labonderzoek slootwater

In deze les worden de leerlingen echte slootonderzoekers. Ze vergelijken in de klas het water uit een sloot in de buurt met drie andere vloeistoffen. Samen met de klas kun je zo een conclusie trekken over de gezondheid van jouw sloot. 

Download lesbrief 3

Lesbrief 4: Slootonderzoek

Hoe staat het met de gezondheid van jouw sloot? In deze les gaan de leerlingen waterdiertjes tellen en de helderheid meten van de sloot met een zogenaamde Secchi-schijf. Een echte buitenles voor onderzoekers in spé.   

Download lesbrief 4

Lesbrief 5: Schone sloot

In deze les leren de leerlingen meer over zwerfafval, en speuren ze zelf naar afval aan de waterkant. Niet alleen een leerzame les, maar ook heel milieubewust! 

Download lesbrief 5
 

Kan jij geen genoeg krijgen van de Slootjesdagen?

Lees alles over de Slootjesdagen op 10 tot 12 juni 2022, vind een Slootjesactiviteit bij jou in de buurt en download extra materialen voor langs de waterkant!