De feiten

Die liegen er niet om...

Per jaar komt naar schatting 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld 20.425 ton per dag.

In bijna alle zeeën en rivieren is plastic afval te vinden. Zelfs in de meest afgelegen gebieden en in gebieden die tot voor kort nog onaangetast waren! Zoals het Noordpoolgebied en de diepzee.

Elk jaar gaan miljoenen dieren dood door zeeafval. Dit strekt van vissen tot (zee)vogels en van schildpadden tot dolfijnen en walvissen. Bekijk hier wat er in de maag van een Noordse stormvogel zat die in het Jeugdjournaal werd opengesneden.

Plastic deeltjes in zee trekken gifstoffen aan. Deze plastic deeltjes komen in de voedselketen terecht doordat vogels en vissen ze aanzien voor voedsel. De mens staat bovenaan deze voedselketen.

Al het plastic dat ooit in de wereld gemaakt is, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Plastic dat in de oceanen terechtkomt verdwijnt nooit. Plastic breekt langzaam af in steeds kleinere stukjes tot je het niet meer met het blote oog kan zien.

Elk jaar produceren we meer dan 260 miljoen ton plastic per jaar. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid.

Wereldwijd worden er ongeveer 1 biljoen plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut! Een plastic tasje wordt gemiddeld maar 15 minuten gebruikt.

Alleen al in de Verenigde Staten worden per dag 137 miljoen plastic flessen weggegooid.

Zie ook: www.plasticsoupfoundationjunior.org