Over de Slootjesdagen

Helaas zijn de Slootjesdagen 2020 afgelast vanwege het coronavirus. We zien jullie graag weer langs de waterkant in 2021! Beleef in de tussentijd de natuur vanuit huis met elke dag een andere natuur doe-tip van #groenomtedoen

 

Tijdens de Slootjesdagen dagen organiseren IVN-natuurgidsen allerlei activiteiten voor jong en oud. Samen kijken we naar de dieren en planten die in en rond de sloot leven en naar wat er juist níet thuis hoort.

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor zowel watermanagement als de biodiversiteit in Nederland. We willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken.

Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Naast al het leven dat in de sloot te Slootjesdagen V'daal - Rhenenvinden is, tref je er helaas ook vaak zwerfafval aan. Help mee voor Schone Slootjes en bescherm de waterdiertjes tegen afval. In het weekend van 12 t/m 14 juni gaan we weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren en laten beleven over de natuur in de sloot!

Met de IVN Slootjesdagen beleef je met het gezin het avontuurlijkste gratis uitje aan de waterkant. Gaan jullie mee naar buiten?

Zoek een slootjes-activiteit 

Vanaf medio mei staan alle Slootjeslocaties van 2020 op de website vermeld.

Doe mee met het Slootjesonderzoek

Tijdens de Slootjesdagen ontdek je het leven in de Nederlandse slootjes. Het aantal soorten waterdiertjes en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit van de slootjes. Draag bij aan een grootschalige citizen science onderzoek door de waterdiertjes te tellen en in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl. Zo help je onderzoekers van Wageningen Universiteit en waterschappen om een beter beeld te krijgen van het waterleven. Zij kunnen dan beter bepalen waar ze maatregelen moeten nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Accepteer cookies

IVN Natuureducatie

IVN wil de natuur weer dichterbij de mens brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluit en hier ook beter voor zal zorgen. Op die manier werken we aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor IVN: zij moeten leven in de wereld van morgen en zijn de beslissers van de toekomst