Over de Slootjesdagen

Sinds 2014 vinden de Slootjesdagen plaats. Tijdens deze dagen organiseren IVN-natuurgidsen diverse activiteiten geschikt voor jong en oud. Samen kijken we naar welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is.

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor zowel watermanagement als de biodiversiteit in Nederland. We willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken.

Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. In het weekend van 12 t/m 14 juni gaan we weer samen met (groot)ouders en Slootjesdagen V'daal - Rhenenkinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren en laten beleven over de natuur in de sloot!

Met de IVN Slootjesdagen beleef je met het gezin het avontuurlijkste gratis uitje aan de waterkant. Gaan jullie mee naar buiten?

Zoek een slootjesdag 

Vanaf medio mei staan alle Slootjeslocaties van 2020 op de website vermeld.

Word Slootjesonderzoeker!

Tijdens deze zesde editie gaan we net als de vorige keer waterbeestjes tellen en waterproefjes doen. Na afloop vul je je resultaten in op onze website. Je ziet dan gelijk wat de waterkwaliteit van jouw slootje is. In 2019 werd net zoals in 2018 het bootsmannetje het meest geteld. Blijft hij dit jaar op de eerste plek staan?

IVN Natuureducatie

IVN wil de natuur weer dichterbij de mens brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluit en hier ook beter voor zal zorgen. Op die manier werken we aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor IVN: zij moeten leven in de wereld van morgen en zijn de beslissers van de toekomst