Word ook onderzoeker

Ben jij ook benieuwd welke dieren er in en rond de sloot leven en wil jij ons helpen dit in kaart te brengen? Kom dan in het weekend van 14 t/m 16 juni naar de IVN Slootjesdagen en word ook onderzoeker. Samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterdiertjes.nl onderzoeken we de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes.

Waterdiertjestellen en waterkwaliteit controleren

Download het telformulier waterdiertjes

  1. Waterdiertjes tellen
    Op het telformulier waterdiertjes vind je een zoekkaart met waterdiertjes. Pak je schepnet en kijk welke diertjes er in de sloot leven. Op de zoekkaart vul je het aantal diertjes per soort in. De aanwezigheid van bepaalde diersoorten vertelt iets over de waterkwaliteit van de sloot. 

     
  2. Proeven met een Secchi-schijf te doen
    Je meet de helderheid en de sliblaag van de sloot met een ‘Secchi-schijf’. Op het telformulier waterdiertjes staat precies uitgelegd hoe je dit moet doen.

Geef hier je resultaten door

TIP: Vul jouw resultaten tijdens de Slootjesdagen live in via je telefoon via ivn.nl/slootjesdagen. Of doe dit zo snel mogelijk na afloop thuis op je laptop op computer met de ingevulde onderzoekskaart. Je ontvangt dan gelijk een rapportcijfer over jouw sloot.

Doe jij ook mee aan het landelijk slootjesonderzoek?
Zoek hier een slootjesactiviteit bij jou in de buurt
.

Slootjesactiviteiten bij jou in de buurt

Word onderzoeker