Slootjesdagen 2019

In het weekend van 14 t/m 16 juni 2019  gaan we weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Vorig jaar was een groot succes, maar liefst 12.000 volwassenen en kinderen ontdekten samen met IVN het leven in de sloot. Dit was niet mogelijk geweest zonder de 105 afdelingen die zich hebben ingezet en de 121 activiteiten die zijn georganiseerd. Een resultaat om trots op te zijn!

Slootjesonderzoek en Scholen

Tijdens deze zesde editie van de Slootjesdagen gaan we verder met het Slootjesonderzoek. Dit heeft vorig jaar enorm veel publiciteit opgeleverd, o.a. door NOS Journaal en Hart van Nederland. Daarnaast proberen we scholen te stimuleren om deel te nemen. Daarvoor faciliteren we materialen voor scholen zelf maar ook voor afdelingen om aan de slag te gaan met scholen.

Slootjesdagen onderzoek 2019Citizen Science Slootjesonderzoek

Net als vorig jaar roepen we bezoekers van de Slootjesdagen op om deel te nemen aan het landelijk citizen science slootjesonderzoek. Deelnemers van de Slootjesdagen kunnen aan de hand van een telformulier waterdiertjes waterdiertjes tellen en hun bevindingen doorgeven op waterdiertjes.nl. Dit is een speelse manier om kinderen en hun ouders iets te leren over de Nederlandse slootjes. Gewapend met een schepnet, waterbak, loeppotje en zoekkaart kunnen ze onderzoeken welke dieren er in en rond de sloot leven.

Aanvullend onderzoek

Daarnaast zoeken we vrijwilligers om buiten de Slootjesdagen om extra een uitgebreider onderzoek te doen naar waterkwaliteit. Hiervoor werkt IVN samen met NIOO-KNAW. Bij dit onderzoek wordt onder andere met een computer gedurende drie maanden de temperatuur en het licht gemeten. Als je als afdeling geïnteresseerd bent om je in te zetten voor dit extra onderzoek buiten de Slootjesdagen, kan je dit aangeven in het aanmeldingsformulier.  

Scholen

We willen graag scholen stimuleren om aandacht te besteden aan het leven in de Nederlandse slootjes door deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door afdelingen bij hen in de buurt of een gastles aan te vragen. 

Veel afdelingen willen graag met scholen aan de slag. Om jullie hierin te ondersteunen, stellen  we een online toolkit samen met daarin tips om scholen te benaderen en middelen om op school in te zetten. In het aanmeldformulier kan je opgeven of je deze toolkit scholen wilt ontvangen.

Landelijk kunnen scholen ook zelf een online lespakket aanvragen. We peilen daarbij of zij interesse hebben in ondersteuning vanuit een lokale IVN-afdeling. Scholen met interesse proberen we vervolgens zo goed mogelijk matchen met de dichtstbijzijnde IVN afdeling. Uiteraard zonder beloften te doen: dat mag de afdeling zelf bepalen en afstemmen.  

Planning

Wat? Wanneer?
Activiteit aanmelden op de website Kan nu al (zie hieronder voor instructie)
Aanmelden materialen en SlootjesKaart 28 maart – 21 april
Materialen verstuurd 14 mei
Slootjesdagen 14 – 16 juni

Hoe meld ik mij aan als afdeling?

Het aanmelden voor de slootjesdagen gaat via twee stappen. 

Stap 1: Aanmelden activiteit op de website

Heb je al een activiteit bedacht? Je kan nu al jouw slootjesactiviteit aanmaken op de website. Maak deze activiteit zo concreet mogelijk. Na aanmaken komt je activiteit in het overzicht te staan. 

  1. Log in
  2. Maak een nieuwe activiteit aan. Hierbij is het van belang dat je bij onderwerp kiest voor SLOOTJESDAGEN, bij type KINDERACTIVITEIT en bij thema KIND & NATUUR. Zie ook het screenshot hieronder.

Slootjesdagen aanmelden activiteit instructie

Stap 2: Aanmelden voor materialen en SlootjesKaart 

Het campagnebeeld en een flyer zijn op dit moment al beschikbaar.  Vind deze onderaan deze pagina bij de downloads.

Vanaf eind maart kan je je aanmelden voor de materialen en de speciale SlootjesKaart. Op deze Googlemaps kaart kunnen website bezoekers in één oogopslag zien welke activiteiten er in de buurt worden georganiseerd. Landelijk gaan we promotie doen om zoveel mogelijk bezoekers naar de Slootjesdagen te trekken. De kaart is daarvoor het verzamelpunt. Meer informatie hierover zal te zijner tijd worden gecommuniceerd via ‘Ons IVN’ en via mail naar de afdelingen. 

Inspireer elkaar en blijf op de hoogte

Op ‘Ons IVN’ houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Slootjesdagen en bieden we nodige hulpmiddelen aan. Deze kan je vinden via de groep: IVN Slootjesdagen – Groep Vrijwilligers. Heb jij leuke ideeën voor activiteiten tijdens de Slootjesdagen dan kan je deze hier delen, om andere afdelingen te inspireren. Op deze manier zorgen we er samen voor dat wederom dit jaar een groot succes wordt!

Downloads

Download hieronder de flyer en het campagnebeeld voor de IVN Slootjesdagen 2019. 

Flyer Slootjesdagen 2019Slootjesdagen 2019