Schoon Haringvliet voor een schone delta!
Recreatie
dinsdag30okt2018

Europees parlement stemt voor verbod op wegwerpplastic vanaf 2021

Wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes worden verboden vanaf 2021. Nieuwe EU-regels werden op 24 oktober met een grote meerderheid goedgekeurd door het Europees parlement.

Er wordt een totaalverbod voorgesteld voor plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik waarvoor al alternatieven van andere materialen beschikbaar zijn: wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonsticks. Deze producten zijn samen goed voor meer dan 70% van het zwerfvuil op zee. Aan deze lijst voegden leden ook producten gemaakt onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen zoals tassen of verpakkingen, en fast-fooddozen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Naast het verbod op wegwerpplastic vindt een meerderheid van het Europees Parlement ook dat de kosten van het opruimen van plastic afval verhaald moeten worden op de producenten.

Het gebruik van enkele andere producten, waarvoor op dit moment nog geen alternatief voor handen is, moet door de lidstaten met ten minste 25% worden verminderd in 2025. Dit geldt voor wegwerpproducten zoals hamburger- en broodjesdozen en dozen voor fruit, groente, toetjes en ijs. De lidstaten zullen nationale voorstellen doen voor het aanmoedigen van het gebruik van producten voor meermalig gebruik en hergebruik en recycling.

Onderhandelingen

Er moet nog een aantal stappen worden genomen voordat het verbod op wegwerpplastic er definitief is. Volgende week moeten de verantwoordelijke ministers van de EU-landen zich uitspreken over het wetsvoorstel. Als daarna de precieze wetstekst is geformuleerd, moet die nogmaals langs zowel het Europees Parlement als de Europese Raad voor goedkeuring.

Plastic probleem

Volgens de Europese Commissie is plastic goed voor meer dan 80% van het zwerfvuil op zee. De producten die vallen onder deze regels zijn goed voor meer dan 70% van al het zwerfvuil op zee. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en stranden, zowel in de EU als wereldwijd. Plastic overblijfselen worden ook gevonden in dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels maar ook in vis en schaaldieren en daardoor in de menselijke voedselketen.