Het eerste rivierafval onderzoek

Voor het eerst in Nederland zetten we een grootschalig onderzoek op naar rivierafval. Via citizen science komen inwoners in actie voor dit onderzoek. Bekijk de resultaten

Citizen Science

Voor het eerst in Nederland zetten we een onderzoek op met 'citizen science’: dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. Met inwoners langs de gehele Maas en Waal onderzoeken we in een grootschalig, 5-jarig onderzoek het rivierafval in de uiterwaarden. We gebruiken hiervoor de internationaal erkende OSPAR methode zodat de kwaliteit van de onderzoeksdata is gegarandeerd.

We leiden vrijwilligers op tot afvalonderzoekers die het afval langs rivieren tellen en indelen in categorieën. Als vrijwilliger lever je hiermee een belangrijke bijdrage aan kennis over herkomst van het afval. Het onderzoek wordt uitgevoerd vanaf 2017 t/m 2021.

Meedoen?

Wil je je opgeven als vrijwillige afvalonderzoeker langs de Maas of Waal? Vul hier het formulier in dan nemen we contact met je op. https://www.ivn.nl/schone-rivieren/interesseformulier-voor-vrijwilligers

Parallel aan dit citizen science onderzoek, monitort Stichting De Noordzee de rivierstranden volgens OSPAR methodiek. Zo krijgen we een betrouwbaar beeld van hoeveelheden en herkomst van rivierafval.

Maasjutters en Waaljutters

Via IVN is er al een netwerk van ruim 4.000 vrijwilligers die sinds 2013 de oevers van de Maas en Waal schoonmaakt: de Maasjutters en de Waaljutters. Dit netwerk breidt zich langzaam steeds verder uit, zo zijn er inmiddels Rijnjutters en Lekjutters. Een deel van deze jutters is ook afvalonderzoeker.

Bekijk de resultaten tot nu toe.