Schone Rivieren
Landschap
maandag31okt2016

Zwerfafval jutten langs de IJssel

Langs de oevers van de IJssel, in de Havikerwaard bij Rheden hebben afgelopen vrijdagmiddag 28 oktober medewerkers van K3Delta zwerfafval opgeruimd in het kader van de Schone Rivieren Estafette, georganiseerd door IVN Gelderland. Het resultaat na een kleine twee uur struinen langs de IJssel: zeven gevulde vuilniszakken, een gedumpte stretcher en een voldaan maar ook enigszins bezorgd gevoel over al dat afval wat in en om de rivieren zwerft.

Iedere zeevogel eet plastic soup

Voordat de groep met handschoenen en knijpers in de weer ging, vertelde voorzitter Gerrit Lammers van IVN afdeling Oost Veluwezoom over de ontstaansgeschiedenis van de IJssel en de natuur- en cultuurhistorische waarde van de Havikerwaard. K3Delta heeft jarenlange kennis en ervaring in het verantwoord winnen van zand en grind, waarin gebiedsontwikkeling een centrale rol vervult. De Havikerwaard is dan ook bekend terrein voor de tien collega’s die deze middag de handen uit de mouwen gaan steken. Lammers vertelde ook over het belang van de opruimactie van die middag: gedumpt afval gaat zwerven, breekt af tot kleine deeltjes en kan via de rivieren in onze oceanen terecht komen. Dat nagenoeg iedere zeevogel kleine stukjes plastic in zijn maag heeft en dat het zo’n 100 jaar kan duren tot een frietbakje afgebroken is, maakte zeker indruk. Hierna was de groep extra gemotiveerd om het gebied te ontdoen van het nodige zwerfafval, gewapend met door de gemeente Rheden beschikbaar gestelde handschoenen en knijpers. 

Schone Rivieren Estafette

Met de Schone Rivieren Estafette heeft IVN Gelderland bedrijven en hun medewerkers uitgedaagd om bij te dragen aan schonere rivieren door het opruimen van zwerfafval. Tegelijkertijd maakten zij zo kennis met het mooie rivierengebied en raakten meer betrokken bij de natuur en landschap in de directe woon- en werkomgeving. En dat is gelukt: tijdens het struinen kwamen de flora en fauna uit het gebied ter sprake, vroeg men zich af wat toch de reden voor het vervuilende gedrag is, en hoe we (bij de jeugd) tussen de oren kunnen krijgen wat de impact is van bijvoorbeeld het weggooien van lege blikjes energydrank. De opbrengst van die middag, zeven volle vuilniszakken, gaf een voldaan maar ook bezorgd gevoel: hoeveel zwerfafval moet er dan op andere drukker bezochte plekken liggen?