Water
donderdag28sep2017

Eerste training afvalonderzoekers Schone Rivieren een succes

Hoeveel mensen melden zich bij de eerste training voor vrijwillige rivierafval onderzoekers? Het blijft een spannend moment. Al gauw wordt duidelijk dat we ons geen zorgen hoeven te maken: maar liefst 51 enthousiaste vrijwilligers willen zich net als ons gaan inzetten voor Schone Rivieren! De training vond afgelopen zaterdag 23 september plaats in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

Samen met mijn IVN collega Sylvia Spierts trap ik de ochtend af en vertellen we enthousiast over het project Schone Rivieren. Vanuit Stichting De Noordzee neemt Merijn de deelnemers vervolgens mee met een dag op zee. Wat blijkt? Werkelijk álles dat we in het dagelijks leven gebruiken is te vinden op de Noordzeestranden. Bij de opruimacties van de Maas- en Waaljutters hebben we helaas gemerkt dat dit ook geldt voor de grote rivieren. Merijn maakt ons ook duidelijk dat een groot deel van het afval in zee, inclusief de plastic soep, afkomstig is uit de rivieren die door ons land stromen. Kortom, werk aan de winkel!

Wat motiveert vrijwilligers?

Het onderzoek van Schone Rivieren is een goed voorbeeld van Citizen Science, ‘Burgerwetenschap’. Hanneke Reinders van de Universiteit Leiden vertelt ons meer over dit onderwerp. De Universiteit Leiden doet onderzoek naar Citizen Science en is erg geïnteresseerd in de motivatie en drijfveren van de vrijwilligers van Schone Rivieren.

In actie
Na een gezellige lunch wandelen we in drie groepen afvalonderzoekers in spé naar verschillende plekken langs de Maas en de Waal. Hier voeren we samen de eerste metingen van het onderzoek uit, zodat iedereen leert werken met de turflijsten en instructies.

De afvalonderzoekers hebben nu voldoende handvatten om zelfstandig aan de slag te gaan met de metingen de komende weken. Als onderzoeker krijg je je eigen onderzoeksgebied toegewezen, waar je de komende jaren gegevens gaat verzamelen die hard nodig zijn om het afval aan de bron op te kunnen lossen.

Meld je aan voor 2018
Training gemist, maar wel meedoen? Voor 2018 zoeken we meer vrijwilligers die aan de slag willen met het rivierafval onderzoek van Schone Rivieren. Klik hier

Tv rapportage omroep Gelderland:

Accepteer cookies

Door: Koen van Loon, IVN