Schone Rivieren Expedities organiseren voor IVN-afdelingen

Leuk dat jouw IVN-afdeling een Schone Rivieren Expeditie wilt organiseren! Op deze pagina vind je alvast wat informatie die jouw afdeling nodig heeft om een expeditie op te zetten. Vraag bijvoorbeeld een subsidie aan en download expeditiemateriaal op Ons IVN voor inspiratie.

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. Het Schone Rivieren-project brengt de plasticvervuiling in kaart en pakt het aan bij de bron. Samen met IVN-afdelingen, consumenten, bedrijven en overheden gaan we voor plasticvrije rivieren in Nederland. Dus alvast bedankt namens de Nederlandse Rivierdelta!

Wat is een Schone Rivieren Expeditie?

Een Schone Rivieren Expeditie is een educatieve activiteit met 5 - 25 deelnemers langs een water dat uiteindelijk naar de zee stroomt. De activiteit richt zich zowel op de natuurlijke schoonheid als op de menselijke (plastic) vervuiling van het stromend water en haar oevers. De expeditie vindt idealiter plaats in de maand september omdat dit de Schone Rivieren Expeditie-maand is.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Heeft jouw IVN-afdeling een subsidie nodig voor de Schone Rivieren Expeditie die je wilt organiseren in september? Vraag hem alvast aan:

Naar het aanvraagformulier

We kunnen 60 IVN-afdelingen een eenmalige subsidie geven van 250 euro voor het organiseren van een Schone Rivieren Expeditie. Na het invullen van de aanvraag, krijg je binnen twee weken antwoord of je de subsidie toegewezen krijgt. De subsidie ontvang je pas na afloop van de expeditie door een foto, korte beschrijving van de activiteit en het aantal deelnemers en een factuur te sturen. Hierover volgt later meer informatie.

Hoe kom ik aan expeditiemateriaal?

Speciaal voor de Schone Rivieren Expedities hebben we een map met expeditiemateriaal samengesteld om er een onvergetelijke activiteit van te maken. Deze map bestaat uit verschillende onderdelen die je kunt downloaden op Ons IVN. Bekijk de materialen vast om wat inspiratie op te doen.

Ga naar het expeditiemateriaal op Ons IVN

Materiaal als ontdekkaarten, Schone Rivieren-hesjes en visitekaartjes nodig Koop een Schone Rivieren Expeditiepakket in onze webwinkel

Online training 'Schone Rivieren Expeditie' voor IVN-afdelingen

In september 2020 vindt voor het eerst de ‘Schone Rivieren Ontdekmaand’ plaats. Langs alle waterstromen die (uiteindelijk) naar zee gaan, kunnen mensen dan meedoen aan rivierexpedities georganiseerd door IVN'ers. Zo ontdekken mensen door het hele land de schoonheid van de rivieren en komen ze in contact met de natuur. Tegelijkertijd is er tijdens de activiteiten aandacht voor de vervuiling van de rivieroevers.

Ook zo'n expeditie organiseren?

Wil jouw IVN-afdeling meehelpen om plasticvrije rivieren te realiseren? Plan dan een Schone Rivieren Expeditie met jouw afdeling in het najaar van 2020. Daarvoor hoeft de afdeling niet aan één van de grote rivieren te grenzen. Ook langs meren, sloten en in de stad kun je op expeditie. Samen laten we deelnemers ontdekken hoe mooi én vervuild onze Nederlandse wateren zijn.

Meer informatie over deze training vind je hier.