De kleuren van de regenboog

Als je aan de natuur denkt,  denk je vaak aan de kleur groen. Maar de natuur zit  vol met andere prachtige kleuren. Als er íets uit de natuur kleurrijk en fascinerend is, dan is het wel de regenboog. Een regenboog bestaat uit een heleboel verschillende kleuren. Heel mooi, maar ook een beetje vreemd. Want hoe kunnen er nou ineens zoveel kleuren uit het niets ontstaan? 

Bogen vol regendruppels

Zonlicht is geen wit licht, maar bestaat uit verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Zodra een ‘witte’ zonnestraal op een regendruppel schijnt wordt het licht gebroken, waardoor alle verschillende kleuren van het zonlicht vrijkomen. Als dat gebeurt, zie je een regenboog.

regenboog

Een dubbele regenboog

Een regenboog is dus eigenlijk niets anders dan een boog van waterdruppels die door de zon wordt beschenen. Je ziet regenbogen meestal in de ochtend of aan het einde van de middag. Dit komt door de stand van de zon ten opzichte van de regendruppels. Zie je een dubbele regenboog? Let dan eens op de kleuren van de buitenste regenboog. Die zijn namelijk precies omgekeerd.

regenboog

Kleuren vastleggen

Het is natuurlijk hartstikke leuk om die mooie regenboog op camera vast te leggen. Maar je moet wel snel zijn, want voor je het weet is hij alweer verdwenen. Zorg dat de foto niet te licht is, want dan zal je de regenboog nauwelijks zien. 

Regenboog

Je eigen regenboog

Wist je dat je zelf thuis een regenboog kan maken? Dit is hartstikke makkelijk! Je vult een glas met water en zet hem op een wit papiertje bij het raam. Zorg dat er flink wat zonlicht op het glas schijnt, dan zie je een regenboogje op het papier. Je kan ook met een plantenspuit de tuin in lopen. Ga met je rug naar de zon staan (liefst wat later in de middag, als de zon laag staat) en spray met de plantenspuit in de lucht. Zorg dat je de plantenspuit zo instelt dat er hele kleine druppeltjes uitkomen. Binnen no-time zal er een regenboog verschijnen!

regenboog

Alle kleuren van de …!

Het is ook leuk voor kinderen om hun eigen regenboog te maken met voorwerpen uit de natuur. Ga eerst op zoek naar dingen uit de natuur in de kleuren van de regenboog, en leg ze daarna in de juiste volgorde onder elkaar. Maak een foto als aandenken en deel ‘m via Instagram @ivnnatuureducatie!

regenboog