Zuid-Holland
IVN
dinsdag15jun2021

Word jij moestuincoach in Zuid Holland?

Kinderen zijn ineens wél fan van groenten als ze mogen smullen uit hun eigen (school)tuin. Wil jij als moestuincoach aan de slag op scholen? In september 2021 start de nieuwe opleiding tot moestuincoach. Meld je aan.

Waarom moestuinieren?

Moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Niet alle leerkrachten hebben groene vingers en daarom kunnen ze de hulp van moestuincoaches goed gebruiken. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Gecertificeerde moestuincoaches

Vorig jaar studeerden er twaalf kersverse moestuincoaches af. Één van die coaches is Ien Wolfhagen. Ien: 'De kinderen ervaren het hele pakket. Van zaadjes planten tot aan het maken van het gerecht en het gezamenlijk opeten.' De moestuincoaches zijn gespecialiseerd in moestuinieren op het schoolplein, verzorgen gastlessen voor schoolgroepen en brengen met de klas een bezoek aan de moestuin. Moestuincoach Sarah Los: 'Het ervaren vind ik belangrijk. Kinderen met al hun zintuigen laten verwonderen over de geur van daslook, de smaak van verse radijsjes, de glibberigheid van wormen, de honger van rupsen en over oogsten wat je zaait.'

Word jij moestuincoach in Zuid Holland?

Opleiding tot moestuincoach

In september 2021 start de opleiding om moestuincoach te worden in Zuid-Holland. Het is fijn als je al ervaring hebt met moestuinieren en kinderen. De opleiding tot moestuincoach bestaat uit een trainingsprogramma van vier dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De opleiding biedt je een stevige basis om aan de slag te gaan en om je verder te specialiseren in één of meerdere domeinen waarin een coach actief is. Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. Aanmelden kan tot en met 14 juli 2021.

Jong Leren Eten Zuid-Holland heeft de ambitie uitgesproken dat ieder Natuur en Milieu Educatiecentrum (NME) een moestuincoach in de buurt zou moeten hebben die zich met zijn/haar expertise in zou kunnen zetten voor scholen en kinderopvanglocaties in de buurt. Bij de selectie van deelnemers houden wij daar, naast ervaring en enthousiasme, ook specifiek rekening mee. Wij willen graag een netwerk van moestuincoaches door heel Zuid-Holland opleiden, gekoppeld aan NME-centra.

Meld je aan!

Tip: Conferentie Kind en Natuur 2021
Wil je meer weten over voedseleducatie? Meld je aan voor de Conferentie Kind en Natuur op 30 september en 1 oktober 2021.