Zuid-Holland
Kind & Natuur
donderdag14okt2021

Met je klas op avontuur in Hollandse Duinen

Met de hele klas plezier maken in de buitenlucht, avonturen beleven én zorgen voor het park.  Voor sommige kinderen een vanzelfsprekendheid. Zeker niet voor alle kinderen. Nationaal Park Hollandse Duinen nodigde in samenwerking met de IVN Natuurschool en andere partners groep 7 en 8 leerlingen van scholen uit meer versteende wijken uit voor een fantastische dag aan zee.

De dag begint vroeg. Met zijn allen de bus in. Op het strand opgewacht door (v)aardige gids Frank. “Schoenen uit, we gaan met een sleepnet de zee in”. Iedereen doet mee. Docenten trekken ook hun schoenen uit. Eén meester is eigenwijs. Onder luid gejoel heeft hij even later natte voeten. En schoenen.  

De vangst wordt ademloos bestudeerd in grote witte bakken; veel krabben vandaag. Frank weet te vertellen dat het echte zwemkrabben zijn. Snel gaan de levende krabben weer terug de zee in. De dode dieren worden nog wat verder bekeken. 

In de middag op zoek naar plastic afval op het strand. Hoeveel soorten plastic zijn er eigenlijk? Waar komt het plastic vandaan? Als echte detectives wordt gespeurd naar antwoorden. Het gevonden afval belandt aan het einde van de dag netjes in de afvalbak.   

De dag is omgevlogen. Nog snel een laatste blik naar zee. Nu weer terug naar huis.

Dank aan Arriva, IVN Natuurschool, gemeente Den Haag en stichting Rust en Vreugd  voor het mogelijk maken van deze activiteit.