Natuur & Recreatie

Natuurrecreatie draagt bij aan de gezondheid en versterkt de band tussen mens en natuur.  In Zuid-Holland stimuleren we dit door het aanbieden van Gastheercursussen en het versterken van de bestaande Gastheernetwerken. Met de organisatie van een beleefweek- of dag willen we in samenwerking met partners en ondernemers ook de lokale inwoners naar recreatiegebieden laten trekken.

Gastheer van het Landschap

Recreatieondernemers zijn de schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Daarom leiden wij horeca- en recreatieondernemers op tot Gastheren van het gebied waar zij werken. Als gastheer vertellen zij recreanten alles over de mooiste natuurplekjes en cultuurhistorie van het gebied. 

In Zuid-Holland zijn in de volgende gebieden Gastheren opgeleid:

Nationale Parken

De Biesbosch

Zuid-Holland is rijk aan Nationale Parken. Tegen Brabant aan ligt Nationaal Park de Biesbosch. Daar kun je avontuurlijk genieten van uniek zoetwatergetijde, rivieren, waterbekkens, wilgenbossen, watervogels en glashelder water. IVN verzorgt de communicatie en educatie voor Nationaal Park de Biesbosch. Hier vind je meer informatie over het park. Samen met de Haringvliet is NLDelta Biesbosch-Haringvliet in 2016 verkozen als één van de Nationale Parken van Wereldklasse. Hier lees je meer over de plannen van de komende jaren.

Hollandse Duinen

Langs de kust ligt Nationaal Park Hollandse Duinen, ook één van de Nationale Parken van Wereldklasse. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Alle natuurgebieden, duinen, parken, landgoederen (Duivenvoorde, Voorlinden, Keukenhof), bossen (zoals het Haagse bos) en bollenvelden zijn onderdeel van dit Nationaal Park. Het bevat o.a. 4.610 hectare aan Natura 2000-gebieden. IVN is betrokken bij de oprichting van dit nieuwe nationale park, met name bij de educatie, samenwerking met ondernemers en gebiedscommunicatie. Hier lees je meer over Nationaal Park Hollandse Duinen.

Grevelingenweek

Elk jaar tijdens de Grevelingenweek staat de spotlight op een uniek stukje natuur in de Zuid-Westelijke delta: de Grevelingen. Tijdens de Grevelingenweek kan iedereen, van jong tot oud, de Grevelingen beleven en ontdekken. Deelnemers kunnen mee op vaartocht, of natuurexcursies, of nemen een kijk je in de onderwaterwereld. Kijk voor meer info op www.grevelingenweek.nl.

Haringvlietweekend

Eind september vond afgelopen jaren het Haringvlietweekend plaats. Een heel weekend vol toffe excursies en te gekke activiteiten. Laat je verrassen door de prachtige deltanatuur aan de monding van de Rijn en de Maas. Boswachters, duikers, vogelaars en andere experts nemen je mee gedurende het weekend voor een unieke beleving van dit prachtige gebied. Kijk op www.ivn.nl/haringvlietweekend