Haringvlietweekend - 24 t/m 26 september 2021
Haringvlietweekend
Vogels
Op
zaterdag25sep202113:00

Kom-in-de-kijkhut-middag

Vogels kijken met boswachters en vogelexperts op het Haringvliet en het Volkerak. Kom je ook een kijkje nemen op 25 september? Ter gelegenheid van het Haringvlietweekend 2021 is iedereen van harte welkom bij de kom-in-de-kijkhut-middag. Op zaterdagmiddag 25 september tussen 13:00 en 16.00 uur staan boswachters van Staatsbosbeheer en vogelexpert(s) klaar om iedereen van alles te vertellen over de vogelrijkdom op het Haringvliet en het Volkerak.

In de volgende kijkhutten staat een expert voor je klaar:

 • Vogelkijkhut de Kluut

 • Vogelkijkscherm de Lepelaar

 • Vogelkijkhut de Visarend

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager

Aan de oostkant van Goeree-Overflakkee vind je de Hellegatsplaten, een uitgestrekt natuurgebied waar bos, struweel, riet, grazige delen en open water elkaar afwisselen. Ooit waren de Hellegats- en Ventjagersplaten een aaneengesloten natuurgebied. Door de aanleg van dammen in het kader van de Deltawerken veranderde die situatie. De Hellegatsplaten vielen droog in 1987 na aanleg van de Philipsdam. Mede door de inzet van Staatsbosbeheer heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot hoe het er nu uitziet.

De Hellegatsplaten zelf zijn niet toegankelijk, maar om toch van de (vogel)rijkdom van dit gebied te kunnen genieten is er een vogelboulevard aangelegd. De Vogelboulevard Hellegat-Ventjager is een initiatief van Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland en is een Droomfonds-Haringvlietproject. De Vogelboulevard bestaat uit een uitkijktoren en vier vogelkijkhutten die allemaal genoemd zijn naar een vogelsoort: kluut, visarend, zwartkopmeeuw en lepelaar. De uitkijktoren bij Ooltgensplaat (de torenvalk) is één van de beste plekken om de zeearend te zien. Deze herken je direct door zijn enorme afmetingen! Speciaal voor de vogelboulevard is een vogelkijkkaart ontwikkeld. Hierop staan vogels, de locatie van de vogelkijkhutten en ook een fietsroute. Download de vogelkijkkaart hier.

Praktische informatie

 • Datum: Zaterdag 25 september 2021

 • Tijd: Van 13:00 – 16:00 uur

 • Wat: Kom-in-de-kijkhut-middag

 • Locatie: In kijkhut de Kluut, de Lepelaar en de Visarend staat een expert voor je klaar! Download de vogelkijkkaart voor de exacte locaties van de kijkhutten. Onderaan vind je ook de routebeschrijving.

  • Vogelkijkhut Kluut is toegankelijk voor mindervaliden, de andere hutten niet.
  • De kijkhut Zwartkopmeeuw en de uitkijktoren kunnen tijdens de kijkhutmiddag op eigen gelegenheid worden bezocht.
 • Kosten: Gratis

 • Waar: Zie onderstaande routebeschrijving

Route naar de vogelkijkhutten

Door de huidige werkzaamheden rondom het knooppunt Hellegatsplaten is het niet mogelijk om de parallelweg te nemen. Navigeer naar het volgende adres: Parkeerplaats Vogelboulevard Hellegatsplaten

Rotterdam: A29 - N59 - stoplichten linksaf - rotonde 2e afslag naar de Schaapsweg – sla linksaf naar de Langeweg – sla linksaf naar de Bosweg – 1,5 km aan je rechterzijde parkeerplaats voor de vogelkijkhut de Visarend.

Roosendaal: Neem afslag 23 Willemstad- volg de Sluispad Noord naar de Bosweg in Ooltgensplaat- sla linksaf naar de Maltaweg – sla rechtsaf naar de Sluispad Noord- weg vervolgen naar het Sluispad – sla linksaf naar de bosweg 5,0 km aan je linkerzijde parkeerplaats voor de vogelkijkhut de Visarend.

Oude-Tonge: N498 richting knooppunt Hellegatsplaten – neem op de rotonde de 1ste afslag naar de Schaapsweg- sla linksaf naar de Langeweg – sla linksaf naar de Bosweg – 1,5 km aan je rechterzijde parkeerplaats voor de vogelkijkhut de Visarend.

 

Algemene informatie

zaterdag 25 september 2021 - 13:00 tot 16:00
Locatie: 
Nederland
Google Maps image