Zeeland
Recreatie
woensdag15sep2021

Eerste bewonerscursus Nationaal Park Oosterschelde gestart

Op zaterdag 4 september is de eerste bewonerscursus voor het Nationaal Park Oosterschelde van start gegaan. Zoals de naam al verraadt is deze cursus bedoeld voor mensen die in de buurt van de Oosterschelde wonen en hier graag nog meer over willen leren. Net zoals de cursus Gastheer van het Landschap bestaat de bewonerscursus uit vier dagdelen waarin beleving van de Oosterschelde centraal staat. Benieuwd naar hoe de eerste cursusdag is verlopen? Lees dan snel verder.

Oosterschelde in hoofd, hart en handen

Om klokslag vijf uur verzamelt zich een groep van ongeveer 25 mensen op de Zwerver 3 bij de Bergse diepsluis; het verzamel- en vertrekpunt van de eerste cursusdag. Nadat iedereen aan boord is zet de Zwerver 3 koers richting het open water. Al gauw nadat de boot van wal is gestoken varen we langs een enorm lange rij met houten staken. Gastvrouw Ilse vertelt dat deze staken onderdeel zijn van een eeuwenoud ambacht dat op de Oosterschelde bedreven wordt: de weervisserij. Ze legt uit dat de werking van het getij een belangrijke rol speelt bij deze manier van vissen. Van oudsher wordt met de weervisserij vooral ansjovis gevangen, die vanuit het Middellandse Zeegebied in de zomer graag de Oosterschelde opzoekt.

Daarnaast vertelt Ilse dat we stil liggen op een wel heel bijzondere plek, namelijk bijna bovenop het verdronken dorp van Reymerswael. Een stad die tijdens de Middeleeuwen het hart vormde van welvaart en bedrijvigheid. De welvaart heeft er echter ook voor gezorgd dat Reymerswael ten onder is gegaan, zo vertelt Walter Jonkers van de Provincie Zeeland. Hij is deze cursusdag aanwezig om de deelnemers meer te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de Oosterschelde en het Geopark Schelde Delta. Walter legt uit dat de stad Reymerswael ooit is gebouwd op een veengebied. Destijds werd uit het veen zout gewonnen. En wie in die tijd zout bezat, had goud in handen.

De zoutwinning heeft er echter ook voor gezorgd dat het veen inklonk waardoor het land steeds lager kwam te liggen. Daarnaast waren de dijken van destijds niet bestand tegen stormvloeden. Toen Zeeland in 1530 werd getroffen door de Sint Felixvloed raakte de stad Reymerswael geïsoleerd van Zuid-Beveland. Hierdoor verloor de stad haar verbinding met het vasteland en daarmee ook haar positie als handelscentrum. Toen de stad omstreeks 1550 wederom geteisterd werd door een stormvloed braken de dijken waardoor de stad onder water kwam te liggen.

Na deze wel heel bijzondere introductie zet de Zwerver 3 koers richting een zandbank in de buurt van de Zeelandbrug waar we hopelijk zeehondjes zullen treffen. Tijdens het varen is er tijd voor de cursisten om uitgebreid kennis te maken. Gedurende deze kennismakingsronde komen we erachter dat de Oosterschelde zoveel meer is dan een plek waar mensen komen om te recreëren. Voor velen is het een plek waar herinneringen liggen uit hun jeugd, een plek waar je je hoofd leeg kunt maken en een plek die ruimte biedt voor nieuwe ideeën en inspiratie.

zeehondjes oosterscheldeEenmaal getrakteerd op een zandbank vol zeehondjes keren we met uitzicht op de ondergaande zon en rondzwemmende bruinvissen terug naar de Bergse Diepsluis.

Ben je inwoner van Zeeland en heb je interesse om in de toekomst ook mee te doen aan de bewonerscursus rondom de Oosterschelde? Laat het weten door een e-mail te sturen naar np.oosterschelde@ivn.nl