De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
woensdag16jun2021

Voedselbosje zoekt Zeeuws schoolplein

Wil jouw school of BSO een Voedselbosje op het plein waar kinderen met al hun zintuigen ontdekken hoe voedsel groeit? IVN Natuureducatie zoekt 3 basisscholen of BSO’s in Zeeland die graag een Voedselbosje op hun plein willen planten. In zo’n Voedselbosje ontdekken kinderen met al hun zintuigen hoe voedsel groeit. Van het snoepen van verse bramen snoepen tot de frisse geur van citroenmelisse; elk seizoen heeft nieuwe verrassingen. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein! Aanmelden kan tot 7 juli 2021.

Wat is een Voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 22 tot 25 soorten planten, struiken en bomen. Alle soorten zijn vast. Dat betekent dat ze het hele jaar blijven staan en volgend jaar weer opbloeien. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de Voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Een Voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen. Het educatiemateriaal richt zicht op de leeftijd van 4-12 jaar, en de gastlessen zijn gericht op 7-9 jaar. Als basisschool of Kinderopvang/BSO locatie adopteer je een Voedselbosje voor minimaal 5 jaar.

Voedselbosje zoekt Zeeuws Schoolplein

In het bijbehorende educatietraject leren de kinderen:

  • Wat een Voedselbosje is en hoe je 'm samen verzorgt.
  • Waarom dit bosje goed is voor de natuur, biodiversiteit en het klimaat.
  • Alles over eetbare planten in het bosje.
  • Voedsel te oogsten en hier lekkere gerechten mee te maken.

Voedselbosjes in Zeeland

Op dit moment staan er in Zeeland al negen Voedselbosjes op schoolpleinen van basisscholen. Na de aanleg van het pioniersbosje in Hulst in november 2019 er in 2020 verspreid over heel Zeeland, acht Voedselbosjes geplant bij enthousiaste basisscholen.

Accepteer cookies

Zelf plukken uit de natuur

Je kunt uit een boek leren hoe een appel groeit, maar veel leuker en leerzamer is het om zelf te ervaren. Leerlingen onderhouden het bosje zelf. Dat maakt de oogst straks nóg bijzonderder! Het Voedselbosje heeft een educatieve functie, maar daarnaast nog veel meer voordelen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de temperatuur op warme dagen lager op het schoolplein. De beplanting op het schoolplein bestaat voor een belangrijk deel uit soorten die typisch zijn voor de natuur in Zeeland en is daarmee goed voor de biodiversiteit. Najaar 2020 zijn 8 Voedselsbosjes op Zeeuwse schoolpleinen geplant. In juni en juli 2021 vinden daar de groei- en proeflessen plaats. 

Ja, ik wil een Voedselbosje op het schoolplein!

Zie jij een Voedselbosje helemaal zitten? Laat ons weten waarom juist jullie de meest geschikte school zijn voor een Voedselbosje. Uit de inzendingen kiezen wij drie locaties (basisschool of kinderopvang/bso).  Aanmelden kan tot woensdag 7 juli 2021. De intakegesprekken zullen plaats vinden op 13 september 2021.

Meld je hier aan!

Let op: in het aanmeldformulier wordt gevraagd om foto's van jullie schoolplein. Deze kun je sturen naar Esmeralda Eggen via e.eggen@ivn.nl.

Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

IVN Natuureducatie werkt aan De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. 80% van de schoolpleinen in Nederland is op dit moment een tegelwoestijn. Dat kan volgens anders! Vergroening van die schoolpleinen is niet alleen goed voor de natuur. Het biedt ook schaduw in de zomer en vangt heftige regenbuien beter op. Maar het meest belangrijke is dat het schoolplein een gezondere en uitdagendere speel- en leeromgeving wordt. Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketent IVN Natuureducatie de groene revolutie, met haar Zeeuwse partners en met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. Voedselbosjes zijn hier een onderdeel van.

Het Voedselbosje in Zeeland is een samenwerking met het programma Jong Leren Eten en wordt gefinancierd door Delta Energie en IVN Natuureducatie.

Voedselbosje zoekt Zeeuws Schoolplein