20 t/m 26 juni 2022
Grevelingenweek 2022
Recreatie
donderdag15okt2020

Online informatieavond over peilbeheer in de Grevelingen

Het bijpraten over het project Getij Grevelingen is de laatste jaren een vast onderdeel van de Grevelingenweek. Dit jaar zal dat online gebeuren tijdens een webinar op donderdag 22 oktober om 19.30 uur. Onderdeel van het programma is een virtuele rondleiding in het Hydro Meteo Centrum (HMC) van Rijkswaterstaat.

Update Getij Grevelingen

Tijdens een interactieve presentatie vertellen vertegenwoordigers van de projectorganisatie over de actuele stand van zaken van Getij Grevelingen. Dit project heeft als doel de waterkwaliteit in de Grevelingen te verbeteren. In de zomer hebben delen van het meer te kampen met een gebrek aan zuurstof waardoor het bodemleven afsterft. Door een doorlaat te maken in de Brouwersdam, kan er weer beperkt getij terugkomen in de Grevelingen. Getij zorgt voor verversing en aanvoer van voedingsstoffen. Dit geeft een impuls aan de kreeften, krabben, schelpdieren en wormen in de Grevelingen. Zij zijn op hun beurt een belangrijke voedselbron voor vissen en vogels. Zo ontstaat een krachtig en robuust ecosysteem.

Virtuele tour Hydro Meteo Centrum (HMC)

Tijdens een virtuele rondleiding krijg je letterlijk een kijkje achter de schermen bij het Hydro Meteo Centrum (HMC) in Middelburg. Met behulp van geavanceerde techniek zorgen de medewerkers van Rijkswaterstaat voor optimaal peilbeheer in de Zeeuwse wateren.

Het waterpeil van de Nederlandse wateren wordt geregeld via kunstwerken, zoals stuwen, sluizen en gemalen. Om deze goed te kunnen bedienen hebben beheerders informatie nodig over actuele en verwachte waterstanden, neerslag en het in werking zijn van gemalen. Voor het peilbeheer van de Zeeuwse meren bepaalt het HMC-systeem de benodigde inzet van de spuisluizen en sturen zij deze aan. Naast de rol die het HMC nu al heeft in het peilbeheer van de Grevelingen, krijgt het ook een belangrijke rol bij de introductie van een groter getij.

Aanmelden is niet nodig

Wil je het webinar graag volgen? Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Klik op 22 oktober om 19.30 uur hier op deze pagina of op de website van Getij Grevelingen. Het webinar duurt tot 20.30 uur.

KIJK  DIRECT MEE   

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 22 oktober
  • Tijd: 19.30 uur – 20.30 uur