20 t/m 26 juni 2022
Grevelingenweek 2022
Recreatie
donderdag22okt2020

‘Ik betrap mezelf erop dat ik ’s ochtends al voor zonsopkomst in de polder zit te wachten’

Een interview met hobbyfotograaf Adri Padmos 

Al jaren prijken zijn prachtige foto’s op communicatiemiddelen van de Grevelingenweek. Het werd tijd om Adri Padmos te spreken over zijn passie voor fotografie. Tijdens ons telefoongesprek staat hij, met camera, midden in de polder in de Duinzoom. Vol passie vertelt hij over zijn grote hobby.

Adri PadmosAdri Padmos is geboren en getogen in Renesse en vanaf zijn 15e al bezig met fotografie. Hij noemt zichzelf een man van landschappen en iets kleinere details van landschappen. Eén van de mooie dingen van fotografie vindt Adri dat je veranderingen van de omgeving waarneemt in de loop der tijden. Door de ervaring ga je zelf ook steeds meer zien, vertelt hij enthousiast. ‘Je gaat onderwerpen steeds anders bekijken. Meer vanuit de ogen van een fotograaf, al ben ik gewoon een enthousiaste amateur.’ Dat is aan zijn prachtige foto’s echter niet zo te zien.

Door weer en wind

De mooiste foto’s krijg je ’s ochtends voor zonsopkomst en ’s avonds een paar uur voordat de zon onder gaat. Dat betekent vroeg op, of laat nog op pad, maar dat is geen probleem voor Adri. ‘Ik ben een man die met de seizoenen leeft. In de zomer ben ik vroeg wakker en dan betrap ik mezelf erop dat ik ’s ochtends al voor zonsopkomst in de polder zit te wachten. Ik geniet dan van de stilte en de wisselende kleuren die ontstaan bij zonsopkomst. Van die paarsachtige, lila kleuren, dat is puur genieten. Eigenlijk dubbel genieten, want eerst aanschouw ik het beeld persoonlijk en daarna bij het bekijken van de foto’s.’

Ook fotografeert hij graag in verschillende weersomstandigheden. Zo krijg je steeds andere foto’s van dezelfde omgeving. ‘Ik heb foto’s gemaakt bij Flaauwers Haven waarbij de Oosterschelde zo glad als een spiegeltje was. Maar ook bij zware storm. Honderden foto’s heb ik van dat onderwerp, en allemaal anders.’

Fotograferen rondom de Grevelingen

Adri: ‘De foto die je dit jaar op de poster van de Grevelingenweek staat heb ik gemaakt op de Slikken van Flakkee. Tot een jaar of vijf geleden liep ik daar met mijn laarzen aan en ik heb daar tientallen en misschien wel honderden foto’s gemaakt. Achteraf bleek dat je daar niet meer mocht lopen. Dat besefte ik niet tot één van de leden van mijn fotoclub me daarop wees. Ik doe het sindsdien niet meer. We hebben er vorige week nog een wandeling gemaakt en we hebben keurig op het wandelpad gelopen. Maar het is er prachtig. Vooral wanneer zeekraal herfstkleuren krijgt: dat rood tot bruinachtige. En dan met de weerkaatsing in het water en het zonnetje erboven, dat is fantastisch.’

Genieten van alles

Op de vraag of hij natuurliefhebber of fotografieliefhebber is antwoord Adri: ‘beiden’. ‘Ik kan van alles genieten, maar ik ben niet een man die met een telelens allerlei vogels fotografeert. Ik ken ook het verschil niet tussen alle vogels. Dat geldt ook voor heel veel planten. Ik verwijt het mezelf soms dat ik me niet meer heb verdiept in wat er groeit en hoe het heet. Maar ik kan er wel van genieten.’ En daar draait het om toch?

Tip voor beginnende landschapsfotografen

We sluiten af met een paar tips van Adri voor een mooie landschapsfoto:

  1. Zorg in elk geval dat je iets op de voorgrond hebt staan, een oud hek, zodat je diepte in de foto krijgt.
  2. Houd rekening met lijnen van sloten en watergangen, het liefst met een kromming erin. Dat voegt speelsheid en diepte toe.
  3. En zoals eerder in dit artikel al gezegd: de mooiste foto’s krijg je ’s ochtends voor zonsopkomst en een paar uur voor zonsondergang.