Heremietkreeft

Heremietkreeft

Om te voorkomen dat ze opgegeten worden door roofdieren zoeken veel dieren een schuilplaats. Maar er is één dier die geen schuilplaats nodig heeft. Net als een slak draagt hij zijn eigen huis met zich mee. Het is de Heremietkreeft!

De Heremietkreeft kiest een lege schelp of slakkenhuis, zoals die van de Wulk, uit om in te wonen. Dat doet hij om zijn zachte achterlijf te beschermen. Want er zijn best veel roofdieren die graag hun tanden in zo’n zacht kontje willen zetten!

Op zijn huis verzamelt de Heremietkreeft kleine, giftige anemoontjes. Deze beschermen hem extra tegen roofdieren. Zo’n huisje heeft echter één groot nadeel. Als de Heremietkreeft groeit, wordt het huisje te klein. Hij moet dan op zoek naar een andere, grotere, lege schelp of slakkenhuis. Als hij die niet vindt probeert hij desnoods het huisje van een andere heremietkreeft te stelen!

Accepteer cookies

Wat ga je nu doen?

Je hebt nu een filmpje van de heremietkreeft gezien en wat informatie gelezen. Het is de bedoeling dat je nu met andere kinderen een presentatie over de heremietkreeft gaat maken. Dit kun je doen als spreekbeurt, een muurkrant of bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie. Spreek dit goed af met je groepje.

In je presentatie moet je de antwoorden op een paar vragen kunnen geven.

De vragen zijn:

  • Wat is een nadeel van het huisje dat de Heremietkreeft voor zichzelf kiest?

  • Wat eten heremietkreeften en hoe komen ze aan hun voedsel?

  • Leven heremietkreeften altijd in zee of komen er ook heremietkreeften op het land voor?

  • Waarom groeit er soms een anemoon op het slakkenhuis van de heremietkreeft?

  • De heremietkreeft heeft twee grote scharen. Zijn deze scharen hetzelfde?

Meer informatie

Hieronder vind je enkele links naar internetpagina’s waar je veel meer informatie over de heremietkreeft kunt vinden.

Deel deze pagina