Recept met polderaardappel, paling en jus uit de Zwinstreek
Mousse van polderaardappel, gerookte paling, zoet zure ui, crumble van honing en droge worst, creme van geitenkaas en jus van duindoorn en Seawise
Recept voor 10 personen
Geitenkaas creme
Ingrediënten
- 200 gram hoorns geitenkaas
- 200 gram room
- ½ teen knoflook, peper, zout, tijm, ½ sjalot, rozemarijn, citroen
Bereidingswijze
- Kook de room op met de ½ sjalot, tijm, knoflook, rozemarijn.
- Zet van vuur af, laat 10 minuten infuseren.
- Passeer warm over de geitenkaas.
- Kruid met peper, zout en citroensap, draai glad in mixer.
- Laat opstijven in koeling.
Mousse van polderaardappel
Ingrediënten
-
225 gram polder aardappel (romige smeuige aardappel)
-
50 gram melk
-
75 gram room
-
125 gram zure room
-
3 gram gelatine
-
125 gram geslagen room
-
2 gram zout
Bereidingswijze
-
Kook de aardappels gaar, giet ze af en wrijf ze door een fijne zeef.
-
Verwarm de melk, room en zure room en los er de voorgeweekte gelatine in op.
-
Voeg er de aardappelkruim aan toe en roer alles glad met een klopper.
-
Koud laten worden in de koeling en als de aardappel begint dik te worden de half geslagen room eronderdoor spatelen.
-
Op smaak brengen met zout.
Gerookte paling
Ingrediënten
- 2 kg gerookte paling
Bereidingswijze
- Fileer de paling en snijd mooie stukken.
- Bewaar de koppen en graten.
Crumble
Ingrediënten
-
200 gram droge worst
-
100 gram cornflakes
-
25 gram honing
Bereidingswijze
-
Verwijder het vel en snijd dunne plakken van de droge worst droog in oven van 100C op keukenpapier tot ze krokant zijn.
-
Mix kort in de mixer samen met met de honing en de cornflakes.
Zoet zure ui
Ingrediënten
-
2 kleine uien
-
100 gram water
-
100 gram suiker
-
100 gram azijn
-
2 gram zout
Bereidingswijze
- Snijd de zoete ui in grove stukken, kook de gelijke delen, water, azijn en suiker op en voeg de ui eraan toe, laat afkoelen.
Jus van duindoorn en Seawise
-
3 ui
-
4 aardappels
-
2 wortel
-
100 gram selder
-
2 flesje seawise
-
De graten en koppen van de gerookte paling
-
100 gram venkel
-
500 gram water
-
Tijm, peper, zout, suiker, citroensap
-
100 gram duindoornsap
Bereidingswijze
-
Stoof de graten en koppen van de paling aan.
-
Voeg de geschilde en fijngsneden aardappel, grofgehakte ui, wortel, selder en venkel toe.
-
Blus af met de helft van de Seawise en kook in tot het bier bijna verdampt is.
-
Voeg water toe, kook op en schuim af, laat 15 minuten trekken.
-
Passeer door een zeef en voeg het duindoornsap, honing, citroensap en rest van het bier toe. Kruid af. Koel terug.
Een gastronomische ontdekking door de Zwinstreek – van zee tot polder
Mousse van aardappel | Dammse knotwilgenhoeve | Gemeente Damme |
Gerookte paling | De Roste Muus | Gemeente St. Laureins |
Seawise | Dutch Bargain, Groede | Gemeente Sluis |
Zoet zure ui | Polderwinkel Schoondijke | Gemeente Sluis |
Crumble van honing | Bijenhuis Lekens | Gemeente Maldegem |
Droge worst | Slagerij de Knock | Gemeente Knokke-Heist |
Geitenkaas crème | Hoorns geitenkaasje | Gemeente Damme |
Jus van duindoorn, zeekraal, klein schorrekruid, zoutmelde | Gemeente Sluis / Knokke-Heist (Zwin) |
Kijk ook eens op: