Over de Zwinstreek

Welkom in de Zwinstreek, een unieke regio aan zee op de grens van Vlaanderen en Nederland, waar strand en polders elkaar ontmoeten. 

De Zwinstreek is voor bewoners een prachtige ‘achtertuin’ en voor recreanten dé reden om het gebied te bezoeken. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos voor dit gebied met een rijke natuur, cultuur, historie en culinaire verrassingen. 

Bijzondere natuur 

In de Zwinstreek is de natuur sterk aanwezig; plant- en diersoorten gedijen in een aangenaam zeeklimaat. Het is niet voor niks dat het Zwin Natuurpark ook wel de luchthaven voor trekvogels wordt genoemd. Jaarlijks trekt het gebied namelijk honderdduizenden vogels aan. 

Een rijke historie 

Daarnaast kent de streek een rijke historie. Zo’n 2000 jaar geleden werd dit gebied getekend door de aanwezigheid van verschillende Zwinhavens die destijds de economische motor van Europa en de wereld vormden. In de loop der tijd heeft verzanding ervoor gezorgd dat havens zijn verdwenen en dat er een nieuwe infrastructuur is ontstaan. Daarmee vertelt de Zwinregio een verhaal van 2.000 jaar zoeken naar, en vechten tegen, het water. 

Culinair genieten

Ook op culinair vlak staat de Zwinstreek garant voor top ervaringen. Zo heeft de regio de hoogste concentratie aan restaurants met michelinsterren en kent het gebied een grote verscheidenheid aan bijzondere streek-, en hoeveproducten. Vakmanschap is wat de keten aan elkaar verbindt en wat resulteert in een ware explosie van (zilte) smaken op je bord.  

Week Zwinstreek 2