Tiny forests in Utrecht

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden kansen om klimaatproblemen tegen te gaan. En meer natuur in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en een rustpunt voor stadsbewoners. Zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Tiny Forest wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. 

Eindrapport “Elke buurt zijn eigen minibos”

Van februari 2018 tot en met 30 juni 2022 liep het Tiny Forest programma ‘Elke buurt zijn eigen minibos’. In dit rapport blikken we terug op vier jaar Tiny Forest. Net als het eerste Tiny Forest van Nederland groeide het programma de afgelopen jaren als kool. In Nederland plantten we samen met scholen, buurten en gemeenten 167 Tiny Forests. Deze plekken worden nu gebruikt voor buitenlessen en als ontmoetingsplek.
Meer informatie over het eindrapport ‘Elke buurt zijn eigen mini-bos’

Tiny Forest Cremertuin

Op 6 april 2017 plantte groep 5 van bassischool Catharijnepoort, locatie Schimmelplein het eerste Tiny Forest van de Provincie Utrecht en het derde van Nederland! Dit minibos moet de stad weer een stukje groener en gezonder maken.

Elk Tiny Forest is anders. De vorm van het bos, en de buitenruimte eromheen is afhankelijk van de locatie en wensen van de buurt en gemeente. In de Cremertuin is het Tiny Forest ondertunneld met een rioolbuis en er ligt een grote binnencirkel, het buitenleslokaal. Hieronder zie je het basisontwerp.

Tiny Forest CremertuinHet aanplanten van dit minibos ontging de media niet. RTV Utrecht maakte een verslag van de plantdag. En met een time-lapse camera tegenover het bos werd de aanplant ook in beeld gebracht.

Tiny Forest Terwijde

Midden op de parkeerplaats van de Utrechtse wijk Terwijde staat sinds april 2018 het tiende Tiny Forest van Nederland. De tegels van de parkeerplaats vormen nu een amfitheater. De leerlingen van basisschool De Ridderhof die om de hoek ligt, krijgen hier straks buiten les en zorgen voor het beheer. Initiatiefnemer IVN heeft samen met de leerlingen van groep 6 en 7 en vrijwilligers de 600 inheemse bomen geplant. 

Het Tiny Forest is ingepast in het ontwerp van het Muziekplein in Terwijde. Wethouder Geldof van de gemeente Utrecht: ‘Dit bos past perfect bij het Muziekplein met initiatieven uit de buurt. Juist het bos is echt een aanvulling voor Terwijde. En dat kinderen hier kunnen leren over de natuur is een belangrijke meerwaarde.’

Tiny Forest TerwijdeDit minibos is mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn, gemeente Utrecht, basisschool De Ridderhof en a.s.r. real estate. Winkelcentrum Terwijde en 199 woningen rondom het Tiny Forest Muziekplein zijn eigendom van het winkel- en woningfonds van a.s.r. real estate. Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund: ‘Naast onze investeringen in vastgoed vinden we het ook belangrijk om te investeren in de leefbaarheid van de buurten waarin dit vastgoed gelegen is. Het Tiny Forest zorgt niet alleen voor groen in de wijk, maar is tevens een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en buitenlokaal voor de kinderen die deelnemen aan het educatieve programma.’