Utrecht
Gezondheid
maandag20sep2021

Workshop Stiltebeleving smaakt naar meer

Op vrijdag 17 september kwam een tiental IVN’ers naar Het Groene Huis in Amersfoort voor de workshop Stiltebeleving. Sommigen om stilte onderdeel te maken van hun werk voor de kinderwerkgroep, anderen als onderdeel van een excursie of gewoon voor zichzelf.

Onder leiding van Petra Speelman van StilteNed.werk verkenden we het thema stilte. Welke soorten stiltes zijn er? Wat is stilte? Is het alleen de afwezigheid van geluid? Of is het meer? We luisterden naar een gedicht en later ook nog een kort verhaal. 

In de natuur is er naast stilte soms ook veel geluid, maar dit wordt vaak niet als onprettig ervaren. In de natuur is alles wat het is, zijn er geen oordelen. Dat is waarom mensen graag in de natuur komen en is de natuur ook een mooie ingang om stilte te ervaren.

Na de verkenning van het thema stilte gingen we naar buiten om aan de hand van onze verschillende zintuigen stilte te ervaren, want stilte is vooral iets om te ervaren. Zintuigen zijn poorten naar stilte. We voelden, luisterden, roken en ervaarden van alles in onze omgeving en werden ons bewust van onze eigen reacties en ervaringen en deelden deze af en toe even met elkaar.

workshop_stiltebeleving_utrechtDe workshop eindigde met een stiltewandeling door de prachtige omgeving van Het Groene Huis.  De wandeling bestond uit een mengelmoes van oefeningen, in stilte lopen en op een kustzinnige manier stilte vertalen.
Vol van ervaringen, ideeën en innerlijke ruimte gingen de deelnemers weer naar huis. De middag was eigenlijk te kort om de veelzijdigheid van stilte te ervaren én bespreken met elkaar!