Utrecht
Kind & Natuur
dinsdag03dec2019

Inspiratiebijeenkomst voedseleducatie

IVN is partner van Jong Leren Eten in Utrecht. Een programma waarmee we kinderen en jongeren meer structureel in aanraking willen laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om zelf gezonde én duurzame keuzes te maken.

Speciaal voor IVN leden uit de provincie Utrecht organiseerden Jong Leren Eten en de provinciale vestiging IVN Utrecht op 18 oktober jl. een inspiratiedag met het thema ‘voedseleducatie’. Samen ontdekten we het belang van voedseleducatie op jonge leeftijd en het nauwe verband tussen voedselvaardigheid van kinderen en de omgang met natuur.  We bespraken hoe IVN afdelingen met dit thema aan de slag zouden kunnen en twee experts zoomden samen met ons in op ‘moestuinieren’ en ‘eetbare natuur’ als middel tot voedseleducatie.

De makelaars Jong Leren Eten trapten de bijeenkomst af en namen de aanwezigen mee in de wereld van voedseleducatie. Ze gaven inzichten en food for thought door in te gaan op vragen als: Wat weten kinderen eigenlijk over voedsel? Waarom willen we zo graag dat kinderen leren over voedsel? Hoe groot is de noodzaak? En wat gebeurt er al allemaal op dit gebied? 

Daarna was het woord aan Marieke Dekker, IVN Natuurgids uit Tilburg en werkzaam bij Velt België. Ze heeft een flinke dosis ervaring op het gebied van (school)moestuinieren en wist de aanwezigen te informeren en enthousiasmeren over de moestuin als middel tot voedseleducatie. Ook uitdagingen m.b.t. het opstarten en voortzetten van een schoolmoestuin kwamen daarbij aan bod. Want met de juiste kennis en vaardigheden weet je het enthousiasme vast te houden en maak je van je mooie en leerzame moestuin geen moettuin.

Na een heerlijke vegetarische lunch nam IVN Natuurgids Ellen Aarsman van IVN Ronde Venen & Uithoorn ons mee naar buiten voor een eetbare natuurwandeling. Heel ver hoefden we niet te lopen, want eetbaar lekkers was echt overal te vinden. Ellen leerde ons niet alleen eetbare planten te ontdekken, maar kon ook zeer smakelijk vertellen over de heerlijkheden die je er allemaal mee kan maken. Met haar vaste column over eetbare natuur in het afdelingsblad RondUit heeft Ellen al heel wat geproefd en geprobeerd. En ook voor ons had ze allerlei lekkers om van te snoepen.

JLE inspiratiedag eetbare natuurUiteraard sloten we de dag af door de oogst van de dag samen door te nemen. Voedsel bleek voor iedereen een interessante invalshoek om kinderen te leren over de natuur.  We willen kinderen graag leren hoe voedsel groeit en laten zien dat bijvoorbeeld planten zon en regenwater nodig hebben en dat bijen zorgen voor de bestuiving. We willen kinderen de mogelijkheid geven om verbanden te zien tussen hun voedsel en onze afhankelijkheid van de natuur. We willen kinderen ervaringen in de natuur geven waarbij het verantwoordelijkheidsgevoel voor de directe omgeving wordt vergroot, zodat er waardering voor natuur op latere leeftijd volgt. En we willen dat kinderen weten dat de natuur ons veel geeft, maar dat het daar ook wat voor nodig heeft.