Utrecht
Voor IVN leden
Op
vrijdag10jun202209:30

Training Stiltebeleving in de natuur

‘Wat is het toch heerlijk om in de natuur te zijn. Ik geniet intens. Het doet me zo goed. Ik voel me rustig en ruim. Ik voel me verbonden en geïnspireerd. Ik kom tot mezelf.” 

Veel mensen herkennen dit soort uitspraken. Tijdens de afgelopen corona periode ontdekten nog veel meer mensen de verstillende, rustgevende, ontspannende werking van de natuur. Daar hadden we toen, hebben we nu én in de toekomst veel behoefte aan. 

Stiltebeleving met en zonder gebruik van zintuigen

In deze training staan we op verschillende manieren stil bij de uitwerking van stiltebeleving in de natuur en hoe je dat kan gebruiken in jouw activiteiten. Hoe bijvoorbeeld natuurgeluiden de ervaring van stilte kunnen versterken en hoe we onze zintuigen kunnen gebruiken om innerlijke rust te ervaren. We onderzoeken het verschil tussen gefocuste en brede, open aandacht. En we staan stil bij wat voor uitwerking stilte en menselijke aandacht op de natuur hebben.

Buiten stiltewerkvormen ervaren en inzetten

We gaan naar buiten en maken kennis met een aantal werkvormen die je binnen je excursies of andere activiteiten buiten kunt gebruiken voor zowel kinderen als ook voor volwassenen. Naast zelf ervaren ligt de nadruk tijdens deze training op hoe je deze werkvormen kan inzetten voor anderen tijdens jouw activiteiten in de natuur.

Stiltewandeling begeleiden

We gaan ook samen na hoe je een stiltewandeling kunt begeleiden, welke stilte werkvormen je daarbij kunt gebruiken, hoe deelnemers op een stiltewandeling kunnen reageren en hoe je daar op in kunt gaan.

De training wordt begeleid door Petra Speelman. Zij houdt zich al vele jaren op allerlei manieren bezig met het thema stilte: met stiltebeleving binnen natuureducatie en in scholen, met een platform voor stilte docenten www.evenstilteaub.nl, een platform voor stilteambassdeurs www.stiltenedwerk.nl en met de jaarlijkse Dag van de Stilte www.dagvandestilte.nl.

Praktische zaken

  • Datum: 10 juni 2022 09.30-16:00 (inclusief lunch, koffie & thee)
  • Kosten: gratis voor IVN-vrijwilligers
  • Locatie: Museum Vredegoed, Heuvellaan 7, 3612 BA Tienhoven

Aanmelden

Algemene informatie

vrijdag 10 juni 2022 - 09:30 tot 16:00
(inclusief lunch, koffie & thee)
Locatie: 
Museum Vredegoed
Heuvellaan 7
3612 BA Tienhoven
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image