Utrecht
Kind & Natuur
Op
dinsdag30mrt202114:00

Inspiratiesessie groene gezonde scholen Utrecht

Ontdek hoe groen en gezond op school elkaar kunnen versterken!

Wat groen kan doen op school

Gezondere lucht in de lokalen, leerlingen die meer bewegen en zich beter kunnen concentreren, minder stress en minder gezondheidsklachten en een positiever sociaal klimaat op het plein. Er valt een wereld aan gezondheid te winnen door groen een plek te geven op school. Laat je hierover als schoolleiding, leerkracht of ondersteuner tijdens deze laagdrempelige online sessie inspireren door experts en collega’s uit het onderwijs. Wat kan groen betekenen voor gezondheid bij jullie op school en hoe kun je daar concreet mee aan de slag?

Aanmelden

Programma

In samenwerking met verschillende experts, partnerorganisaties en scholen zetten wij op dinsdagmiddag 30 maart tussen 14:00 en 16:30 uur een gevarieerd en inspirerend programma neer. Deze bijeenkomst vindt online plaats via Zoom en is bedoeld voor iedereen in het Utrechtse basisonderwijs, ongeacht hoeveel ervaring je al hebt met het thema.

Lezing door groene schoolpleinen onderzoeker dr. Jolanda Maas

Al sinds 2013 is dr. Jolanda Maas senior onderzoeker bij de sectie Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en wijdt zij haar onderzoek aan groene schoolpleinen. Daarom weet ze ons als geen ander mee te nemen in de nieuwste wetenschappelijke inzichten die laten zien op welke manieren groen succesvol bij kan dragen aan een gezonde school. We zullen zien dat dat verder strekt dan alleen de fysieke vergroening van het schoolplein en ook aantoonbaar een bredere impact heeft dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wat zeggen de experts?

Een groene speelleeromgeving, planten in de klas, buiten lesgeven, een voedselbosje, moestuinieren. Iedere school gaat met eigen plannen aan de slag en doet het weer net even anders. Wat werkt goed en hoe werkt het? Met welke uitdagingen kunnen beginnende groene scholen rekening houden? En is groen altijd belangrijk? We leggen een aantal stellingen voor aan een panel van experts. Ook is er vanuit het publiek ruimte om vragen te stellen en ideeën te delen.

Inspirerende deelsessies

Voor het tweede deel van het programma kun je kiezen voor verdieping op een onderwerp naar keuze. Kies daarvoor bij het aanmelden uit drie deelsessies:

 • Groen, gezond en duurzaam
  door Lenneke Welschen, schoolleider De Kosmos, Amersfoort

  Er zijn talrijke manieren om aan de slag te gaan met natuur en gezondheid in het schoolgebouw én op het schoolplein. Lenneke Welschen neemt je graag mee in haar ervaringen hoe groen en gezondheid een plek krijgen op school en in het schoolbeleid. Uiteraard kijken we ook naar de vertaling van de thema’s groen en gezondheid naar de praktijk.
   
 • De mogelijkheden van voedseleducatie in het groen
  door Lisa Verbruggen, Makelaar Jong Leren Eten Utrecht 
  en Vivian van Deel, IVN Natuureducatie


  Op de basisschool wordt steeds meer aandacht besteed aan gezonde verjaardagstraktaties, de inhoud van de lunchtrommels en het drinken van kraanwater. Maar weten kinderen waarom dit is? Tijdens deze deelsessie gaan we in op het belang van goede en gezonde voeding en hoe je dit thema in de klas vorm kunt geven. We laten je ook zien welke
  materialen hiervoor beschikbaar zijn.
   
 • Het Milieu & Natuur vignet Gezonde School
  door Anne-Maaike Reitzema, adviseur Gezondheidsbevordering GGD regio Utrecht

  Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld met het themavignet Milieu & Natuur waarbij je als school aandacht besteed aan milieu en natuur – buiten én binnen. In deze deelsessie legt de Gezonde Schooladviseur meer uit over het themavignet en wat dit kan betekenen voor jouw leerlingen en hun gezonde ontwikkeling.

Inschrijven

Deelname aan deze sessie is kosteloos. Om deel te nemen is het noodzakelijk je in te schrijven via de button hieronder. Je wordt dan per e-mail op de hoogte gebracht van je plaatsing en de inloggegevens voor de Zoombijeenkomst. Aanmelden is mogelijk t/m 25 maart.

Aanmelden

Iets voor een bekende?

Deel deze pagina met jouw netwerk. Hiervoor kun je ook de volledige uitnodiging in pdf downloaden om deze eenvoudig door te sturen. Samen vertellen we heel het basisonderwijs in de provincie Utrecht over het belang en de mogelijkheden van de groene gezonde school.

Algemene informatie

dinsdag 30 maart 2021 - 14:00 tot 16:30
Locatie: 
Online via Zoom
Nederland
Contactpersoon: