Overijssel
Gezondheid
donderdag23dec2021

Terugblik: bijeenkomst It’s a Big Green Deal

Op 9 december kwamen ziekenhuismedewerkers, groenspecialisten en het team van Natuur voor Elkaar online bijeen om te praten over groene ziekenhuizen. Waarom en hoe realiseer je natuur(beleving) in en rond een ziekenhuis? Welke voorbeelden zijn er al in Overijssel? Met deze bijeenkomst is er een begin gemaakt van een Overijssels groen ziekenhuis-netwerk. Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken. 

Waarom Nature-Based Interventions (NBI’s)?

Jolanda Maas nam ons mee in de klinische beelden van de gezondheidszorg. Vaak is een spreekkamer egaal-wit gekleurd zonder aankleding. De weg naar zo’n kamer toe verloopt minstens zo klinisch. De entree, de gangen en de wachtkamer. De geschiedenis van de gezondheidzorg laat zien dat het niet altijd zo geweest is. Toen wisten ze al dat natuur als healing environment positieve effecten heeft op de gezondheid. Herstellen in een sanatorium middenin de natuur, dat was destijds natuur op recept. Tegenwoordig blijkt dat zelfs een natuurfotowand in de wachtkamer erkend effect heeft op het welzijn van een patiënt.

Hoe implementeer je NBI’s?

Aan de hand van het onderzoek Groen voor Zorg (een samenwerkingsverband van VU Amsterdam, TKI en verschillende zorgorganisaties) zijn er vijf invloeden (actoren) uitgelicht die bepalend zijn voor het implementatieproces van NBI’s. De groene interventie, de organisatie, de externe omgeving, de gebruiker en het proces. Per actor lichtte Jolanda de succesfactoren uit voor een goede implementatie van een Nature-Based Intervention.

 • De groene interventie: wetenschappelijk bewijs, aanpassingsvermogen, kwalitatief, ontwerp, realistische kosten, juiste hoeveelheid complexiteit.
 • Organisatie: iedereen moet er achter staan. De timing moet juist zijn
 • Externe omgeving: behoefte gebruikers. Netwerk van andere ziekenhuizen, vrijwilligers en groene organisaties
 • De gebruiker: moet vertrouwen in de groene interventie door de meerwaarde te kennen. De timing moet juist zijn.
 • Het proces: implementatieplan integreren in bestaande protocollen, werkwijzen en beleid.

Voorbeelden in Overijssel

Na de presentatie van Jolanda Maas werden twee goede voorbeelden gepresenteerd:

Voorbeeld 1 Isala Zwolle

Planten in ziekenhuizen lijken ondenkbaar, met alle bacteriën die er in aarde zitten. Isala Zwolle heeft daar in de bouw van hun ziekenhuis rekening mee gehouden. Planten buiten én binnen. Maar ook: zo min mogelijk wandelverkeer over de afdelingen. Johan Jonker nam ons naast het architectonische aspect mee in duurzaamheid als strategie achter de uitvoering en het gebruik van de natuur in de praktijk. Ook draagt Isala bij aan de biodiversiteit vanuit het Isala Biodivers plan. De inrichting van de buitenomgeving huisvest daarom vele bijen, vlinders en andere insecten.

Voorbeeld 2 Ziekenhuisgroep Twente

Een tuin aanleggen die voor patiënten, medewerkers en bezoekers optimaal benut kan worden. Dat wordt op dit moment gerealiseerd in ZGT Enschede vanuit Machteld Hubers’ dimensies van Positieve Gezondheid: kwaliteit van leven, zingeving, meedoen, mentaal welbevinden, lichaamsfuncties en dagelijks functioneren. Barbara Koenis nam ons mee: de tuin is veelzijdig. Zo bevat het plekjes waar men even alleen kan zijn, zich kan verwonderen en anderen kan ontmoeten. Bovendien is het een strategische korte route, wat mensen extra aanzet om naar buiten te gaan.

Uitwisseling

Door middel van een Padlet ging de groep met elkaar in gesprek. Wat doen we allemaal al en welke andere initiatieven bieden inspiratie? Voorbeelden die genoemd werden zijn:

 • Groen in het ziekenhuis
 • Buitenpaviljoen voor IC-patiënten
 • Beleeftuin ouderenzorg in Bathmen (Mark Verweij)
 • Revalidatietuin Vogellanden
 • Buitenstebinnentuin VieCuri
 • Beweeg- en beleeftuin Deventer Ziekenhuis

Wat zijn manieren om het netwerk te onderhouden? Het voornemen is om dit soort bijeenkomsten (het liefste live) meerdere keren per jaar te organiseren. Andere ideeën die geopperd werden zijn: Platformen die de zorg verbinden met groen - Nieuwsbulletin - Vitamine Groen - Onderbouwing van nut en noodzaak delen. 

Terugkijken