Overijssel
Recreatie
Vanaf
dinsdag08mrt202213:00

Gastheer/-vrouw van het Landschap Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Foto: Twents Reggedal - Ellen van den Doel

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Recreatie- en horeca ondernemers kunnen daar de vruchten van plukken. Als gastheer/gastvrouw van je gebied vertel je gasten alles over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van jouw gebied. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied.

Programma Gastheer van het Landschap Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal 

In maart 2022 organiseert IVN Overijssel in opdracht van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ in het Nationaal Park. Ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer in dit gebied en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer of gastvrouw bent? Doe dan mee en meld je aan voor de cursus. In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes van het brede Nationale Park. Samen met de andere deelnemers bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. 

In samenwerking ontwikkel je activiteiten en producten waarmee je het gebied zelf beter leert kennen om het vervolgens aan jouw gasten door te kunnen geven. Om hen een optimale beleving te bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je wordt verrast door je eigen omgeving tijdens de cursusdagen (op diverse locaties) waar we uiteraard ook de buitenwereld gaan verkennen. 

Kijk voor een impressie naar dit filmpje

Meld je aan

Cursusopzet & Programma Gastheer van het Landschap

De cursus zelf bestaat uit drie dagdelen, een veldexcursie en een terugkombijeenkomst. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer/-vrouw van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje. Ook komt jouw onderneming op de website van het Nationaal Park. Het Programma Gastheer van het Landschap bestaat uit meer dan alleen de cursus. Het Programma bestaat uit een netwerk van enthousiaste (recreatie)ondernemers in het Nationaal Park die samen het verhaal van het Nationaal Park weten door te geven. Ieder jaar zijn er twee netwerkbijeenkomsten waarin je ook andere gastheren en vrouwen ontmoet. Waarin je samen verder werkt aan het verhaal van het Nationaal Park, aan spreiding in het park, aan samenwerking, naar elkaar doorverwijzen en aan de beleving om jouw gasten mee te geven. 

Gastvrouw uit het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal: ‘Wat fijn dat ik heb mee kunnen doen aan deze cursus! Het nationaal Park is zo enorm inspirerend. Ik heb er zoveel meer uit kunnen halen dan ik vooraf had kunnen bedenken. Een leerzaam natuurlijk cadeau voor mezelf en mijn onderneming!’

Cursusdata

  Datum Tijdstip
Cursusdag 1  Dinsdag 8 maart 2022  13.00 uur – 17.00 uur
Cursusdag 2 

Dinsdag 15 maart 2022 

13.00 uur – 17.00 uur
Cursusdag 3  Dinsdag 29 maart 2022  13.00 uur – 17.00 uur
Excursiedag Dinsdag 5 april 2022  10.00 uur – 17.00 uur 
Terugkomdag Wordt nader bepaald   

Terugkomdag 

Ongeveer een half jaar na de cursusdagen (najaar 2022) wordt er een terugkomdag georganiseerd, waarin je als opgeleide gastheren elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met arrangementsvorming en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdag volgt nog. De terugkomdag valt direct samen met een netwerkbijeenkomst waarbij ook andere gastheren en –vrouwen worden uitgenodigd die al eerder de cursus gevolgd hebben. 

Netwerkbijeenkomst 2021Foto: Netwerkbijeenkomst gastheren/gastvrouwen 2021 

 

Voor wie? 

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in het Nationaal Park zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (bv botenverhuur, kinderboerderij, outdoorsport), agrarische ondernemers die ook aan recreatie op hun erf doen, toeristische informatiepunten, etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Ondernemers zoals hierboven beschreven uit een van deze 7 gemeenten kunnen zich aanmelden: Raalte, Wierden, Hof van Twente, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten of Ommen.  

Kaart NPSHTR

Kosten en aanmelden 

Dankzij bijdragen vanuit Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, kost deelname aan het programma slechts eenmalig € 250,- per persoon, dit is inclusief lesmateriaal, vier cursusdagen, koffie/thee, een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje, en de terugkomdag. Aan de netwerkbijeenkomsten zijn op dit moment geen kosten verbonden. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan

Meld je aan

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Logo NPSHTRHet realiseren van een Nationaal Park van wereldklasse. Dat is de ambitie van de samenwerkende partners van de netwerkorganisatie Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. De afgelopen jaren hebben de betrokken organisaties, in afstemming met ondernemers, vrijwilligers en inwoners een gezamenlijke route uitgezet om het huidige Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug uit te bouwen tot één groter en versterkt Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal (NPSH&TR). De komende jaren wordt hier verder aan gewerkt. 

Meer informatie 

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Overijssel In samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Marketing Oost, Natuurmuseum en andere lokale organisaties. Ben je geïnteresseerd in de cursus en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lilian Dieben, Coördinator communicatie & educatie in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal via l.dieben@ivn.nl of 06-57446750. Neem ook eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl


 

Algemene informatie

dinsdag 8 maart 2022 - 13:00 tot dinsdag 5 april 2022 - 17:00