Voor kinderen

Natuur is niet alleen fijn voor kinderen, het is ook heel gezond. Zo draagt een groene, natuurrijke omgeving bij aan beweging, betere concentratie, ontspanning en creativiteit. Kinderen bouwen spelenderwijs een band op met hun omgeving. Ze leren wat er buiten groeit, kruipt en vliegt en waar ons voedsel vandaan komt. Ook zullen zij op latere leeftijd de waarde van natuur blijven inzien en een duurzame houding ontwikkelen ten opzichte van de wereld. IVN Noord-Holland betrekt kinderen op allerlei manieren bij natuur. Hieronder een aantal voorbeelden van onze activiteiten voor kinderopvang en basisonderwijs. 

Buitenlesdagb

Buitenles is gezond en leuk! Daarom roepen Jantje Beton en IVN alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de jaarlijkse Nationale Buitenlesdag. Ieder jaar melden duizenden scholen zich aan. Zij ontvangen allerlei buitenlessen. Meer informatie en aanmelden. 

Groene en gezonde speelomgeving 

groene gezonde speelomgevingOp een groen schoolplein of in een groene ontdektuin krijgen kinderen en de ruimte om te bewegen,  te spelen en te leren in een uitdagende, groene en gezondee omgeving. IVN begeleidt de scholen en kinderopvang  bij het proces van idee tot gebruik.  IVN betrekt deskundige hoveniers voor de aanleg van groene speelplekken. Meer weten?

Groene Revolutie met natuurjuffen en –meesters

groene revolutie met natuurjuffen en meestersSamen met honderden juffen en meesters in het hele land zorgt IVN voor een Groene Revolutie in het onderwijs. Leerkrachten die aangesloten zijn bij dit netwerk ontvangen ieder seizoen natuurlessen, materialen en tips om kinderen dichterbij de natuur te brengen. Meer informatie en aanmelden.

ModderDag

modderdagTijdens de jaarlijkse internationale ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. Scholen, gastouders, kinderdagverblijven, BSO’s, bezoekerscentra: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren. Meer weten?

Moestuincoaches

Een moestuin op school of kinderopvang, hoe leuk is dat? Kinderen leren op een speelse manier hoe hun eten groeit. Alleen niet alle leerkrachten hebben groene vingers. Daarom leiden IVN en Velt Moestuincoaches op. Deze Moestuincoaches kunnen helpen met het opzetten en didactisch werken in de (school)moestuin. Meer informatie vind je op Jong Leren Eten Noord-Holland. Neem voor een moestuincoach bij jou in de buurt contact op met Jong Leren Eten Makelaar Annette de Vries

Tiny Forest

tiny forestEen Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, geplant in een woonwijk of op het schoolplein. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor kinderen. Een Tiny Forest wordt altijd door een nabijgelegen school geadopteerd. Leerlingen worden Tiny Forest rangers: zij planten het bos, helpen mee in het onderhoud en leren over de natuur.  Meer weten?

Trainingen en workshops

tIVN verzorgt inspirerende trainingen en workshops voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Uitgangspunt is steeds het meer en beter gebruik maken van natuur voor spelen en leren. Tijdens de trainingen is aandacht voor de organisatie, de inhoud en pedagogiek van buitenactiviteiten en -lessen. Meer informatie voor basisscholen of kinderopvang 

Voedselbosjes

vEen Voedselbosje is een bosje van 30 m2 met eetbare planten, struiken en bomen, aangelegd op het schoolplein of bij een kinderopvanglocatie. Met Voedselbosjes  nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie volgens natuurlijke principes en we maken gezond eten toegankelijk. Meer weten?

Webwinkel educatieve materialen

wDe webwinkel van IVN heeft een uitgebreid aanbod met materialen voor scholen en kinderopvang. Met behulp van leskisten, moestuinpakketten, zoekkaarten, onderzoeksmaterialen kunnen kinderen de natuur ontdekken en een band opbouwen met de natuur. Kijk hier voor het aanbod

Kinderactiviteiten bij afdelingen

De IVN-afdelingen in Noord-Holland organiseren ook activiteiten die op kinderen gericht zijn. De activiteiten verschillen per afdeling. Op elke afdelingspagina kun je de activiteiten voor kinderen vinden.