Noord-Holland
IVN
woensdag23jun2021

Thijsse Tour en bosbaden tijdens inspiratiedag

Ruim 40 enthousiaste IVN’ers uit heel Noord-Holland kwamen zaterdag 19 juni bijeen voor de jaarlijkse inspiratiedag. Blij om elkaar weer in het echt te ontmoeten en samen de natuur in te gaan! De afdeling IVN Zuid-Kennemerland verwelkomde de andere afdelingen met een divers programma. Na een gezellige kop koffie bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen was het tijd om op pad te gaan. Op de fiets door het leven van Jac P. Thijsse, bosbaden met alle zintuigen en op zoek naar bijzondere dieren en planten.

Thijsse Tour langs de sporen van Jac P. Thijsse 

Thijsse's HofJac P. Thijsse (1865 – 1945) wordt gezien als de grondlegger van natuureducatie in Nederland. Hij heeft een groot deel van zijn leven in Zuid-Kennemerland doorgebracht. De Thijsse Tour op de fiets ging langs diverse historische plekken die een rol speelden in zijn leven, waaronder zijn woonhuis. Eén van de meest opvallende plekken is de heemtuin die naar hem vernoemd werd: Thijsse’s Hof. Hier legde Thijsse alle landschapstypen van Zuid-Kennemerland aan op kleine schaal. Van de stuivende duinen en natte duinvalleien tot duinstruwelen en binnenduinrandbossen. Dit zorgt voor een enorme soortenrijkdom in een klein gebied. Diverse passages uit ‘De levende Natuur’ -één van de vele boeken van Thijsse- werden voorgedragen tussen de felrode klaprozen in Thijsse’s Hof. 

Eetbare wilde planten als lunch

KeukengeheimenDe lunch aan mooi gedekte tafels werd verzorgd door Keukengeheimen op Caprera. De heerlijke gerechten waren gemaakt met eetbare wilde planten: quiches met weegbree, sandwiches met look zonder look, soep met brandnetel en muffins met duindoorngellei. Na deze smaakvolle traktatie was het tijd om wandelpark en openluchttheater Caprera verder te verkennen.  

Bosbaden op Caprera

bosbadenTijd doorbrengen in het bos en je laten onderdompelen in de natuur is gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Tijdens de bosbad-wandeling op Caprera werd theorie over de mechanismen hierachter gedeeld. Zo scheiden bomen en planten stoffen uit die je immuunsysteem versterken en energie geven. Tussen de kronkelende bomen in het bos en bij de vijver van Caprera werden diverse zintuigelijke en meditatieve oefeningen gedaan om de positieve effecten van de natuur zelf te ervaren. 

Flora en Fauna wandeling

WijngaardslakVoor wie meer kennis over de natuur wilde opdoen was er de Flora en Fauna-wandeling. Door de regen van de nacht ervoor waren de bomen en planten op Caprera lekker fris en wemelde het van de wijngaardslakken. Deze soort is kenmerkend voor Zuid-Kennemerland, omdat die ooit is uitgezet door eigenaren van buitenplaatsen in de omgeving. Op de kalkrijke bodem voelt de wijngaardslak zich zo goed thuis, dat je ze inmiddels in het hele duingebied tegenkomt. 

Vol inspiratie naar huis

inspiratiedag duincafeDeze dag vol natuur, cultuur, geschiedenis en gezelligheid eindigde met een borrel bij het Duincafé. Met dank aan alle betrokken gidsen van IVN Zuid-Kennemerland keerde iedereen geïnspireerd naar huis. Ook de nieuwe IVN’ers die er vandaag bij waren zitten vol met leuke ideeën voor de toekomst. Op naar een zomer vol mooie activiteiten!

Tekst: Louwra Postma
Foto's: Lisette Marije Eisenga en Masja Gielstra