Proeftuin bij zorginstelling Sint Jacob in Haarlem

Proeftuin bij zorginstelling Sint Jacob in Haarlem

Noord-Holland 6 oktober 2020

Met steun van farmaceutisch bedrijf MSD zal IVN Natuureducatie dit najaar drie Proeftuinen realiseren. Deze eetbare tuinen waar men samen kan proeven én beleven worden aangelegd bij zorginstellingen in Oss, Boxmeer en Haarlem. Op 17 september was de aftrap van de samenwerking in Haarlem met een cocreatiesessie en een officieel momentje met de overhandiging van een mooie cheque.

De Proeftuin

Een Proeftuin is een stukje groen dat wordt omgetoverd in een eetbare tuin. Maar is meer dan een plek waar je lekker kunt smullen. Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin te bedenken en aan te leggen. Zij plukken er straks letterlijk samen de vruchten van. De Proeftuin is educatief en daagt uit om samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen. De proeftuin staat voor een bredere maatschappelijke beweging dan alleen een stukje eetbaar groen. De Proeftuin wil als groene magneet voor de wijk fungeren waarbij niet alleen de buurt, kinderen, ouderen en ondernemers samen aan de slag gaan, maar waardoor ook steeds meer andere groene en sociale initiatieven in  beweging worden gebracht. De proeftuin nodigt iedereen en ouderen in het bijzonder uit om naar buiten te gaan en samen de natuur te beleven.

Het startschot voor Haarlem

IVN zal dit najaar drie Proeftuinen realiseren bij zorginstellingen die nabij de vestigingen van partner MSD liggen. Dat betekent een Proeftuin in Boxmeer, Oss en Haarlem. Locatie Sint Jacob in de Hout (één van de acht locaties van zorgaanbieder Sint Jacob waar ouderen kunnen wonen of revalideren) kreeg op 17 september de officiële cheque overhandigt door Marco Niënhaus van MSD voor hun eigen Proeftuin. Tijdens een productieve middag werd samen de exacte plaats van de Proeftuin bepaald en in kaart gebracht wat er allemaal moet gebeuren voor het realiseren van de Proeftuin en met wie we dat gaan doen. Dit najaar nog zal de Proeftuin worden geplant.

 

Deel deze pagina