Noord-Holland
Voor IVN leden
Op
vrijdag01okt202113:30

Workshop Stiltebeleving (vol)

"Wat is het toch heerlijk om in de natuur te zijn. Ik geniet intens. Het doet me zo goed. Ik voel me rustig en ruim. Ik voel me verbonden en geïnspireerd. Ik kom tot mezelf.” 

Veel mensen herkennen dit soort uitspraken. Tijdens het afgelopen corona-anderhalf jaar ontdekten nog veel meer mensen de verstillende, rustgevende, ontspannende werking van de natuur. Daar hadden we toen, hebben we nu én in de toekomst veel behoefte aan. Innerlijke rust heeft een positieve invloed op vele facetten van ons leven. Het zijn in de natuur levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Stiltebeleving met en zonder gebruik van zintuigen

In deze workshop staan we op verschillende manieren stil bij de uitwerking van stiltebeleving in de natuur; hoe b.v. natuurgeluiden de ervaring van stilte kunnen versterken en hoe we onze zintuigen kunnen gebruiken om innerlijke rust te ervaren. We onderzoeken het verschil tussen gefocuste en brede, open aandacht. En we staan stil bij wat voor uitwerking stilte en menselijke aandacht op de natuur hebben.

Buiten stiltewerkvormen ervaren

We gaan naar buiten en maken kennis met een aantal werkvormen die je binnen natuureducatie kunt gebruiken voor zowel kinderen als ook voor volwassenen. 

Stiltewandeling begeleiden

We gaan deze middag ook samen na hoe je een stiltewandeling kunt begeleiden, welke stilte werkvormen je daarbij kunt gebruiken, hoe deelnemers op een stiltewandeling kunnen reageren en hoe je daar op in kunt gaan.

De workshop wordt begeleid door Petra Speelman. Zij houdt zich al vele jaren op allerlei manieren bezig met het thema stilte: met stiltebeleving binnen natuureducatie en in scholen, met een platform voor stilte docenten www.evenstilteaub.nl, een platform voor stilteambassdeurs www.stiltenedwerk.nl en met de jaarlijkse Dag van de Stilte www.dagvandestilte.nl.

Praktische zaken

  • Datum: 1 oktober 2021 13.30-16:30 (inclusief koffie & thee)
  • Kosten: gratis voor IVN-vrijwilligers
  • Locatie: Thijsse's Hof, Bloemendaal

Aanmelden

Algemene informatie

vrijdag 1 oktober 2021 - 13:30 tot 16:30
(inclusief koffie & thee)
Locatie: 
Thijsse's Hof
Mollaan 4
2061 BD Bloemendaal
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image