Noord-Holland
Kind & Natuur
Op
woensdag12mei202114:30

online mini symposium: groene professionals groeien door!

(Groene) professionals hebben het afgelopen jaar veel werk verzet in onzekere tijden. Om vol te houden heb je doorzettingsvermogen en veerkracht nodig. Maar er is meer; GROEI, daarvoor heb je ‘voeding’ nodig. Dagelijkse groene input is essentieel. Dat zetten we om in daden. We willen jullie inspireren en met elkaar in verbinding brengen. Denk je vast na over deze vragen:

 • Wat heb jij nodig om te groeien?
 • Hoe blijf je op de groene koers?
 • Wat wil je dit jaar bereiken?

Jeannette Prins, taalkundige en expert jonge kind geeft een inspirerende key-note. We gaan aan experttafels over groene thema’s in gesprek. We benieuwd naar jullie verhalen en vragen uit de groene praktijk.

Groei je mee? Schrijf je voor 5 mei 13.00 in via 'reserveren' of deze Link. Ongeveer een week van te voren ontvang je een mail met een ZOOM link.

doel:

Pedagogisch medewerkers, pedagogen, beleidsmedewerkers en leidinggevenden in de kinderopvang inspireren, met elkaar in verbinding brengen en hen een zaadje laten planten bij zichzelf: Wat heb ik nodig/wil ik bereiken om te groeien?

inhoud:

Je kunt je inschrijven voor verschillende experttafels. In kleinere groepjes gaan we samen met een expert in gesprek over dit thema. Let op! Het programma is nog in ontwikkeling. Hou deze pagina in de gaten voor meer info. Wanneer een experttafel vol is, verdwijnt hij bij de opties in het aanmeldformulier.
 

 1. Experttafel 'De groene speelruimte' met expert Peter Doornebal
  Stel, je wil de speelplaats vergroenen waar begin je dan? En hoe groei je ook als team mee in het begeleiden van het spel van kinderen in die groene speelruimte? Peter Doornebal is tuin- en landschapsontwerper bij buroBlad en ontwerpt al meer dan 15 jaar avontuurlijke buitenspeelruimtes voor kinderen. Overal waar gespeeld mag worden, maakt Peter het graag groen! Niet zozeer met speeltoestellen maar juist met zand, water, bosjes, heuvels en dalen. Peter is razend enthousiast en zit vol verhalen over het betrekken van pedagogisch medewerkers, ouders én kinderen in dit proces naar vergroening. Hoe kun je met een groene nieuwsgierige blik door de ogen van het kind leren kijken? Of je nou klein begint of het groot aanpakt. Met Peter kun je heerlijk uitwisselen over dit thema.
   

 2. Experttafel 'Moes(tuinieren)' met expert Marieke Dekker
  Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Steeds meer kinderopvang organisaties willen gaan moestuinieren en eetbaar groen op nemen in hun pedagogisch aanbod. Maar niet iedere pedagogisch medewerker heeft groene vingers. Hoe voorkom je dat de moestuin vervalt in een bak vol onkruid en hoe kun je kinderen betrekken bij het moestuinieren? Marieke Dekker is moestuinspecialist bij IVN en heeft ook de opleiding tot moestuincoach ontwikkeld. Zij heeft enorm veel kennis en ervaring met moestuinieren die ze graag met je deelt.
   
 3. Experttafel ‘Samenwerken en samen groeien in en met de omgeving’ met expert Méla Krijger
  Een kinderdagverblijf is eigenlijk een soort minimaatschappij. Kinderen ontwikkelen een relatie met de wereld om zich heen: Thuis, het kinderdagverblijf, de school en de buurt. Deze wereld wordt steeds groter en daar kun je als kinderdagverblijf prachtig op inspelen. Hoe interessant is het om je blik meer naar buiten te richten en samenwerking te zoeken met buurtbewoners, organisaties, ondernemers en initiatieven in jouw omgeving om zo enerzijds meer (duurzame en groene) impact te maken, kennis te delen, relaties op te bouwen en ook kinderen hierbij te betrekken? Lokale groenten van de groenteboer om de hoek afnemen, de groenteman op de groep uitnodigen of met de kinderen bij hem op bezoek gaan, samen groenten laten groeien in de tuin een groentewinkeltje beginnen op de groep. Een ouder of buurgenoot met groene vingers uitnodigen om er wat over te vertellen, met de kinderen in de buurt opzoek naar eetbare natuur, composteren met de buurt en leuke lessen en activiteiten van NME-centra naar binnen halen om er kwalitatief goede educatie aan te koppen. Je kunt het zo gek niet bedenken! Er liggen zoveel mogelijkheden. Méla Krijger is projectleider en adviseur bij ANMEC, het Amsterdams Natuur en Milieu Educatiecentrum. In haar vak is samenwerking met anderen de sleutel tot succes en samen groeien. Ze deelt graag haar kennis en ideeën.
   
 4. Expertafel 'Taalontwikkeling' met expert Janneke Hagenaar
  Meer info volgt binnenkort
   
 5. Experttafel. 'Groen in je pedagogisch beleid'
  Meer info volgt binnenkort
   
 6. Experttafel 6 ‘Duurzaamheid op de BSO’
  Meer info volgt binnenkort

  Aanmelden

Algemene informatie

woensdag 12 mei 2021 - 14:30 tot 15:30