Noord-Holland
Bomen & Struiken
Op
vrijdag24jun202219:30

Lezing én fietstocht Bert Maes over inheemse bomen

Op 24 juni geeft ecoloog en cultuurhistoricus Bert Maes op Texel een lezing over autochtone inheemse bomen. Maes is een begrip onder natuurkenners. Hij maakte een inventarisatie van inheemse bomen in Nederland, wat resulteerde in de ‘Atlas van wilde bomen en struiken’ en de kaart Groen erfgoed. Hij maakt zich hard voor deze bomen, die van groot belang zijn voor de biodiversiteit van Nederland. Nationaal Park Duinen van Texel en IVN Natuureducatie hebben hem uitgenodigd om deze lezing te geven, in het kader van Tuinen van Texel. Op 25 juni vindt aansluitend een fietsexcursie over het eiland plaats waarbij de deelnemers diverse inheemse bomen in hun natuurlijke habitat kunnen bewonderen.

Op de plantenlijst van de Tuinen van Texel staan inheemse bomen en struiken die van oorsprong op het eiland voorkomen en die iedere Texelaar in de tuin kan planten. Het boek van Bert Maes was een inspiratiebron voor deze plantenlijst. Maes zal in zijn lezing ingaan waarom het zo belangrijk is dat juist deze soorten worden aangeplant in Texelse tuinen. En dat dit inheems plantgoed ook een autochtone oorsprong moet hebben om van meerwaarde te zijn voor de lokale natuur.

Autochtoon plantgoed kan alleen behouden blijven als meer mensen zich hier hard voor gaan maken. Texelaar Henry Soyer doet dat al door het opkweken van botanische wilde rozen, die later op het eiland in tuinen uitgeplant kunnen gaan worden. Met de lezing en fietsexcursie van Bert Maes hopen we dat nog meer mensen geïnspireerd raken om ook bij te dragen om hun tuinen en de natuur van Texel nog mooier en biodiverser te maken. 

Aanmelden

Algemene informatie

vrijdag 24 juni 2022 - 19:30 tot zaterdag 25 juni 2022 - 12:00
Locatie: 
Ecomare, Sterrenzaal
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image