Noord-Brabant
Junior Rangers
woensdag14jul2021

Ze komen er aan: De Junior Rangers van Grenspark Kalmthoutse Heide

Van september 2021 tot en met juni 2022 gaat een groep van 15 Nederlandse en Vlaamse jongeren (12 tot 15 jaar) op pad in het Grenspark. Ze functioneren daarbij als echte rangers of mini-boswachters: ze gaan op stap met een echte boswachter, leren van alles over fauna en flora, helpen de herder en steken de handen uit de mouwen voor natuurbeheer. 

De Vroente, het Grenspark Kalmthoutse Heide en IVN namen het initiatief voor het opzetten van een Junior Rangers groep in het grenspark. De jongeren komen één keer per maand bij elkaar. Ze beleven en onderhouden de natuur, krijgen les van expert zoals boswachters en brandweerlieden en ze worden ambassadeurs van een van onze mooiste natuurgebieden. 

Tweede junior Rangers-werking in Vlaanderen

In Nederland zijn de Junior Rangers al veel langer ingeburgerd: al acht Nederlandse Nationale Parken hebben een maandelijkse activiteitenkalender voor jonge natuurliefhebbers. Het Grenspark Kalmthoutse Heide, dat deels in Belgie ligt, is het tweede natuurgebied in Vlaanderen dat een Junior Rangers-werking krijgt, na het Nationaal Park Hoge Kempen.

Try-out en vervolg

De periode september 2021-juni 2022 is een try-out. Hierna volgt een evaluatie en kan mogelijk de Junior Rangers-werking grootschaliger worden georganiseerd. Dan is er ruimte voor 20 of misschien zelfs 25 jongeren. 

Heb je interesse om in de toekomst mee te doen met ons Junior Ranger-programma in Grenspark De Kalmthoutse Heide? Stuur dan een mail naar Petra Vijncke van De Vroente: petra.vijncke@vlaanderen.be